Paulien blikt terug op haar stage met een visuele voorstelling

publish date
03.06.2020

Paulien volgt de richting communicatiemanagement aan AP Hogeschool en liep stage bij Europa Direct in het voorjaar van 2020. In de visuele voorstelling hieronder, geeft zij een beeld van hoe haar stage eruitzag. Onder de afbeeldingen, vind je de uitgeschreven tekst van de infographic.

Stagiaire Paulien toont in deze visuele voorstelling hoe een stage bij Europa Direct eruitziet.

Een stage bij Europa Direct Provincie Antwerpen, hoe ziet dat eruit? Stagiaire Paulien legt het je uit! 

Is Europa Direct van Europa of Provincie Antwerpen? De Europese Commissie gaf opdracht aan alle lidstaten: Breng Europa dichter bij de burger. Hierdoor ontstond Europa Direct in alle lidstaten. Provincie Antwerpen werd één van de gastorganisaties van Europa Direct. In provincie Antwerpen valt Europa Direct onder dienst Europa. Deze dienst behoort tot het departement 'Economie, Streekbeleid en Europa' (DESE).

Dienst Europa heeft twee luiken met 11 werknemers. Het eerste luik zijn de Europese fondsen. Projectmanagers begeleiden projecten met Europees geld binnen de provincie. Het tweede luik is Europa Direct. Europa Direct provincie Antwerpen brengt Europa dichter bij de burger door 'Europa in de klas' en 'Pop up Europa' in gemeentes. Europa Direct provincie Antwerpen krijgt ook steun van Federale Overheidsdienst Buitenlandse zaken. 

Stagiaire Paulien toont in deze visuele voorstelling wat haar taken als stagiaire bij de dienst Europa waren.

Wat zijn je taken als stagiair bij Europa Direct Provincie Antwerpen? 

Europa Direct Provincie Antwerpen telt drie werknemers: 

 • Jeroen, die zich bezighoudt met Europa in de klas;
 • Jeannette, die 'Pop up Europa' in goede banen leidt;
 • Lies, die verantwoordelijk is voor de communicatie van dienst Europa. 

Ik hielp hen tijdens mijn stage met de volgende taken: 

 • Sociale media: Facebook, Instagram en Pinterest 
 • Persberichten
 • Voorbereidingen voor dag van Europa #Europabijons
 • Vergaderingen met gemeentes voor Pop up Europa
 • Promoten en coördineren van de lezingenreeks 'Koude Oorlog'
 • Opmaak van de brochure voor Pop up Europa 
 • Lesgeven tijdens de EUropa Xpert sessies
 • ...

Word jij onze nieuwe stagiair(e)?

publish date
02.06.2020

Dienst Europa van provincie Antwerpen biedt een uitdagende en afwisselende stage in een internationale omgeving. Je combineert er inhoudelijk werk met de praktijk als volwaardig lid van het team. Na afloop van je stage heb je inzicht in politieke besluitvormingsprocessen op regionaal en Europees niveau. Overheidscommunicatie via persberichten en sociale media kent voor jou geen geheimen meer, net zoals de organisatie van evenementen. 

Provincie Antwerpen staat open voor jouw ideeën en initiatief. Je krijgt de kans congressen of infosessies bij te wonen en te werken aan je professioneel netwerk. Er is ook mogelijkheid om interne opleidingen te volgen zoals bijvoorbeeld presentatietechnieken, …  Na de stage is er een mogelijkheid tot sporadische freelance-opdrachten als lesgever voor EUropa Xpert. 

Je werkt met uiteenlopende doelgroepen zoals: leerlingen van de basisschool, gemeentebesturen, ondernemers, burgers, studenten, leerkrachten, …  Daarnaast werk je samen met verschillende partners zoals de Europese Commissie, overheidsorganisaties, provinciale diensten, EU-informatienetwerken, Europese subsidieprogramma`s, … De voertaal van onze acties en projecten is Nederlands, maar sporadisch kan het gebeuren dat je Engels of Frans nodig hebt. 

 

Foto's van vroegere ED-stagair(e)s in actie

 

Taken:

 • Communicatie: sociale mediaberichten opstellen (Facebook, Instagram, Pinterest), opstellen teksten drukwerk, opstellen persberichten en website Pop up Europa. 

