Bosbaden in het Vrijbroekpark

publish date
28.02.2024

Greet en Marleen stonden mee de wieg van het bosbadpad in het Vrijbroekpark en leggen het vaak nog zelf af. Deze vrijwilligers weten alles over bosbaden en vertellen je graag meer over de heilzame voordelen ervan.

Wedden dat je na dit artikel ook helemaal overtuigd bent?

Vrijwilligers interview bosbadpad2

Greet en Marleen, wat is jullie band met het park?

Marleen: Ik ben actief als vrijwilliger in het Vrijbroekpark. Vroeger had ik zelf een grote ecotuin in Grimbergen met veel bloemen, struiken en allerlei vogels. Kortom, het was een paradijsje. Mijn man wou terug naar zijn roots en zo zijn we 8 jaar geleden naar Mechelen verhuisd. Door in het park mee te helpen, herbeleef ik mijn passie voor de natuur.

Greet: Als vrijwilliger in het park heb ik een nauwe band met het park. Door mijn vrijwilligerswerk heb ik ook het Bosbadpad ontdekt. In zo’n prachtig groen oord als het park een route ontdekken die afwijkt van de gangbare wandelwegen, is fascinerend.

Hoe zou je ‘bosbaden’ definiëren voor iemand die hiermee niet vertrouwd is?

Greet: Zodra je de eerste stappen zet tussen dichtere struiken en bomen, merk je dat je al ‘weg’ bent van afleidingen. Het is dan ook de bedoeling dat je je gsm uitschakelt en je loskoppelt van tijd.

Je kijkt, luistert naar de geluiden, ruikt en onbewust laat je de prikkels los. Het pad kan je op eigen tempo bewandelen. Zo kun je even pauzeren, zitten of liggen.

Hoe heb je meegeholpen met het bosbadpad?

Marleen: Ik heb het pad zelf verkend een aantal jaren geleden in de lente. Het zevenblad stond mooi in bloem en de route was hier en daar een beetje verscholen. We hebben toen nieuwe bewegwijzering aangebracht op de paaltjes, waardoor de route weer duidelijker werd.

Greet: Mijn taken waren divers: ik was verantwoordelijk voor het regelmatig onderhouden van de route. Om ervoor te zorgen dat de route goed gemarkeerd was, heb ik ook geholpen met het plaatsen van markeringen. Een beetje verdwalen in de route stimuleert het contact met een zoektocht. (lacht)

Waarom zou je het bosbaden aanraden?

Greet: Het pad is een zeer ontspannende route. Je voelt een rust van stilte. Mijn vroeger werk als therapeut in de geestelijke gezondheidszorg benadrukt hoe belangrijk de natuur is. Het geeft rust, los van woorden om veilig ondergedompeld te worden en dicht bij je zelf te geraken.

Marleen: Het idee van een Bosbadpad is super in het park. De personen die het bewandelen zijn zeker blij met het concept. Het pad is stil, verdoken en wild. Het is een pluspunt voor het park.

Bosbaden

Wil je meer weten over bosbaden in het Vrijbroekpark? Klik hier

Wil je zelf het bosbadpad doen? Bekijk hieronder het plannetje met de uitleg of volg de rode plaatjes met het ginkgoblad.