Neteland

Woonkernen die groen en blauw zijn en mensen samenbrengen

Wat is geWOONtebreker?

Hoe ziet de ideale gemeente eruit? Meer speelruimte en meer groen? Meer plaats om te wandelen en te fietsen? Openbaar vervoer dat je overal naartoe brengt? Gebouwen die makkelijk toegankelijk zijn voor oudere personen? Of denk je aan nog iets helemaal anders?

GeWOONtebreker daagt je uit om een antwoord te geven op deze vragen. Want de manier waarop we met de beschikbare ruimte omgaan, moet veranderen. Dat heeft een impact op hoe we wonen en leven.

GeWOONtebreker wil ook jouw mening kennen. De provincie Antwerpen, lokale besturen en hun inwoners bouwen samen aan oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Duurzame verandering én verbetering komen er pas als we allemaal durven breken met onze gewoontes. Zo bouwen we samen aan fijner wonen voor onszelf, onze kinderen en kleinkinderen. 

GeWOONtebreker in Neteland

Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen & Vorselaar, de vijf gemeenten van Neteland slaan samen met de provincie Antwerpen de handen in elkaar. Het doel: wonen en leven in Neteland aangenamer maken. 

We nodigen je daarom uit om mee te denken én te doen. Dit voorjaar verneem je daar meer over. We denken over de verbinding tussen de inwoners en bezoekers van Neteland. Over verbinding met de boeiende plekken en de fijne activiteiten waar ons Neteland rijk aan is. Met aandacht voor het groen en water dat onze omgeving zo typeert. 

De natuur van Neteland verbindt mensen en plekken met elkaar. Dit is de focus die door de 5 gemeenten in Neteland werd bepaald. De bijhorende kernwaarden leggen deze focus iets beter uit. Onze kernwaarden zijn :

1. Onze woonkernen brengen mensen samen

Een fijne woon- en leefomgeving geeft je meer goesting om anderen te ontmoeten en samen dingen te doen. Via geWOONtebreker deel je binnenkort ook jouw ideeën voor onze woonkernen.

2. Onze woonkernen bundelen alles wat het leven leuker maakt

Woonkernen zijn boeiende plekken vol beleving. Ze zijn rijk aan cultuurplekken, scholen, buurtwinkels, ambachten, speelpleinen, groene zones en trage wegen. Net daarom gaan we voor woonkernen waarin je vlot en veilig beweegt.

3. Onze woonkernen ademen groen en blauw

We brengen nog meer natuur naar onze woonkernen. Want groen in onze omgeving is belangrijk. En blauw natuurlijk, want water maakt deel uit van het DNA van Neteland.


Hier willen we binnen Neteland maximaal op inzetten in de komende jaren, samen met de inwoners en met aangepast beleid.

Doe mee aan het Kempens Kampioenschap Tegelwippen!

Neteland doet mee aan de eerste editie van het Kempens Kampioenschap Tegelwippen!

Van 20 september tot 30 november neemt Neteland het op tegen Kasterlee, Lille en Nijlen in de eerste editie van het Kempens Kampioenschap Tegelwippen. Zo dingen we mee naar de Gouden Tegel. Het doel is simpel: de gemeente die de grootste oppervlakte onthardt, wint. We willen zo veel mogelijk tegels, beton, kiezel of andere verharding verwijderen, om plaats te maken voor groen. Samen met burgers, verenigingen en bedrijven.

Van grijs naar groen

Ontharden is belangrijk tegen de klimaatverandering en voor de biodiversiteit. Door grijs te vervangen door groen, maken we de bodem waterdoorlatend en droogtebestendig. Zo helpen we bijen en andere insecten om te overleven en zorgen we voor een gezonde en mooie leefomgeving.

Draag je steentje bij!

Elke tegel telt. Woon je in een deelnemende gemeente en kunnen er bij jou een paar tegels uit de voortuin of gebruik je dat paadje in de achtertuin niet meer? Ga aan de slag, registreer je actie op de website, daag je buren uit en wip ons mee naar de overwinning! Dat kan vanaf 20 september.

Het Kempens Kampioenschap Tegelwippen is een initiatief van de vrijwilligers van Translab K, in samenwerking met geWOONtebreker en de deelnemende gemeenten.

Wil je een vrijgekomen plekje beplanten met streekeigen groen? Bestel dan je plantgoed vóór 20 oktober bij Behaag Onze Kempen. Alle informatie vind je op www.wipeentegel.be

Plant op 20 november meteen je afgehaalde plantgoed op de Neteplantdag. Zo helpen we Neteland naar de overwinning in het Kempisch Kampioenschap Tegelwippen! Ontdek meer op regioneteland.be/Neteplantdag.