 • Frequentie: meerdere keren per week 

 • Evenementen: ondersteunen bij voorbereiding (bv administratie, draaiboeken, sprekers contacteren, afspraken catering opvolgen, ...) en praktische ondersteuning (bv onthaal, klaarzetten zaal, …).  

 • Frequentie: Minstens vijf evenementen in de stageperiode. 

 • EU-actualiteit: opvolgen nieuwsberichten voor praktisch gebruik zoals sociale media, lesmaterialen, … 

 • Frequentie: dagelijkse opvolging 

 • Rollenspel EU: Lesgeven aan de 3e graad basisonderwijs tijdens EUropa Xpert (eventueel aangevuld met presentaties voor andere educatieve doelgroepen). 

 • Frequentie: tien tot vijftien keer in de stageperiode.  

Functievereisten 

We zoeken een stagiair(e) voor een periode van ongeveer 3 maanden in het eerste of tweede semester van het academiejaar 2020-2021. Het startmoment van je stage is bespreekbaar. 

Je studeert aan een hogeschool of universiteit in Nederland of België en je zit in het laatste jaar van je Bachelor of in je Master. Je volgt een studierichting zoals PR & Communicatie, eventmanagement, journalistiek, politieke en sociale wetenschappen, Europese studies, …  

Je beschikt over het volgende profiel: 

 • Je hebt interesse in de EU en actualiteit 

 • Je bent betrokken, enthousiast en leergierig 

 • Je neemt graag initiatief en bent flexibel ingesteld  

 • Je houdt van afwisseling en je vindt deadlines uitdagend 

 • Je spreekt gemakkelijk voor een groep 

 • Je kan goed samenwerken, maar ook zelfstandig werken is voor jou geen probleem 

 • Je hebt een rijbewijs B 

Praktisch 

 • Er is geen stagevergoeding.  

 • Tijdens de stage ontvang je een Lijn-abonnement.  

 • Je krijgt treintickets voor dienstreizen betaald.  

 • Provincie Antwerpen werkt met flexibele werktijden tussen 6:00 en 22.00 uur. Een werkweek bestaat uit 38 uur. Af en toe is avond- en weekendwerk mogelijk.  

 • Een 4-daagse stageweek is bespreekbaar.  

 • Je volgt de stage bij dienst Europa binnen het departement Economie, Streekbeleid en Europa. Je werkt in het nieuwe provinciehuis: Koningin Elisabethlei 22 in Antwerpen.  

Begeleiding 

De eerste week ontvang je intensieve begeleiding van je stagebegeleider. Daarna heb je een wekelijks overleg waarin je voortgang en de planning wordt besproken.  

Wie zijn wij? 

Het provinciebestuur van Antwerpen is als regionaal bestuur een belangrijke partner in de uitvoering van het Europese beleid. Dienst Europa helpt organisaties bij de aanvraag van Europese subsidies en communiceert over Europese projecten in de provincie Antwerpen.  

Daarnaast is provincie Antwerpen gastorganisatie voor Europa Direct, het lokale informatiecontactpunt van de Europese Unie voor de burger. Bij Europa Direct kunnen burgers terecht met vragen over de Europese Unie. Tevens heeft Europa Direct een sterke educatieve werking met een aanbod lesmaterialen, rollenspelen (EUropa Xpert), vormingen en infosessies voor uiteenlopende onderwijsdoelgroepen.  

Via Pop up Europa wil provincie Antwerpen de kloof tussen de EU en de burger verkleinen. Dit door een reizend activiteitenpakket aan te bieden aan gemeentebesturen. Hierin zit bijvoorbeeld een tentoonstelling, film- en debatavonden, wedstrijden en activiteiten voor scholen.  Doel hiervan is het Europese draagvlak en het bewustzijn bij de burger te vergroten. Bekijk het fotoalbum: https://goo.gl/uVjnDQ.  

Meer informatie 

Meer informatie over de activiteiten van dienst Europa vind je op de websites https://www.provincieantwerpen.be/economie/informatie-over-europa.html 
https://www.provincieantwerpen.be/europaindeklas  
https://www.popupeuropa.be  

Hiernaast kan je ook de verhalen lezen van vroegere stagiair(e)s.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met: 

Solliciteren 

Stuur je CV naar europadirect@provincieantwerpen.be en vertel ons in het kort waarom jij graag bij ons een stage zou doen (max 300 woorden). 

