Stagiaire aan het woord: Claudia deelt haar ervaringen

publish date
08.02.2018

Claudia Dominicus koos Europa Direct als haar stageplaats. Claudia studeert aan de Universiteit Antwerpen en volgt de Master Internationale betrekkingen. Van begin september tot eind januari trok ze rond in de provincie, bezocht ze Brussel meerdere keren en was ze verantwoordelijk voor uiteenlopende taken. Wil je graag een beeld krijgen van hoe een stage er bij ons uit kan zien? Lees dan de ervaringen van Claudia. Weetje: na haar stage kon Claudia gelijk aan de slag op de Europa-afdeling van Rijksdienst Ondernemend Nederland in Utrecht. We wensen haar veel succes.

Waarom koos je Europa Direct als stageplaats?

In de eerste plaats was dat de boeiende vacature. Het leek mij een stage met veel afwisselende taken en dat bleek uiteindelijk ook zo te zijn. Daarnaast is het ook veel gemakkelijker om binnen te geraken bij een Provincie voor een stageplaats, dan bij bijvoorbeeld een ambassade of een Europese instelling. Vaak mag je als stagiair bij lagere bestuursniveaus veel meer taken doen en ik wilde echt praktijk skills leren waaraan ik iets zou hebben voor mijn vervolgcarrière. Per slot van rekening maakt het niet uit waar je bepaalde vaardigheden hebt geleerd, als je ze maar kunt. 

Wat zijn de belangrijkste dingen die je hebt geleerd?

Tijdens deze stage heb ik allereerst geleerd om in kindertaal de Europese Unie uit te leggen aan leerlingen van de basisschool. Dat was een hele uitdaging, maar erg leuk om te doen. Ook heb ik veel geleerd over hoe je Europa op een laagdrempelige manier kunt uitleggen aan de burger. Het Pop up Europa programma vond ik een heel boeiend project om op de voet te volgen. Ook heb ik mijn kennis enorm vergroot op het vlak van Europese (subsidie)programma's. Dat zijn zaken die je op de universiteit niet krijgt verteld, maar waarin wel veel werk te vinden is. 

Wat was je leukste moment? 

Er zijn zoveel leuke momenten gepasseerd, dat ik het maar samenvat in een top 3. Het leukste moment vond ik het bijwonen van de EuropCom Conferentie in Brussel, waar Dienst Europa de Communicatie Award van 2017 kreeg. Ook de andere dienstreizen naar Brussel waren erg leuk. Ik heb o.a. een lezing van Juncker bijgewoond en een leerkrachtendag in het Europees Parlement, waarbij gelegenheid was om Vlaamse Europarlementariërs vragen te stellen. 

Daarnaast heb ik samen met Europakring Antwerpen (EKA) een panelgesprek georganiseerd rond de Europese Unie en China. Hiervoor heb ik de rode lijn van het panelgesprek uitgezet, de actualiteit hier rond gevolgd en samen met EKA naar sprekers gezocht. Als laatste vond ik het erg leuk om een Europaquiz te organiseren. Samen met de stagiair van Europe Direct Den Haag hebben we een pubquiz editie in Den Haag georganiseerd. Meer dan 150 mensen schreven zich in! Aan het eind van mijn stage heb ik deze quiz nog een keer in Lier georganiseerd voor een honderdtal scholieren vanuit heel de EU. Opnieuw een groot Europees succes!

Wat vond je het moeilijkst?

Tijdens de stage heb ik meerdere moeilijke momenten gehad. Allereerst moet je als student natuurlijk de overstap maken van het vrije studentenleven naar het semi-werkleven. Het is een geruststelling dat je 'maar' de stagiair bent en je nog wel eens een steekje kunt laten vallen. Ik vond het wel even wennen om opeens 5 dagen te werken. Daarnaast kreeg ik ook een aantal opdrachten tijdens mijn stage, waarvan ik eerst niet wist hoe ik eraan moest beginnen. Gelukkig: opdrachten die eerst heel moeilijk leken, vielen vervolgens reuze mee. Bijvoorbeeld het samenstellen van de Engelstalige pubquiz, de realisatie van de website voor Pop up Europa, een nieuwsbrief over Europese fondsen en het lesgeven tijdens de Europaweken. 

En hoe ga je deze ervaring in de toekomst nog kunnen gebruiken?

