Een dubbelinterview met stagiaires Alana en Sophia

publish date
16.12.2021

Van september tot december liepen de 23-jarige Alana Niels en de 24-jarige Sophia Dolhain stage bij Europa Direct. Alana studeert communicatie: politiek, journalistiek en media aan de VUB en Sophia studeert vergelijkende internationale politiek aan de KUL. Hoe zij hun stage ervaren hebben? Dat ontdek je hieronder.

Waarom koos je Europa Direct als stageplaats?

Sophia: Dit is mijn zesde jaar dat ik aan de universiteit studeer. Na jaren in de boeken en de theorie gezeten te hebben, vond ik het tijd om ook echt eens een praktische stage te doen in het domein van Europese politiek. Ik zag in deze stage een uitdaging aangezien ik hier dingen ging doen die ik nooit echt in de universiteit gedaan heb zoals lesgeven, presenteren en evenementen mee organiseren.

Alana: Omdat ik momenteel in het laatste jaar zit van mijn academische opleiding, stond ik te popelen om al wat ik geleerd heb in de afgelopen jaren toe te passen in praktijk. Ik ben enorm geïnteresseerd in de Europese Unie en haar beleid. Europa Direct Antwerpen paste perfect binnen dit plaatje. Ik hou daarnaast ook van presenteren en dit kwam ook veel aan bod in deze stage. Deze stage was een nieuwe uitdaging waarin ik vooral veel wilde bijleren van de mensen die werken binnen de organisatie.

 

Hoe hoorde je over de stageplek?

Sophia: Tijdens een les die ik volgde in het vorige academiejaar kwam Jeroen een presentatie geven over de werking van Europa Direct Provincie Antwerpen. Wanneer ik tijdens mijn zoektocht naar mogelijke stageplaatsen de organisatie opzocht op het internet zag ik dat ze nog op zoek waren naar stagiaires. Ik heb diezelfde dag nog een mail gestuurd om me aan te melden als kandidaat.

Alana: Vanuit mijn opleiding kreeg ik de optie om ofwel stage of een vak op te nemen. Ik ben zonder twijfel meteen opzoek gegaan naar een stageplaats. Via de website student.be ging ik op zoek naar stageplaatsen binnen mijn gekozen domein. Op die manier heb ik de stageplek bij Europa Direct Antwerpen gevonden. 

 

Wat heb je geleerd tijdens deze stage?

Sophia: Ik heb geleerd om de Europese Unie op een duidelijke manier uit te leggen, te presenteren, les te geven, social media posts te maken, evenementen te organiseren, samen te werken en nog veel meer. De stage is zo gevarieerd dat je op korte tijd op veel vlakken dingen bijleert.

Alana: Ik heb gedurende deze stageperiode veel bijgeleerd. Hetgeen wat mij specifiek is bijgebleven is het leren samenwerken in en met een team, ‘there is no I in Team!’. Ik heb daarnaast zowel kunnen werken aan mijn mondelinge als schriftelijke vaardigheden. Enerzijds heb ik leren presenteren voor een groep leerlingen en mijn eerste podcast opgenomen. Anderzijds heb ik persberichten en artikelen leren schrijven, waardoor ik schriftelijk sterker ben geworden. Ik heb daarbovenop geleerd om initiatief te nemen en zelf actief na te denken over nieuwe ideeën in plaats van een passieve houding aan te nemen.

 

Welke taken vond je het fijnst om te doen?

Sophia: Ik vond het vooral fijn dat ik veel verschillende taken mocht doen. De Europese Unie op een bevattelijke manier uitleggen aan kinderen, jongeren en volwassenen via het lesgeven en social media zijn zaken die ik leuk vond om te doen. Experimenteren met Canva vond ik stiekem ook wel leuk om te doen.

Alana: Ontwerpen maken in Canva, social media posts voorbereiden, lesgeven tijdens de Europa Xpert lessenreeks en meegaan naar evenementen vond ik het leukste aan de stage.

 

Wat vond je het moeilijkst of minder leuk?

Sophia: Het presenteren en lesgeven was voor mij het moeilijkste van de stage. Ik had hier voordien geen ervaring mee, waardoor dit mij wel wat stress heeft bezorgd. Gelukkig heb ik de kans gekregen tijdens de stage om dit vaak te doen en kreeg ik veel steun van de collega’s en mede-stagiaire Alana waardoor ik toch wel kan zeggen dat ik gegroeid ben op dit vlak. Ik vond het lesgeven en presenteren dus moeilijk, maar daarom niet minder leuk!

Alana: Alles combineren was voor mij tijdens deze stageperiode de grootste uitdaging. Dit leidde soms tot stresserende situaties en onnauwkeurigheden in mijn werk. Ik heb geleerd om gebruik te maken van hulpmiddelen die mij helpen om structuur te houden, waardoor ik bijgevolg beter kan omgaan met de vele to-do’s. Daarnaast vond ik de perscommunicaties aanvankelijk ook niet makkelijk. In het begin was dit zoeken maar later werd ik door te oefenen beter hierin.

 

Wat vond je het hoogtepunt van je stage?