 

Stagiaire in beeld: Marjolein

publish date
26.02.2020

Marjolein Machielsen deed haar keuzestage van de lerarenopleiding Thomas More bij Europa Direct. Van 3 tot 7 maart liet zij leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar Europa ontdekken via onze Europa Xpert-sessies in de Warande. Ontdek hieronder wat zij van haar stage vond. 

Stagiaire Marjolein in actie tijdens een Europasessie.

Wat was het leukste moment?

“Het leukste moment tijdens de stage was de interactie met al die enthousiaste leerlingen. Zo kreeg ik achteraf de vraag of we het rollenspel bij de ministerraad nog eens gingen doen. Ik wist toen meteen dat het een geslaagde workshop was voor de leerlingen. Ook de spontane bedankjes na de workshops zijn mij zeker bijgebleven.”

Hoe kan je deze stage-ervaring nog gebruiken in de toekomst?

“Ik neem het belang van afwisseling en interactie zeker mee naar het onderwijsveld. Verder gaf de stage-ervaring mij zelfvertrouwen en zin om met hetzelfde enthousiasme voor de klas te staan.”

Wat heb je geleerd?

“Ik leerde zelf veel bij over de Europese Unie en oefende in het vertellen van de leerstof. Wanneer je een verhaal goed kan vertellen en de leerlingen kan betrekken door middel van vragen, gaat leren vanzelf.”

Aagje blikt terug op haar stage

publish date
17.12.2019

Stagiaire Aagje blikt terug op haar stage in onderstaande video.

PS: lijkt dit ook echt iets voor jou? Neem dan zeker een kijkje op de website en wie weet word jij de nieuwe DEUR-stagiair!

Gert vertelt over zijn stage

publish date
24.05.2019

De afgelopen drie maanden deed Gert Dewyspelaere stage op de dienst Europa. Gert volgt de master strategische communicatie aan de Universiteit Antwerpen. Nu hij aan zijn laatste dagen bezig is, leggen we hem graag op de rooster over zijn stage. Ontdek er in dit artikel alles over.

Gert

Waarom koos je Europa Direct als stageplaats?

Ik wilde graag een stage die op de ene of andere manier binnen een internationale context geplaatst kon worden. Daarnaast sprak ook de variatie in de stage mij wel aan.  Het hoofddoel van de stage was uiteraard om bij te leren en een praktische kijk te krijgen op strategische communicatie, dus om echt communicatietaken te doen. Toch wilde ik ook graag eens proeven van event management.

Tijdens mijn eerste stagegesprek vernam ik daarnaast dat ik les zou geven over Europa aan leerlingen van de derde graad van de lagere school en dit leek me ook wel een leuke uitdaging. Ook het feit dat ik niet de hele tijd enkel achter een bureau zou zitten, was één van de beslissende factoren.

Ik wist op zich niet heel veel over Europa voor ik startte maar had wel heel veel zin om er meer over te weten te komen. Nu vind ik de kennis die ik heb opgedaan wel echt een meerwaarde. 

Hoe hoorde je over deze stageplek?

Ik las de vacature voor het eerst op het online platform van de universiteit, maar daarna zag ik de vacature ook voorbijkomen op LinkedIn. Ik besloot snel om een mailtje te sturen.

Wat heb je geleerd tijdens deze stage?

Het belangrijkste dat ik heb geleerd, is leren plannen. Dit lukt me nog niet volledig maar het gaat nu wel de goede richting uit.  Daarnaast heb ik geleerd om verschillende communicatiestijlen te gebruiken en altijd te communiceren met het kanaal en de doelgroep in het achterhoofd.

Verder ben ik ook meer te weten gekomen over hoe een evenement wordt georganiseerd van begin tot het einde en hoe je evenementen naar buiten brengt via communicatie. Als laatste heb ik ook geleerd dat niet alle ideeën die je hebt in praktijk ook mogelijk zijn, zeker niet binnen een grote organisatie als een provinciale overheid.

Welke taken vond je het fijnst om te doen?