Vanwege het feit dat de stage zo veelzijdig was, heeft het me vooral inzicht gegeven in mijn sterke kanten en in welke jobs daarbij passen. Ik heb ook eindelijk een onderwerp gevonden voor mijn masterthesis. Het wordt een onderzoek naar een Europees subsidieprogramma en dankzij deze stage had ik makkelijk toegang tot de juiste contacten hiervoor. Daarnaast heb ik door de opgedane kennis uit deze stage mijn eerste baan gevonden. Ik ga werken als adviseur rond Europese projecten voor de Rijksdienst Ondernemend Nederland.
 

Wil je ook een stage bij ons doen?

Lijkt het je na het verslag van Claudia ook leuk om een stage bij Europa Direct te doen? Contacteer ons dan. Wie weet ben jij binnenkort wel lid van ons team!

Martijn vertelt over zijn stage bij Europa Direct

publish date
25.01.2017

Martijn liep vijf maanden stage bij Europa Direct. Tijdens zijn stage hield hij zich bezig met de organisatie van evenementen, schreef hij persberichten en een compleet rollenspel voor de basisschool over vluchtelingen, en gaf hij les aan leerlingen van de basisschool. Martijn is laatstejaarstudent Europese Studies aan de Haagse Hogeschool in Den Haag. Leer hieronder alles over zijn ervaringen als stagiair.  

Waarom heb je voor het Provinciebestuur Antwerpen en specifiek Europa Direct gekozen als stage-ervaring?

Ik heb interesse in overheidsinstanties en ik studeer Europese Studies. Ook woon ik als Nederlander al meer dan vier jaar in Antwerpen waardoor ik natuurlijk al gehoord had van de Provincie Antwerpen. Ik ben bij Europa Direct gekomen door mijn collega Jeannette Zuidema. Zij heeft vroeger ook aan de Haagse Hogeschool gestudeerd.

Wat heb je geleerd tijdens deze stage?

Tijdens mijn stage heb ik ontzettend veel geleerd! Bijvoorbeeld het lesgeven tijdens de Europaweken. Ook heb ik meegeholpen evenementen voor bedrijven te organiseren waarbij zij informatie kregen over Europese subsidies. Hierdoor heb ik ook veel nieuwe mensen leren kennen wat natuurlijk handig is voor mijn carrière. Tijdens mijn stage was ik ook verantwoordelijk voor het maken van sociale media berichten. Dit vond ik heel leuk, omdat ik hierdoor interessante berichten met veel mensen kon delen en op hen kon reageren. Ik heb geleerd hoe ik het beste mensen kan bereiken en hoe ik informatie duidelijk kan laten overkomen.

Wat was het leukste moment?

Eigenlijk zat mijn stage vol met leuke momenten! Dit heb ik voornamelijk te danken aan mijn toffe collega’s die altijd voor mij klaar stonden en mij handige tips gaven. Eén leuk moment is mij zeker bijgebleven. Dit was toen ik een persbericht maakte over de Europaweek met het thema ‘vluchtelingen’. Er kwamen gelijk veel reacties van journalisten binnen die graag wilden langskomen. Door mijn persbericht was ik zelf ook te zien in een reportage van Karrewiet en De Redactie!

Wat vond je het moeilijkst?

Soms vond ik het moeilijk tijdens mijn stage om vele kleine taken af te kunnen krijgen die uit het niets op mijn bureau terecht leken te komen. Ook werden hierdoor mijn grote projecten steeds verder naar de achtergrond geschoven omdat ik voor die projecten simpelweg geen tijd meer had. Om hier meer controle over te kunnen krijgen heb ik aan mijn collega’s tips gevraagd hoe zij dit meestal doen. Zij hebben mij hier goed mee geholpen!

Hoe ga je deze ervaring in de toekomst nog kunnen gebruiken?

In de toekomst wil ik graag bij een overheidsorganisatie in de regio Antwerpen gaan werken. Alle ervaring die ik heb opgedaan tijdens mijn stage bij Provincie Antwerpen kan ik hierdoor makkelijk toepassen bij mijn nieuwe tewerkstelling. Ook heb ik tijdens mijn stage geleerd hoe ik Europasessies kan geven. Dit wil ik graag na mijn stage blijven doen!

Ook stage lopen bij Europa Direct?

Wil je ook graag stage lopen bij Europa Direct? Stuur ons dan een e-mail met je CV of bel ons voor meer informatie. Onze contactgegevens vind je hieronder. 

