Twerk

Pralines maken TWERK

In 2018 klopte Bart Michiels, coördinator bij TWERK vzw, aan bij Trividend Provincie Antwerpen en kreeg een renteloze lening van 50.000 euro voor de financiering van nieuwe machines en de inrichting van een nieuw atelier en commerciële ruimte.

Eerder kreeg TWERK ook al twee (niet-renteloze) leningen van Trividend (Vlaams Participatiefonds voor de Sociale Economie). De eerste lening hielp hen om een moeilijke periode door te komen. De tweede hielp hen om te professionaliseren en te groeien op vlak van productie.

‘Met chocolade werken is voor onze doelgroep geweldig interessant. Je bent er heel ambachtelijk en precies mee bezig’, vertelt Bart. ‘Het is ook een circulair product. Wanneer er bij chocolade iets verkeerd loopt, een neusje dat ontbreekt bij een figuurtje, kan je het gewoon weer versmelten. Dat komt goed van pas, want hierdoor hebben we weinig verlies en verspilling. Vanuit een doelgroep die heel fel gehecht is aan perfectie en details is dit een ideaal werkproduct.’

Tijdens de coronacrisis maakte TWERK aardig gebruik van deze circulariteit. Het smolt toen de onverzendbare chocoladefiguren om naar tabletten die in de brievenbus pasten, om zo thuiswerkers alsnog een sinterklaascadeautje aan te bieden.

TWERK en Trividend: een mooie samenwerking

TWERK vzw groeide ondertussen uit van een klein goed doel naar een succesvol chocoladeatelier. Maar om dat te realiseren, was er nood aan een gezond businessplan, alsook investeringen om dit plan tot een goed einde te brengen. Hiervoor werd de link met Trividend gelegd. 

'Enkele jaren geleden moesten we investeren in infrastructuur om te kunnen groeien. Via de geijkte kanalen was het op dat moment niet zo eenvoudig. Bij Trividend kregen we niet alleen financiering, maar ook begeleiding en monitoring op maat. Dat kan een bank niet bieden. In Trividend Provincie Antwerpen vonden we niet alleen snel een luisterend oor, maar ook een partner waarmee we in het volste vertrouwen konden samenwerken. Trividend is vertrouwd met de sociale economiesector en met ons bedrijf, en dat maakte de conversatie heel wat eenvoudiger. Dankzij hun empathische houding en de administratief lichte lening kregen we zo snel extra zuurstof om onze groei verder waar te maken. De impactgedreven investeringsvisie van Trividend komt bij ons goed van pas.'


Waarom wij geloofden in TWERK vzw? 

TWERK heeft een positieve impact op verschillende domeinen: 

    Tewerkstelling: Mensen met een autismespectrumstoornis krijgen hier de kans om hun talenten in te zetten in een zinvolle job. Ze zijn stuk voor stuk uitgegroeid tot ambachtelijke chocolatiers die met aandacht, precisie en veel liefde de lekkerste producten afwerken.

    Eerlijke handel: TWERK gebruikt als grondstof voor de chocolade uitsluitend de strengst gecertificeerde fair trade cacaoproducten uit het Zuiden.

    Ecologie / duurzaamheid: TWERK zet in op duurzame en ecovriendelijke verpakkingen. Ze gebruiken groene energie afkomstig van 46 zonnepanelen, én ze investeerden in een elektrische bestelwagen.

 

Heb je de smaak te pakken? Neem dan een kijkje op de website van TWERK, of bekijk hieronder het filmpje over TWERK en Trividend!

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.