Ik vond de grafische dingen wel leuk: het maken van Facebook banners, flyers, ... Daarnaast vond ik het lesgeven in de Europaweken ook heel tof omdat dit een leuk intermezzo was tussen het kantoorwerk door. Ook de voorbereidende vergaderingen met de gemeentes voor Pop Up Europa vond ik heel interessant. Er ontstonden in die gesprekken altijd hele grote ideeën. Die ideeën bleken niet altijd haalbaar maar uiteindelijk kwamen daar dan wel realistische, leuke dingen uit voort waarmee we aan de slag konden.  Daarnaast vond ik het bezoek aan de opendeurdag met inwoners uit Malle in het kader van Pop Up Europa Malle heel tof: zowel de voorbereiding als de dag zelf.

Wat vond je het moeilijkst of minder leuk?

Persberichten schrijven, omdat ik hier vaak veel tijd aan verloor omdat ik nogal een perfectionist ben. Dan wil ik blijven schrijven tot het perfecte zinnen zijn. Telefoneren vind ik ook niet leuk. Ik heb nu wel geleerd dat dit heel effectief kan zijn om dingen te bereiken. Ik doe het nog steeds niet graag, maar neem dit zeker mee uit mijn stage dat dit wel zinvol kan zijn in sommige situaties. 

Wat vond je het hoogtepunt van je stage?

Aan het einde van mijn stageperiode had ik de mogelijkheid om via mijn stage deel te nemen aan een Europese jongerendialoog in Sibiu, Roemenië waar op dat moment ook de Europese Top plaatsvond. Hier heb ik met een 300tal andere jongeren uit Europa nagedacht en gediscussieerd over de toekomst van Europa. Ik heb hier ontzettend veel interessante mensen leren kennen en ondanks dat het niet officieel bij mijn stage hoorde, denk ik dat ik er toch veel heb bijgeleerd.

Daarnaast was de organisatie van de Dag van Europa heel leuk. Ik zat toen helaas net in Sibiu dus kon de dag zelf uiteindelijk niet meemaken maar op basis van de aftermovie van de dag (https://bit.ly/2wc1aPG) en de verhalen van collega’s kan ik zeggen dat het een geslaagde dag was. Ik heb ter voorbereiding inhoudelijk mee nagedacht, verschillende prijzen van leveranciers opgevraagd, …

Hoe ga je deze ervaring in de toekomst nog kunnen gebruiken?

Wat ik het meest ga kunnen gebruiken, is de ervaring van hoe het er aan toegaat achter de schermen. Het inhoudelijke van een job zal je altijd opnieuw moeten leren maar ik denk dat ik wel veel bijgeleerd heb over hoe een organisatie functioneert en hoe het is om mee te draaien op de werkvloer. Zo heb ik geleerd dat je bijvoorbeeld niet alles dat je in je hoofd hebt zomaar op 1 2 3 kan realiseren.

Zou je een stage bij Europa Direct aanraden aan anderen? Waarom wel/niet?

Ja, ik zou het heel hard aanbevelen. Je zal hard moeten werken, maar je krijgt veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Er wordt echt naar je inbreng geluisterd, je bent geen stagiaire die alle stomme taken moet uitvoeren. Ik had echt het gevoel dat ik nodig was. Ondanks dat er veel werk was en weinig tijd, werd ik heel goed begeleid en stonden de stagebegeleiders altijd klaar om vragen te beantwoorden. Ook de rest van het team was super aangenaam om mee te werken en stond altijd klaar om te helpen. Het is een heel open groep en ze hebben mij echt betrokken in het team.

Wil je ook een stage bij ons doen?

Lijkt het je na het artikel over Gert ook leuk om een stage bij Europa Direct te doen? Contacteer ons dan. Wie weet ben jij binnenkort wel lid van ons team!

Morgane vertelt over haar stage

publish date
13.02.2019

Morgane Loffens koos Europa Direct provincie Antwerpen als haar stageplaats. Morgane studeert aan de KU Leuven en volgt de Master Vergelijkende en Internationale politiek. Tijdens haar drie maanden bij de provincie was ze veel op pad, heeft ze heel wat kinderen laten kennis maken met de EU, werkte ze mee aan het verbeteren van de Europaweken en aan de handleiding voor leerkrachten. Daarnaast heeft ze nog heel wat verschillende dingen kunnen doen. Wil je graag een beeld krijgen van hoe een stage er bij ons uit kan zien? Lees dan de ervaringen van Morgane. 

Waarom koos je Europa Direct als stageplaats?