Studenten Thomas More buitengewoon goed bezig

publish date
12.01.2017

Elk jaar bezoekt Europa Direct provincie Antwerpen scholen uit het Buitengewoon Secundair onderwijs met de interactieve inleefsessie "Europa Buitengewoon". Op twee uur tijd krijgen de leerlingen inzicht in het ontstaan van de Europese Unie, de dagelijkse invloed van Europese wetten en de werking van de Europese Instellingen. Studenten Janne Verbeeck en Layla Goetschalckx deden een duo-stage tijdens Europa Buitengewoon en bezochten negen verschillende scholen. Ze volgen allebei de lerarenopleiding Secundair Onderwijs aan de Thomas More Vorselaar hogeschool. Hieronder lees je meer over hun ervaringen. 

Waarom heb je voor Europa Buitengewoon gekozen als stage-ervaring?

Janne: Voor onze zorgstage en out-of-the-box stage is het de bedoeling dat we op een andere manier leren kennismaken met het onderwijs. Europa Buitengewoon sprak me aan omdat je toch in het onderwijs staat, maar met een totaal andere doelgroep werkt. Bovendien spreekt ook het thema/het onderwerp me aan. De EU is iets waarmee je elke dag geconfronteerd wordt, het is actueel, maar eigenlijk is de kennis daarover zeer beperkt. Bovendien hebben we de sessie enkele keren gegeven aan leerlingen van 18 jaar of ouder, zij moeten binnenkort gaan stemmen. Voor mij is het belangrijk om leerlingen daarop voor te bereiden, de Europasessies zijn daarvoor ideaal.

Layla: De kennismaking met andere doelgroepen leek me zeer leerrijk. 

Wat heb je geleerd deze week?

Janne: Ik heb geleerd om geduld te hebben. Bij deze doelgroep gaat niet alles even snel zoals in een andere klas secundair onderwijs. Ze hebben soms een duwtje in de rug nodig, ze hebben soms wat meer ondersteuning nodig, … Bovendien heb ik geleerd dat de leerlingen uit het BuSO op een ‘andere manier’ denken. Ze zien de dingen een beetje anders, ze denken anders na, ze denken na over dingen die voor ons evident zijn en dat verbaasde me soms.

Layla: Elke groep is anders. De EU is soms een ver van hun bed show desondanks zijn de leerlingen zeer geïnteresseerd. Je weet nooit vooraf hoe de groep zal reageren op sessie. Het is belangrijk om vanaf het begin de doelgroep goed te leren kennen en hier letterlijk gebruik van te maken tijdens de sessie. Je moet de aandacht van de leerlingen vanaf de eerste moment vast trachtten van te krijgen. 

Wat was het leukste moment?

Janne: Ik heb niet echt een specifiek leukste moment. Voor mij gaf het wel altijd een fijn gevoel als leerlingen veel antwoorden juist hadden tijdens de quiz. Dat gaf voor mij aan dat de leerlingen iets hebben opgestoken uit de les. Bovendien vond ik het zeer leuk als de leerlingen tijdens de ministerraad of tijdens het Europees Parlement begonnen te discussiëren. Zo merk je dat ze ook een mening hebben over bepaalde zaken en dat ze deze mening graag willen delen met de rest van de groep.

Layla: Elke groep was anders, hierdoor was er veel variatie en was elke sessie opnieuw leuk. Tijdens de quiz merk je dat de leerlingen het echt goed willen doen, dit is een fijn moment!

Wat vond je het moeilijkst?

Janne: Het was moeilijk om de beginsituatie van de leerlingen in te schatten. Sommige leerlingen zijn enorm geïnteresseerd en weten al heel veel, anderen vallen compleet uit de lucht als je over de Europese Unie begint. Dit was soms wel moeilijk want als de leerlingen weinig tot geen voorkennis hebben over een bepaald onderwerp, is het wel moeilijker werken.

Layla: Je moet de aandacht van de leerlingen blijven vasthouden anders haken ze af. Het is bij deze doelgroep soms moeilijk om alle leerlingen te boeien. 

En hoe ga je deze ervaring in de toekomst nog kunnen gebruiken?

Janne: De manier waarop Jeroen deze sessies geeft, spreekt me enorm aan. De leerlingen kruipen zelf in de huid van een Europese minister of een Europees parlementslid en ervaren zelf hoe het is om te zetelen in een partij of om een wet te stemmen. Dit motiveert de leerlingen en de dingen blijven beter hangen. Dit aspect zou ik zelf ook graag meenemen naar mijn eigen lespraktijk.

Layla: De kennismaking met het buitengewoon onderwijs was een extra ervaring binnen de opleiding secundair onderwijs. Extra inzetten op de diversiteit van een klasgroep was de uitdaging van deze stage voor mij. We hebben er alles aan gedaan om deze leerlingen op een leuke interactieve manier wat bij te brengen over de Europese Unie.