Nieuw: derde deel van Vergeten Linies

publish date
18.05.2018

Nieuw onderzoek met de nieuwe LiDAR-technologie toont aan dat de littekens van de Eerste Wereldoorlog dieper liggen dan de kogelgaten in de fortenmuren. Er is een heel kraterlandschap rond de linies van de forten blootgelegd. Onderzoekers gingen met deze beelden en foto’s van de Royal Air Force uit de Eerste Wereldoorlog aan de slag om een levendig beeld van de strijd rond de forten te schetsen. Alle resultaten zijn nu gebundeld in het derde deel van Vergeten linies, dat ter gelegenheid van 100 jaar Eerste Wereldoorlog gepubliceerd wordt.

In Vergeten Linies. Militair erfgoed binnen de Antwerpse fortengordels op luchtfoto en lidar worden alle resultaten van dit onderzoek en beelden van de talrijke Duitse stellingen ten zuiden en westen van Antwerpen in detail toegelicht en gelokaliseerd. Onderzoekers gingen vanaf 2015 met deze nieuwe beelden aan de slag.

“Het boek biedt niet alleen een verrassend nieuwe kijk op de monumentale forten en schansen. Ook komen onbekende overblijfselen aan bod van bijvoorbeeld Belgische bunkers en loopgraven uit 1914, interbellumstructuren gerelateerd aan de Antitankgracht of volledige loopgravenstelsels uit de Tweede Wereldoorlog”, meldt Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed. “Dit derde boek is het kroonstuk van de rijkelijk geïllustreerde reeks Vergeten linies en zal iedere erfgoedliefhebber aanspreken. Het is zonder twijfel een absolute musthave voor iedereen die in het verloop van de Eerste Wereldoorlog in Antwerpen geïnteresseerd is.”