De vacature en de getuigenis van Claudia, de vorige stagiaire, sprak me meteen aan. Daarin viel vooral op dat het om een gevarieerde stage gaat. Mee op pad gaan doorheen de provincie (Europaweken en Pop up Europa), vergaderingen in Brussel en werken in het provinciehuis in Antwerpen. Variatie en veel ruimte om te leren waren voor mij dan ook de grootste drijfveren om stage te doen bij Europa Direct. Maar ook het inhoudelijke takenpakket leek mij interessant.

De stage bestaat uit twee onderdelen. Enerzijds het educatieve luik door het lesgeven in de Europaweken en de vormingen voor leerkrachten en leerkrachten in wording. Anderzijds het organisatorische en communicatieve luik en het contact met steden en gemeenten door Pop up Europa.

Wat zijn de belangrijkste dingen die je hebt geleerd?

Ik heb enorm veel bijgeleerd op educatief vlak: hoe kan je iets ingewikkelds als de EU op een duidelijke en leuke manier uitleggen aan verschillende doelgroepen. (11-12 jarigen, 17-18 jarigen, lerarenopleiding en leerkrachten (basis- en secundair onderwijs). Ervaring in lesgeven had ik nog niet maar ik durf nu wel te zeggen dat ik met veel vertrouwen voor de klas sta. Ook zijn mijn organisatorische en communicatieve vaardigheden versterkt: opstellen van een communicatieplan, mee-organiseren van een event, facebookberichtjes opstellen,…

Door mijn opleiding politieke wetenschappen vond ik het intrigerend om de wisselwerking tussen ambtenarij en politiek van binnenuit mee te kunnen volgen.

Wat was je leukste moment?

Ik vind het moeilijk om echt één hoogtepunt uit mijn stage te halen, daarom haal ik drie topmomenten aan.

 1. Voor mij persoonlijk was de eerste Europales die ik alleen mocht geven een onvergetelijke ervaring. Super spannend maar ook super leuk!
 2. Voor pop up Europa mocht ik mee op kennismakingsgesprek met mijn eigen gemeente om het concept voor te stellen.
 3. Ook de vele ontmoetingen die ik door mijn stage heb gehad waren leuk en leerrijk.

Wat vond je het moeilijkst?

In de beginperiode van mijn stage stond er een vorming voor leerlingen uit de lerarenopleiding op het programma. Hier heb ik een deel van de vorming aan leeftijdsgenoten gegeven wat ik toch wel spannend vond. Maar door een goede voorbereiding verliep alles vlot, stress voor niks dus.

Ook het opstellen van het communicatieplan vond ik moeilijk, er moet aan zoveel gedacht worden. Uiteindelijk vond ik dit wel één van de leukste opdrachten in mijn stage. Moeilijk, maar heel leerrijk. Nu vind ik het zelfs jammer dat ik de uitwerking van het communicatieplan niet ga kunnen doen. 

Hoe ga je deze ervaring in de toekomst nog kunnen gebruiken?

In het algemeen heb ik een eerste werkervaring opgedaan en al een glimp opgevangen van hoe het werkleven eraan toe gaat. In mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik enorm veel bijgeleerd en vooral meer vertrouwen gekregen in mijn kunnen. Ik vond het heel fijn dat ik eindelijk mijn kennis van mijn studie kon omzetten in de praktijk. Verder weet ik nu ook beter waar mijn sterke en waar mijn zwakke punten liggen waardoor ik gerichter op zoek kan gaan naar een job wanneer ik afstudeer. Ik ben ervan overtuigd dat mijn stage bij Europa Direct provincie Antwerpen het pronkstuk van mijn CV zal worden.

 

Stagiaire aan het woord: Claudia deelt haar ervaringen

publish date
08.02.2018

Claudia Dominicus koos Europa Direct als haar stageplaats. Claudia studeert aan de Universiteit Antwerpen en volgt de Master Internationale betrekkingen. Van begin september tot eind januari trok ze rond in de provincie, bezocht ze Brussel meerdere keren en was ze verantwoordelijk voor uiteenlopende taken. Wil je graag een beeld krijgen van hoe een stage er bij ons uit kan zien? Lees dan de ervaringen van Claudia. Weetje: na haar stage kon Claudia gelijk aan de slag op de Europa-afdeling van Rijksdienst Ondernemend Nederland in Utrecht. We wensen haar veel succes.

