Lucia en Isabelle interviewen elkaar over hun stage
Dit voorjaar deden Isabelle, studente Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, en Lucia, studente Marketing- en Communicatiesupport aan de AP hogeschool, stage bij Europa Direct. Aan het einde van hun stage interviewden ze elkaar over deze ervaring.

Eerst nemen we je mee in de ervaringen van Lucia.
Isabelle: Waarom heb je gekozen voor ED als stageplaats, en wat sprak je daar specifiek in aan?
Lucia: Na mijn vorige stage bij een sociale media agency, leek het me wel eens leuk om de afwisseling te maken naar een heel andere soort communicatie met een andere soort doelgroep. Zo kon ik van beide eens ervaring opdoen en ook beter kijken wat misschien beter bij me paste En wanneer ik dan deze vacature zag met een heel diverse takenlijst en waar het thema Europa dan ook bij kwam kijken, gaf dit me nog meer interesse. Ik kende er zelf nog niet heel veel over, maar de interesse om er over bij te leren was er wel.
Isabelle: Welke 3 woorden omschrijven je stage-ervaring het best?
Lucia: Veelzijdig , interessant en verruimend.
Ik kreeg de kans om heel wat verschillende taken uit te voeren en heb daardoor veel bijgeleerd over uiteenlopende onderwerpen. Zo deed ik bijvoorbeeld kennis op over de Europese subsidies, wat ik heel interessant vond. Daarnaast leerde ik ook meer over de geschiedenis en de werking van de Europese Unie. Dat heeft toch wel mijn kijk op de politiek en de EU verruimd.
Isabelle: Welke concrete taken heb je uitgevoerd tijdens je stage, en wat heb je daaruit geleerd?
Lucia: Mijn takenpakket was vooral gericht op communicatie en evenementorganisatie.
Het was erg gevarieerd: ik mocht sociale mediaberichten opstellen, teksten schrijven voor drukwerken, persberichten en websites. Daarnaast hielp ik bij de voorbereidingen van evenementen, zoals het contacteren van sprekers en het uitwerken van promotie. De promotie hield onder andere in dat ik ging flyeren en zelfs promomateriaal ontwierp, zoals affiches, flyers en visuele materialen voor gebruik tijdens het evenement.
Isabelle: Wat was voor jou een hoogtepunt binnen je stage?
Lucia: Ik denk dan toch wel het European Climate Pact in Brussel, dit was bij de Europese Commissie en dit vond ik heel leuk om mee te mogen maken. Het is een plek waar je anders nooit komt en ik heb interessante lezingen mogen meemaken met mensen van over heel Europa. Zo was onder andere Wopke Hoekstra komen spreken, de Europese Commissaris van Klimaat en dat was toch wel cool om hem te mogen horen spreken.
Isabelle: Wat was voor jou de grootste uitdaging en wat heb je eruit geleerd?
Lucia: Ik heb geleerd dat ik op sommige vlakken wat meer op mezelf mag vertrouwen.
Bij het ontwerpen van visuele materialen, bijvoorbeeld voor evenementen zoals Pop Up in Baarle, merkte ik dat ik soms begon te twijfelen. Vooral omdat ik iets maakte voor iemand anders en niet altijd meteen wist wat zij precies verwachtten. Achteraf besef ik dat het belangrijk is om gewoon te durven creëren, in plaats van te veel te piekeren over wat de ander misschien in gedachten heeft.
Isabelle: Hoe denk je dat deze stage je zal helpen in je verdere studie of carrière?
Lucia: Ik denk dat de stage zowel op persoonlijk als professioneel vlak een mooie bijdrage is. Het is een ervaring die mooi is meegenomen door de uiteenlopende taken, wat mij meer zelfvertrouwen zal geven als dit nog op mijn pad komt in een toekomstige carrière. Maar ook zal de ervaring mij helpen tijdens mijn studies omdat ik nu meer weet welke richting ik uit wil en hierdoor die zaken beter kan gaan ontwikkelen.
Isabelle: Welke tip zou je toekomstige stagiairs geven om het meeste uit deze stage te halen?
Lucia: Ik zou er twee meegeven. De eerste is laat je creativiteit zien, hoe gek of hoe stom je ook denkt dat je idee is. Soms zijn het die originele ideeën die een meerwaarde kunnen brengen. En ten tweede is durf vragen te stellen, een stage is een leerproces waar het de bedoeling is dat je bijleert. Niemand verwacht van je dat je alles al kan, dus probeer vragen te stellen om zo zoveel mogelijk te kunnen bijleren!
Nu draaien we de rollen om en interviewt Lucia haar medestagiaire Isabelle.
Lucia: Hoe ben je op deze stageplek terecht gekomen?
Isabelle: Aangezien ik niet op het modeltraject zit binnen mijn studie Communicatiewetenschappen en ik in het tweede semester wat extra vrije tijd had, wilde ik deze periode graag nuttig besteden door een vrijwillige stage op te nemen. Gelukkig was dat via Europa Direct mogelijk. Na vier jaar voornamelijk theoretisch onderwijs, merkte ik dat ik sterk behoefte had aan een meer praktijkgerichte invulling. Tijdens mijn zoektocht naar een interessante stageplek kwam ik via Student.be terecht bij deze vacature. De veelzijdigheid en dynamiek van de organisatie spraken me meteen aan, met een combinatie van marketing, communicatie en evenementen bood de stage precies wat ik zocht. Wat me in het bijzonder aantrok, was de focus op communicatie in een Europese context en de interactie met diverse doelgroepen.
Lucia: Wat vond je het hoogtepunt van je stage?
