Winnaar Erfgoedprijs 2020: Natuurpunt – lokale afdeling Geel-Meerhout 

publish date
10.05.2021
???module.newsItem.label.themes???

De provincie Antwerpen lanceerde in 2020 opnieuw een oproep voor de jaarlijkse Erfgoedprijs, met focus op Onroerend Erfgoed. De deelnemers maken kans op een prijzenpot van € 20.000, de winnaar krijgt € 10.000 en 2 laureaten worden beloond met elk € 5.000.

Met de Erfgoedprijs ondersteunt de provincie het lokale erfgoedveld en wil het de beste initiatieven rond Onroerend Erfgoed in de kijker zetten. Dit jaar stuurden 11 organisaties een dossier in. Zowel professionele actoren, kerkfabrieken als vrijwilligersverenigingen waagden hun kans. Uit deze kandidaturen selecteerde een vakjury 6 genomineerden. En nu dus 1 winnaar en 2 laureaten.

Gedeputeerde Luk Lemmens met de winnaar van de Erfgoedprijs 2020
Gedeputeerde Luk Lemmens met de winnaar van de Erfgoedprijs 2020

De lokale afdeling Geel-Meerhout van Natuurpunt wint de provinciale Erfgoedprijs 2020

De molen van Meerhout heeft een eerbiedwaardige geschiedenis die teruggaat tot de 8ste eeuw. In 2011 zag de toekomst er weinig rooskleurig uit voor het 17de-eeuwse molenhuis. Door het engagement van velen, getrokken door Natuurpunt, werden de gebouwen gerestaureerd en herbestemd als bezoekerscentrum voor het natuurpark Grote Netewoud.  De jury waardeerde het grote draagvlak dat met dit project gecreëerd werd.  Verschillende aspecten van erfgoed komen hier samen - bouwkundig, landschappelijk, industrieel-archeologisch – en dat allemaal met een sterke educatieve werking.   

Luk Lemmens, gedeputeerde, licht toe: “De molen van Meerhout kreeg een nieuwe toekomst dankzij de grote inzet van vele vrijwilligers en lokaal vakmanschap. Dit is niet enkel een verhaal van stenen, maar vooral een verhaal van mensen. De inbedding in de lokale gemeenschap is de beste verzekering van een mooie toekomst voor dit monument. Natuurpunt maakte van de Erfgoedprijs al dankbaar gebruik voor het versterken van hun erfgoedwerking, we hopen dat deze prijs daarvoor een blijvende stimulans is.” 

Site van de watermolen in Meerhout
Site van de watermolen in Meerhout

In onderstaand filmpje geeft Vitalski op boeiende wijze tekst en uitleg bij de watermolen van Meerhout.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Laureaten Erfgoedprijs 2020: 

Antwerpen, Kerkfabriek H. Paulus: Een verhaal over ‘liefde, geloof en schoonheid’

Dit project zet een niet evident stukje erfgoed in de kijker vanuit een fascinerend internationaal perspectief: een neogotische kruisweg en zijn quasi identieke Engelse tegenhanger.  De jury apprecieert sterk het grondige en unieke onderzoek dat voor dit project werd uitgevoerd. De tentoonstelling werd gerealiseerd in een knap en mooi concept, met blijvende impact, uitgevoerd door gedreven vrijwilligers. 

Tentoonstelling gouden versie kruisweg De Boeck en VAn Wint
Gouden versie van de kruisweg in de Sint-Pauluskerk (De Boeck en Van Wint)

Antwerpen, Vrienden van het Brouwershuis vzw: Herdenkingsjaar Gilbert Van Schoonbeke 2019

De jury looft de grote diversiteit en het grote bereik van dit project. De impact op de stad van de figuur van Gilbert Van Schoonbeke werd, zelfs over de landsgrenzen heen, aan een divers publiek geopenbaar. Met dit project blijven de “vrienden” sensibiliseren rond het unieke verhaal van het Brouwershuis en de waterhuishouding in de stad. 

cover boek Gilbert Van Schoonbeke
Cover van het boek over Gilbert Van Schoonbeke