Waarom koos je Europa Direct als stageplaats?

In de eerste plaats was dat de boeiende vacature. Het leek mij een stage met veel afwisselende taken en dat bleek uiteindelijk ook zo te zijn. Daarnaast is het ook veel gemakkelijker om binnen te geraken bij een Provincie voor een stageplaats, dan bij bijvoorbeeld een ambassade of een Europese instelling. Vaak mag je als stagiair bij lagere bestuursniveaus veel meer taken doen en ik wilde echt praktijk skills leren waaraan ik iets zou hebben voor mijn vervolgcarrière. Per slot van rekening maakt het niet uit waar je bepaalde vaardigheden hebt geleerd, als je ze maar kunt. 

Wat zijn de belangrijkste dingen die je hebt geleerd?

Tijdens deze stage heb ik allereerst geleerd om in kindertaal de Europese Unie uit te leggen aan leerlingen van de basisschool. Dat was een hele uitdaging, maar erg leuk om te doen. Ook heb ik veel geleerd over hoe je Europa op een laagdrempelige manier kunt uitleggen aan de burger. Het Pop up Europa programma vond ik een heel boeiend project om op de voet te volgen. Ook heb ik mijn kennis enorm vergroot op het vlak van Europese (subsidie)programma's. Dat zijn zaken die je op de universiteit niet krijgt verteld, maar waarin wel veel werk te vinden is. 

Wat was je leukste moment? 

Er zijn zoveel leuke momenten gepasseerd, dat ik het maar samenvat in een top 3. Het leukste moment vond ik het bijwonen van de EuropCom Conferentie in Brussel, waar Dienst Europa de Communicatie Award van 2017 kreeg. Ook de andere dienstreizen naar Brussel waren erg leuk. Ik heb o.a. een lezing van Juncker bijgewoond en een leerkrachtendag in het Europees Parlement, waarbij gelegenheid was om Vlaamse Europarlementariërs vragen te stellen. 

Daarnaast heb ik samen met Europakring Antwerpen (EKA) een panelgesprek georganiseerd rond de Europese Unie en China. Hiervoor heb ik de rode lijn van het panelgesprek uitgezet, de actualiteit hier rond gevolgd en samen met EKA naar sprekers gezocht. Als laatste vond ik het erg leuk om een Europaquiz te organiseren. Samen met de stagiair van Europe Direct Den Haag hebben we een pubquiz editie in Den Haag georganiseerd. Meer dan 150 mensen schreven zich in! Aan het eind van mijn stage heb ik deze quiz nog een keer in Lier georganiseerd voor een honderdtal scholieren vanuit heel de EU. Opnieuw een groot Europees succes!

Wat vond je het moeilijkst?

Tijdens de stage heb ik meerdere moeilijke momenten gehad. Allereerst moet je als student natuurlijk de overstap maken van het vrije studentenleven naar het semi-werkleven. Het is een geruststelling dat je 'maar' de stagiair bent en je nog wel eens een steekje kunt laten vallen. Ik vond het wel even wennen om opeens 5 dagen te werken. Daarnaast kreeg ik ook een aantal opdrachten tijdens mijn stage, waarvan ik eerst niet wist hoe ik eraan moest beginnen. Gelukkig: opdrachten die eerst heel moeilijk leken, vielen vervolgens reuze mee. Bijvoorbeeld het samenstellen van de Engelstalige pubquiz, de realisatie van de website voor Pop up Europa, een nieuwsbrief over Europese fondsen en het lesgeven tijdens de Europaweken. 

En hoe ga je deze ervaring in de toekomst nog kunnen gebruiken?

Vanwege het feit dat de stage zo veelzijdig was, heeft het me vooral inzicht gegeven in mijn sterke kanten en in welke jobs daarbij passen. Ik heb ook eindelijk een onderwerp gevonden voor mijn masterthesis. Het wordt een onderzoek naar een Europees subsidieprogramma en dankzij deze stage had ik makkelijk toegang tot de juiste contacten hiervoor. Daarnaast heb ik door de opgedane kennis uit deze stage mijn eerste baan gevonden. Ik ga werken als adviseur rond Europese projecten voor de Rijksdienst Ondernemend Nederland.
 

Wil je ook een stage bij ons doen?

