Renteloze leningen bij Trividend Provincie Antwerpen cv

Trividend Provincie Antwerpen is een erkende coöperatieve vennootschap, en is een samenwerking tussen Trividend CV en de provincie Antwerpen.  De vennootschap steunt sociaaleconomische initiatieven in de provincie Antwerpen, door het aanbieden van achtergestelde leningen voor investeringen. Zowel kleine sociale ondernemingen als grotere sociale-economiebedrijven en reguliere ondernemingen kunnen in aanmerking komen, ongeacht de vennootschapsvorm.

De toegekende investeringssteun moet minstens twee van de volgende doelstellingen beogen:

 • meer doorstroom van kansengroepen op de arbeidsmarkt bewerkstelligen
 • nieuwe ecologisch duurzame activiteiten genereren
 • een samenwerking tussen de sociale en de reguliere economie bevorderen of tot stand brengen.

Het gaat om renteloze leningen, tussen 10 000 en 50 000 euro. Je betaalt enkel dossierkosten, en bij het toekennen van de lening word je vennoot bij Trividend Provincie Antwerpen. Je koopt hiervoor één aandeel van 50 euro. Na afloop van de lening kan je dit aandeel terug verkopen aan 50 euro.

MOLWOL

Inspiratie: recente projecten met steun van Trividend Provincie Antwerpen cv

MOLWOL

Molwol is een project van de vzw KEMP. Met Molwol worden hoogwaardige hoofdkussens en dekbedden gevuld met 100% natuurlijke wol van eigen Kempische Heideschapen. Coördinator Maarten D'hondt kwam  voor de start van het project eerst langs op de Adviesraad Sociaal Ondernemen om zijn ideeën af te toesten, en klopte vervolgens aan bij Trividend Provincie Antwerpen. Hij kreeg een renteloze lening van 35 000 euro voor de financiering van het werkkapitaal en om de loonkosten, materialen en grondstoffen voor te financieren. 

MOLWOL heeft een positieve impact op de samenleving op verschillende domeinen: 

 • Tewerkstelling: De kussens worden gemaakt in samenwerking met Lidwina vzw, een maatwerkbedrijf uit Mol. MOLWOL creëert dus tewerkstelling voor mensen die het moeilijk hebben om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt.
   
 • Cultuur-historisch erfgoed: Eind jaren zeventig kwam er een einde aan de Molse wol- en lakennijverheid. Dankzij MOLWOL gaat dit cultuur-historisch erfgoed niet verloren. Het voormalige washuisje (langs de Nete, in het centrum van Mol) werd volledig gerestaureerd. En met een heuse schapenboerderij werden de Kempisch Heideschapen van de ondergang gered, en zijn ze zelfs een attractie voor de fietsende toerist.
   
 • Ecologie / circulaire economie: Om de schapenwol niet verloren te laten gaan, worden er hoofdkussens mee gemaakt. Helemaal lokaal, dankzij de samenwerking met Lidwina, en volgens de principes van de korte-keten-filosofie van het moderne Europese landbouwbeleid voor de biologische landbouw. 

Coördinator Maarten vertelt: "Met MOLWOL natuurlijke slaapproducten zijn wij een aantal jaren geleden aan de slag gegaan met het duidelijke doel zoveel mogelijk positieve impact te creëren rond het ganse project. We wilden een product waar we over de ganse lijn konden achter staan. Het moest duurzaam, lokaal, sociaal, eerlijk en zoveel meer worden. Dit idealisme heeft het niet makkelijk gemaakt. We ondervonden dat we alle aspecten zelf in handen moesten nemen en uitwerken. Ook de productie faciliteren hoorde daarbij. Dat Trividend Provincie Antwerpen dit duidelijk als een meerwaarde erkende en hierin mee wilde gaan, gaf een enorme stimulans aan het vertrouwen dat je nodig hebt om dergelijke onderneming te laten groeien. We zijn nu volop aan het produceren en verkopen, en dat was niet mogelijk geweest zonder het positieve risicokapitaal van Trividend Provincie Antwerpen en nog 2 andere partners (HEFBOOM cv en Lidwina vzw). 

De procedure om deze lening aan te vragen was laagdrempelig, en de afstemming gebeurde in ondersteunend overleg. Er werd ook direct geholpen om de juiste focus te stellen, en we kregen goede tips mee."

Andere projectvoorbeelden

De voorbije jaren hebben we ook renteloze leningen toegekend aan volgende organisaties:

 • Warmenbol cv brouwt biologische bieren. Ze bouwen ook een eigen picobrouwerij met hopveld uit, en hebben een samenwerking met Pegode.  
 • Nectarist (Pro-Polis bv) levert verantwoorde honing en expertise voor imkers, dit uit liefde voor de bijen. Elke (startende) imker kan bij hen terecht voor kwaliteitsvol materiaal én advies! Ze werken nauw samen met sociale-economieprojecten WerKans en Ecokoeriers
 • Yuma Labs (Studio Moonshot bv) gebruikt afval om circulaire zonnebrillen te maken. Maatwerkbedrijf Flexpack (Nectari vzw) zorgt voor de verpakking.
 • HNST (Circular Textiles bv) maakt duurzame, recycleerbare jeans, en werkt samen met Kringwinkel Antwerpen.
 • TWERK vzw verkoopt fairtrade chocolade, in eigen huis gemaakt door mensen met een ASS (Autisme-Spectrum-Stoornis).
 • JEC De Krone vzw is een Job-ErvaringsCentrum waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaring kunnen komen opdoen (o.a. mensen met een ASS). Zij verzorgen de uitbating van BrASSerie De Krone en eetcafé t’ASS.

Meer info

Technische info en documenten vind je  in het subsidieloket. 

Hoe dien ik een project in?

Heb je al een concreet idee of een uitgewerkt businessplan? We bekijken het graag samen met jou tijdens een intakegesprek. Misschien kunnen we het samen nog beter maken. Neem contact op met Trividend Provincie Antwerpen via trividend@provincieantwerpen.be of T +32 3 240 56 52. 
 
Om het intakegesprek voor te bereiden, kun je onderstaand aanvraagformulier alvast invullen en aan ons bezorgen. Lukt dit niet, mail of bel ons! 

Trividend Provincie Antwerpen – erkende CV
Zetel: Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen
Ondernemingsnummer 0684.768.332
RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen
trividend@provincieantwerpen.be

Blijf op de hoogte

Ontvang je graag nieuws van het team inclusieve economie? Lees je graag af en toe een mailing van ons, bijvoorbeeld als we een subsidieoproep doen? Schrijf je dan in op onze mailinglijst, door een klik op de rode knop!