Sophia: Ik had enerzijds gehoopt dat het hoogtepunt van de stage het startevenement ging zijn op 10 december waar er met een lezing en een feestelijke receptie gevierd ging worden dat Europa Direct Antwerpen opnieuw mag bestaan. Samen met Alana heb ik de aankleding van het evenement voorbereid. Helaas heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat het evenement geannuleerd is. Wat voor mij anderzijds ook een hoogtepunt was, is dat ik gegroeid ben in het lesgeven aan leerlingen van het 5e en 6e leerjaar. De eerste keer dat ik een stukje lesgaf had ik erg veel stress waardoor dit niet goed lukte. De laatste keer dat ik les gaf ging het veel meer van zelf en was ik in staat om een hele sessie van Europa Xpert te geven.

Alana: Voor mij was het lesgeven in het PIME aan leerlingen van het 5e en 6e leerjaar het hoogtepunt. Dit deed ik heel graag en hier kon ik echt actief aan het werk gaan en voor een groep staan. Hier heb ik ook het meeste uit geleerd. Daarnaast was de podcast opnemen voor mij ook een hoogtepunt. Dit vond ik geweldig om te doen.

 

Hoe ga je deze ervaring in de toekomst nog kunnen gebruiken?

Sophia: Ik denk dat de ervaringen die ik heb opgedaan wat betreft het presenteren en lesgeven zeker nuttig zullen zijn voor de toekomst. Ik heb geleerd hoe je de Europese Unie ook op een bevattelijke manier kan uitleggen aan kinderen én volwassenen. Ook heb ik geleerd om social media posts te maken en te experimenteren in Canva. Dit lijkt me ook iets dat ik zal kunnen gebruiken in de toekomst.

Alana: Presenteren voor een groep is iets wat ik ga kunnen meenemen in de toekomst. Ik heb geleerd om voor een groep te staan, ongeacht de leeftijd en om iets complex op een begrijpbare, eenvoudigere manier te brengen. Ook het schrijven van persberichten is iets wat ik in de toekomst ga meenemen. Op school leren we vooral academische teksten schrijven, met de persberichten leerde ik op een heel andere manier schrijven.

 

Je hebt stage gelopen tijdens de coronaperiode, wat niet zo evident is. Wat vond je hiervan en had dit eigenlijk veel impact op je stage?

Sophia: Over het algemeen heb ik niet het gevoel dat het veel impact heeft gehad op de stage. We moesten wel vaker van thuis uit werken, maar dit verliep prima. Gelukkig kon ik nog veel evenementen bijwonen en lesgeven op scholen. Dit zorgde ervoor dat niet álles digitaal moest verlopen. Het is vooral spijtig dat het startevenement waar we naartoe leefden geannuleerd is.

Alana: Ik heb niet echt negatieve gevolgen ondervonden door Corona. Ik heb de meerderheid van mijn stagedagen kunnen doorbrengen in het Provinciehuis en door de vele verplaatsingen waren er slechts enkele dagen thuiswerk resterend. Enkel vind ik het wel spijtig dat het evenement op 10 december werd afgelast door corona. Hier hadden Sophia en ik toch wat werk in gestoken.

 

Hoe ziet een gemiddelde dag als stagiaire bij Europa Direct eruit?

Sophia: Het enige dat een stagiaire bij Europa Direct tijdens elke stagedag doet is om zijn/haar mails te checken. Voor de rest ziet elke stagedag er volledig anders uit. Op maandag werk je bijvoorbeeld van thuis uit en schrijf je persbericht of social media posts. Op dinsdag geef je overdag les aan studenten lerarenopleiding van een hogeschool en woon je ‘s avonds nog een lezing bij. Op woensdag heb je in de ochtend overleg met de collega’s op het provinciehuis en bestel je in de namiddag decoratie voor een evenement. 

Alana: Meestal start ik met het bekijken van mijn to do lijst in OneNote. Zo kan ik direct bekijken welke taken er meteen moeten worden gedaan. Aan het einde van de voormiddag bekijk ik mijn emails om de to do lijst aan te vullen en e-mails te beantwoorden. Voor de rest ziet elke dag er verschillend uit. Sommige dagen bestaan uit administratief werk, op andere dagen was ik op verplaatsing voor Pop Up Europa of EUropa Xpert. Ook waren er dagen waarop er team meetings plaatsvonden en noem maar op. Kortom, elke stagedag is anders en gevarieerd. 

 

Zou je een stage bij Europa Direct aanraden aan andere? Waarom wel/niet?

Sophia: Ik zou een stage bij Europa Direct zéker aanraden! De stage is erg gevarieerd en je kan op heel veel vlakken bijleren. De collega’s zijn zeer begaan met hun stagiaires en staan altijd klaar om ons op te volgen en te steunen.

Alana: Ik zou een stage bij Europa Direct meteen aanraden. Niet enkel is elke stagedag gevarieerd, ook leer je enorm bij wat betreft mondelinge en schriftelijke vaardigheden. Je wordt daarbovenop nog eens gesteund en omringd door topcollega’s die je opleiden en begeleiden. 

 

Ook enthousiast geworden om stage te doen bij Europa Direct? Voor het najaar van 2022 zijn we nog op zoek naar een stagiair(e). Ontdek hier de vacature