Leerlingen 5e en 6e leerjaar worden EUropa Xpert

publish date
11.01.2022

De komende twee weken worden 348 leerlingen van de derde graad basisonderwijs in provinciaal cultuurhuis de Warande in Turnhout ondergedompeld in de Europese Unie en in de kunst van Nadia Naveau. Tijdens een interactieve sessie doet Europa Direct Provincie Antwerpen op een speelse manier de werking van de Europese Unie uit de doeken. De leerlingen krijgen ook een rondleiding door de tentoonstelling van Nadia Naveau, waar ze de wereld van deze kunstenares beter leren kennen.

EUropa Xpert

EUropa Xpert

Europa Direct Antwerpen trekt het hele schooljaar door de provincie met EUropa Xpert-lessen voor het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs. Van 19 tot en met 21 januari worden deze Europalessen gegeven in cultuurhuis de Warande in Turnhout. In het eerste deel krijgen de leerlingen inzicht in de geschiedenis en de werking van de Europese Unie. Ze leren onder meer welke impact de Europese wetgeving heeft op hun eigen leven. Onder het motto "wat je doet, onthoud je beter" spelen ze daarna een Europese Ministerraad en een budgetbespreking in het Europees Parlement na. Met een afsluitende Europaquiz testen de jonge EU-experts hun kennis.

"Voor de toekomst van het Europese project is het heel belangrijk dat kinderen en jongeren de impact van de Europese Unie goed kunnen inschatten. Het lijkt immers een ver-van-mijn-bed-show, maar de EU heeft wel degelijk een invloed op ons allemaal,” verduidelijkt gedeputeerde voor Europese Samenwerking Kathleen Helsen. “EUropa Xpert vertelt dit op een laagdrempelige en niet belerende manier. Het succes van deze interactieve lessen is zo groot dat de sessies voor scholen ieder jaar weer volgeboekt zijn.”

Nadia Naveau

Voor of na de EUropa Xpert-sessie krijgen de leerlingen een rondleiding door de actuele Warandetentoonstelling BRINGER TOGETHER van kunstenaar Nadia Naveau. Naveau versmelt referenties uit de klassieke oudheid, de barok en/of het modernisme met elementen uit de populaire cultuur en cartoons. Dit resulteert in sculpturen die een verleidelijk spel spelen met vorm, schaal, kleur en uiteenlopende materialen. Tijdens de rondleiding krijgen de leerlingen meer inzicht in de inspiratiebronnen en werkwijzen van de kunstenaar.

Meer weten? Contacteer ons via europadirect@provincieantwerpen.be