Lijkt het je na het verslag van Claudia ook leuk om een stage bij Europa Direct te doen? Contacteer ons dan. Wie weet ben jij binnenkort wel lid van ons team!

Martijn vertelt over zijn stage bij Europa Direct

publish date
25.01.2017

Martijn liep vijf maanden stage bij Europa Direct. Tijdens zijn stage hield hij zich bezig met de organisatie van evenementen, schreef hij persberichten en een compleet rollenspel voor de basisschool over vluchtelingen, en gaf hij les aan leerlingen van de basisschool. Martijn is laatstejaarstudent Europese Studies aan de Haagse Hogeschool in Den Haag. Leer hieronder alles over zijn ervaringen als stagiair.  

Waarom heb je voor het Provinciebestuur Antwerpen en specifiek Europa Direct gekozen als stage-ervaring?

Ik heb interesse in overheidsinstanties en ik studeer Europese Studies. Ook woon ik als Nederlander al meer dan vier jaar in Antwerpen waardoor ik natuurlijk al gehoord had van de Provincie Antwerpen. Ik ben bij Europa Direct gekomen door mijn collega Jeannette Zuidema. Zij heeft vroeger ook aan de Haagse Hogeschool gestudeerd.

Wat heb je geleerd tijdens deze stage?

Tijdens mijn stage heb ik ontzettend veel geleerd! Bijvoorbeeld het lesgeven tijdens de Europaweken. Ook heb ik meegeholpen evenementen voor bedrijven te organiseren waarbij zij informatie kregen over Europese subsidies. Hierdoor heb ik ook veel nieuwe mensen leren kennen wat natuurlijk handig is voor mijn carrière. Tijdens mijn stage was ik ook verantwoordelijk voor het maken van sociale media berichten. Dit vond ik heel leuk, omdat ik hierdoor interessante berichten met veel mensen kon delen en op hen kon reageren. Ik heb geleerd hoe ik het beste mensen kan bereiken en hoe ik informatie duidelijk kan laten overkomen.

Wat was het leukste moment?

Eigenlijk zat mijn stage vol met leuke momenten! Dit heb ik voornamelijk te danken aan mijn toffe collega’s die altijd voor mij klaar stonden en mij handige tips gaven. Eén leuk moment is mij zeker bijgebleven. Dit was toen ik een persbericht maakte over de Europaweek met het thema ‘vluchtelingen’. Er kwamen gelijk veel reacties van journalisten binnen die graag wilden langskomen. Door mijn persbericht was ik zelf ook te zien in een reportage van Karrewiet en De Redactie!

Wat vond je het moeilijkst?

Soms vond ik het moeilijk tijdens mijn stage om vele kleine taken af te kunnen krijgen die uit het niets op mijn bureau terecht leken te komen. Ook werden hierdoor mijn grote projecten steeds verder naar de achtergrond geschoven omdat ik voor die projecten simpelweg geen tijd meer had. Om hier meer controle over te kunnen krijgen heb ik aan mijn collega’s tips gevraagd hoe zij dit meestal doen. Zij hebben mij hier goed mee geholpen!

Hoe ga je deze ervaring in de toekomst nog kunnen gebruiken?

In de toekomst wil ik graag bij een overheidsorganisatie in de regio Antwerpen gaan werken. Alle ervaring die ik heb opgedaan tijdens mijn stage bij Provincie Antwerpen kan ik hierdoor makkelijk toepassen bij mijn nieuwe tewerkstelling. Ook heb ik tijdens mijn stage geleerd hoe ik Europasessies kan geven. Dit wil ik graag na mijn stage blijven doen!

Ook stage lopen bij Europa Direct?

Wil je ook graag stage lopen bij Europa Direct? Stuur ons dan een e-mail met je CV of bel ons voor meer informatie. Onze contactgegevens vind je hieronder. 

Studenten Thomas More buitengewoon goed bezig

publish date
12.01.2017

Elk jaar bezoekt Europa Direct provincie Antwerpen scholen uit het Buitengewoon Secundair onderwijs met de interactieve inleefsessie "Europa Buitengewoon". Op twee uur tijd krijgen de leerlingen inzicht in het ontstaan van de Europese Unie, de dagelijkse invloed van Europese wetten en de werking van de Europese Instellingen. Studenten Janne Verbeeck en Layla Goetschalckx deden een duo-stage tijdens Europa Buitengewoon en bezochten negen verschillende scholen. Ze volgen allebei de lerarenopleiding Secundair Onderwijs aan de Thomas More Vorselaar hogeschool. Hieronder lees je meer over hun ervaringen. 