Isabelle: Het absolute hoogtepunt van mijn stage vond ik het mee ondersteunen van de verschillende evenementen. In het bijzonder denk ik aan de filmavonden in Baarle in het kader van Pop-Up Europa en het evenement van Studio Europa Direct rond duurzame mode. Dat waren echt projecten waarin ik mijn eigen creativiteit kwijt kon en waar we als stagiairs ook meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid kregen. Zo mocht ik zelf contact opnemen met verschillende organisaties. Dat gaf me niet alleen een gevoel van betrokkenheid, maar ook van eigenaarschap over het project. Het was ontzettend fijn om te zien hoe onze inspanningen concreet vorm kregen. Ik kijk er dan ook echt naar uit om het eindresultaat binnenkort te zien!
Lucia: Hoe ga je deze ervaring meenemen naar de toekomst?
Isabelle: Zoals ik eerder al aangaf, sprak de veelzijdigheid van deze stage me enorm aan en dat heeft zich ook vertaald in de brede waaier aan vaardigheden die ik tijdens deze periode heb opgedaan. Ik kwam tijdens mijn studie vooral met de theoretische kant van communicatie in aanraking. Hoewel die theoretische basis belangrijk is, was het erg leerrijk om die kennis nu ook in de praktijk toe te passen, denk maar aan het schrijven van een persbericht op maat van een specifiek doelpubliek, het strategisch verwerken van een call-to-action in een Instagrambericht, of het ontwerpen van een aantrekkelijke poster in Canva. Daarnaast heb ik ook gewerkt aan marketingonderzoek, wat perfect aansloot bij mijn academische achtergrond. Die ervaring heeft me geholpen om beter te leren omgaan met data, bijvoorbeeld in Excel, wat me in de toekomst zeker van pas zal komen. Ik denk dat ook mijn professoren van de methodologische vakken blij zullen zijn met hoe ik die onderzoek vaardigheden verder heb kunnen aanscherpen 🙂. Kortom, deze stage heeft me niet alleen nieuwe inzichten en vaardigheden opgeleverd, maar ook geholpen om de brug te slaan tussen theorie en praktijk, iets wat ik absoluut meeneem in mijn verdere professionele loopbaan!
Lucia: Waar ben je in gegroeid doorheen je stage?
Isabelle: Tijdens mijn stage ben ik vooral sterk gegroeid in timemanagement. In het begin vond ik het best lastig om mijn planning efficiënt te structureren. Het werken met een digitale agenda, zoals Outlook, was even wennen. Het idee om mijn dagen in te delen in 'blokjes' voelde eerst wat onnatuurlijk. Maar gaandeweg werd het een gewoonte, en begon ik echt het nut ervan in te zien. Het hielp me om concreet na te denken over hoe ik mijn taken inplan, en om bewust prioriteiten te stellen. Ik leerde ook dat het oké is om minder dringende taken even uit te stellen ten voordele van zaken die meer urgentie vragen.
Lucia: Wat vond je het moeilijkste of minst leuk?
Isabelle: Wat ik het moeilijkste vond tijdens mijn stage, was het lesgeven in het kader van EuropaXpert. Hoewel ik in mijn vrije tijd wel ervaring heb als leidster bij de KSA, is lesgeven toch echt iets anders. Het vereiste een andere aanpak en voelde in het begin best ver buiten mijn comfortzone. De grootste uitdaging was om complexe informatie over Europa op een heldere en kindvriendelijke manier over te brengen. Je moet de kinderen echt kunnen meenemen in je verhaal, en dat vraagt niet alleen didactische vaardigheden, maar ook veel creativiteit en inlevingsvermogen. Gelukkig kreeg ik de kans om eerst enkele keren mee te gaan met ervaren jobstudenten. Door hen te observeren en stapsgewijs zelf taken op te nemen, heb ik veel geleerd. Uiteindelijk kon ik zelfs zelfstandig een sessie geven, iets waar ik achteraf gezien best trots op ben. Het was voor mij een iets moeilijkere opdracht, maar het heeft me wel geholpen om uit mijn comfortzone te stappen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
Lucia: Wat heb je je over jezelf bij geleerd tijdens de stage dat je nog niet wist?
Isabelle: Toen ik in het zesde middelbaar een studiekeuze moest maken, heb ik er even aan gedacht om misschien leerkracht te worden. En ook nu overweeg ik af en toe of een educatieve master iets voor mij zou zijn. Maar dankzij deze stage heb ik die twijfel kunnen wegwerken. Hoewel ik het fijn vind om met kinderen te werken, iets wat ik ook met veel plezier doe bij de KSA, merkte ik dat het effectief lesgeven me minder ligt. Die ervaring heeft me doen inzien dat mijn passie toch meer in de communicatiewereld ligt. De stage heeft me dus niet alleen nieuwe vaardigheden bijgebracht, maar ook de bevestiging gegeven dat ik met mijn studierichting de juiste keuze heb gemaakt.
Lucia: Zou je deze stage opnieuw doen en waarom?
Isabelle: Zeker en vast! Deze stage bood een brede waaier aan taken en leermogelijkheden waarin ik mezelf echt kon ontwikkelen. De afwisseling tussen communicatie, events en creatieve opdrachten zorgde ervoor dat geen enkele dag hetzelfde was. Wat voor mij ook een groot verschil maakte, was de fijne en toegankelijke sfeer binnen het team. Ik voelde me van bij het begin welkom en wist dat ik met al mijn vragen bij mijn collega’s terechtkon. Die positieve werkomgeving gaf me elke dag opnieuw energie. Ik ging altijd met plezier naar mijn stage, en dat zegt eigenlijk alles. Als ik de kans zou krijgen, zou ik het zo opnieuw doen!
Bedankt voor jullie fijne stages, dames!