MolWol

KEMP vzw

Coördinator Maarten D'hondt kwam  voor de start van het project eerst langs op de Adviesraad Sociaal Ondernemen om zijn ideeën af te toetsen, en klopte vervolgens aan bij Trividend Provincie Antwerpen. Hij kreeg een renteloze lening van 35.000 euro voor de financiering van het werkkapitaal en om de loonkosten, materialen en grondstoffen te prefinancieren.

 

MOLWOL heeft een positieve impact op verschillende domeinen: 

  • Tewerkstelling: De kussens worden gemaakt in samenwerking met Lidwina vzw, een maatwerkbedrijf uit Mol. MOLWOL creëert dus tewerkstelling voor mensen die het moeilijk hebben om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt.
  • Cultuur-historisch erfgoed: Eind jaren zeventig kwam er een einde aan de Molse wol- en lakennijverheid. Dankzij MOLWOL gaat dit cultuur-historisch erfgoed niet verloren. Het voormalige washuisje (langs de Nete, in het centrum van Mol) werd volledig gerestaureerd. En met een heuse schapenboerderij werden de Kempisch Heideschapen van de ondergang gered, en zijn ze zelfs een attractie voor de fietsende toerist.
  • Ecologie / circulaire economie: Om de schapenwol niet verloren te laten gaan, worden er hoofdkussens mee gemaakt. Helemaal lokaal, dankzij de samenwerking met Lidwina, en volgens de principes van de korte-keten-filosofie van het moderne Europese landbouwbeleid voor de biologische landbouw. 


Coördinator Maarten vertelt:
 "Met MOLWOL natuurlijke slaapproducten zijn wij een aantal jaren geleden aan de slag gegaan met het duidelijke doel zoveel mogelijk positieve impact te creëren rond het ganse project. We wilden een product waar we over de ganse lijn konden achter staan.

Het moest duurzaam, lokaal, sociaal, eerlijk en zoveel meer worden. Dit idealisme heeft het niet makkelijk gemaakt. We ondervonden dat we alle aspecten zelf in handen moesten nemen en uitwerken. Ook de productie faciliteren hoorde daarbij.

Dat Trividend Provincie Antwerpen dit duidelijk als een meerwaarde erkende en hierin mee wilde gaan, gaf een enorme stimulans aan het vertrouwen dat je nodig hebt om dergelijke onderneming te laten groeien. We zijn nu volop aan het produceren en verkopen, en dat was niet mogelijk geweest zonder het positieve risicokapitaal van Trividend Provincie Antwerpen en nog 2 andere partners (HEFBOOM cv en Lidwina vzw). 

De procedure om deze lening aan te vragen was laagdrempelig, en de afstemming gebeurde in ondersteunend overleg. Er werd ook direct geholpen om de juiste focus te stellen, en we kregen goede tips mee."