Waarom heb je voor Europa Buitengewoon gekozen als stage-ervaring?

Janne: Voor onze zorgstage en out-of-the-box stage is het de bedoeling dat we op een andere manier leren kennismaken met het onderwijs. Europa Buitengewoon sprak me aan omdat je toch in het onderwijs staat, maar met een totaal andere doelgroep werkt. Bovendien spreekt ook het thema/het onderwerp me aan. De EU is iets waarmee je elke dag geconfronteerd wordt, het is actueel, maar eigenlijk is de kennis daarover zeer beperkt. Bovendien hebben we de sessie enkele keren gegeven aan leerlingen van 18 jaar of ouder, zij moeten binnenkort gaan stemmen. Voor mij is het belangrijk om leerlingen daarop voor te bereiden, de Europasessies zijn daarvoor ideaal.

Layla: De kennismaking met andere doelgroepen leek me zeer leerrijk. 

Wat heb je geleerd deze week?

Janne: Ik heb geleerd om geduld te hebben. Bij deze doelgroep gaat niet alles even snel zoals in een andere klas secundair onderwijs. Ze hebben soms een duwtje in de rug nodig, ze hebben soms wat meer ondersteuning nodig, … Bovendien heb ik geleerd dat de leerlingen uit het BuSO op een ‘andere manier’ denken. Ze zien de dingen een beetje anders, ze denken anders na, ze denken na over dingen die voor ons evident zijn en dat verbaasde me soms.

Layla: Elke groep is anders. De EU is soms een ver van hun bed show desondanks zijn de leerlingen zeer geïnteresseerd. Je weet nooit vooraf hoe de groep zal reageren op sessie. Het is belangrijk om vanaf het begin de doelgroep goed te leren kennen en hier letterlijk gebruik van te maken tijdens de sessie. Je moet de aandacht van de leerlingen vanaf de eerste moment vast trachtten van te krijgen. 

Wat was het leukste moment?

Janne: Ik heb niet echt een specifiek leukste moment. Voor mij gaf het wel altijd een fijn gevoel als leerlingen veel antwoorden juist hadden tijdens de quiz. Dat gaf voor mij aan dat de leerlingen iets hebben opgestoken uit de les. Bovendien vond ik het zeer leuk als de leerlingen tijdens de ministerraad of tijdens het Europees Parlement begonnen te discussiëren. Zo merk je dat ze ook een mening hebben over bepaalde zaken en dat ze deze mening graag willen delen met de rest van de groep.

Layla: Elke groep was anders, hierdoor was er veel variatie en was elke sessie opnieuw leuk. Tijdens de quiz merk je dat de leerlingen het echt goed willen doen, dit is een fijn moment!

Wat vond je het moeilijkst?

Janne: Het was moeilijk om de beginsituatie van de leerlingen in te schatten. Sommige leerlingen zijn enorm geïnteresseerd en weten al heel veel, anderen vallen compleet uit de lucht als je over de Europese Unie begint. Dit was soms wel moeilijk want als de leerlingen weinig tot geen voorkennis hebben over een bepaald onderwerp, is het wel moeilijker werken.

Layla: Je moet de aandacht van de leerlingen blijven vasthouden anders haken ze af. Het is bij deze doelgroep soms moeilijk om alle leerlingen te boeien. 

En hoe ga je deze ervaring in de toekomst nog kunnen gebruiken?

Janne: De manier waarop Jeroen deze sessies geeft, spreekt me enorm aan. De leerlingen kruipen zelf in de huid van een Europese minister of een Europees parlementslid en ervaren zelf hoe het is om te zetelen in een partij of om een wet te stemmen. Dit motiveert de leerlingen en de dingen blijven beter hangen. Dit aspect zou ik zelf ook graag meenemen naar mijn eigen lespraktijk.

Layla: De kennismaking met het buitengewoon onderwijs was een extra ervaring binnen de opleiding secundair onderwijs. Extra inzetten op de diversiteit van een klasgroep was de uitdaging van deze stage voor mij. We hebben er alles aan gedaan om deze leerlingen op een leuke interactieve manier wat bij te brengen over de Europese Unie.