Projectverloop

Het onderzoek van Universiteit Antwerpen

De ZORO-training is wetenschappelijk onderbouwd. Bij de start van het project deed Universiteit Antwerpen onderzoek naar de vier essentiële competenties voor studenten en professionals in de zorg. Die competenties kregen elk een wetenschappelijke definitie. Ze werden ook onderverdeeld in deelcompetenties.

De volgende stap? De resultaten van het onderzoek toetsen aan de praktijk. Hiermee startten we tijdens de kick-off van ZORO (zie verder) en in twee focusgroepen in Vlaanderen en Nederland. Hieruit volgden duidelijke aanbevelingen voor de ontwikkeling van de leermodules. Je leest er alles over in het uitgebreide onderzoeksrapport of de samenvatting.

Kick-off ZORO

In november 2019 was er de kick-off van het ZORO-project. Verschillende partners en geïnteresseerden dachten mee na over hoe we de modules rond de vier competenties verder konden vormgeven.

Benieuwd hoe dit verliep? Download hieronder de presentaties van de vier interactieve workshopsIn de blog van Interreg - het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling - lees je hoe zij de kick-off beleefden.

kick off zoro

Klankbordgroep

De klankbordgroep bestond uit alle stakeholders van het project: scholen met een zorgopleiding, zorgorganisaties, overkoepelende netwerken uit de zorgsector en beleidsmakers in de zorg.

De deelnemers uit zowel Vlaanderen als Nederland waren een weerspiegeling van de projectdoelgroep over de verschillende opleidingsniveaus heen. Ze kwamen in totaal vier keer samen.

  18 februari 2020: eerste ontmoeting 
  De klankbordgroep van ZORO kwam voor een eerste keer samen. De Universiteit Antwerpen presenteerde haar onderzoek en de aanwezigen gaven feedback op de toepassing ervan in de praktijk. Ook de start van de ontwikkeling van de leermodules werd besproken. Bekijk hier de presentatie.

  27 oktober 2020: voorstelling ZORO-training
  De tweede bijeenkomst werd online georganiseerd. Deelnemers kregen een voorstelling van de voorlopige inhoud van de ZORO-training, aangevuld met de nodige praktische informatieBekijk hier de presentatie.

  14 september 2021: terugblik en oproep
  Om de ZORO-training te testen, organiseerden we doorheen het project drie testfases voor groepen van (toekomstige) zorgprofessionals. Op 14 september kreeg de klankbordgroep een terugblik op de eerste testfase van het project en een vooruitblik op de tweede testfase. We deden ook een warme oproep voor een derde en laatste groep deelnemers om de training te testen. Bekijk hier de presentatie.

  21 december 2021stand van zaken en sneak peek
  Tijdens de vierde (online) bijeenkomst van de klankbordgroep kregen de deelnemers een stand van zaken van het ZORO-project én een sneak peek van het eindproduct. Voor de laatste keer konden de stakeholders feedback geven op ZORO. Bekijk hier de presentatie.

Eindevent ZORO

Op 18 oktober 2022 sloten we ZORO af met een eindevent. De vier competenties (interprofessioneel samenwerken, technologische wendbaarheid, intrapreneurship en ethisch handelen) kwamen uitgebreid aan bod. We stelden niet alleen alle materialen voor tijdens een beurs, maar gingen ook dieper in op hoe je ZORO in een organisatie kan implementeren. We toonden ons technologisch wendbaar en maakten een aftermovie van het event. Bekijk onze aftermovie hier. Alle presentaties zijn samengebracht in de ZORO-materialenbank.

train the trainer