ZORO

Eindevent

Het ZORO-project loopt ten einde. Benieuwd naar het eindresultaat? Nieuwsgierig naar hoe je met de training aan de slag kan in jouw organisatie? Schrijf je dan in voor het eindevent op dinsdag 18 oktober 2022 in het Provinciehuis in Antwerpen (België).

Logo Interreg Vlaanderen-Nederland

Waarom de training volgen?

Je krijgt de unieke kans om te leren met én van ervaren zorgverleners.

Fris je kennis op en laat je inspireren door de nieuwste inzichten om zo nog sterker in je werk te staan.

De ZORO-training is bovendien helemaal gratis.

Voor wie?

Er is bewust gekozen voor gemengde groepen. Toekomstige zorgprofessionals volgen de training samen met startende én ervaren zorgprofessionals.

Zorgprofessionals worden over de niveaus heen samengebracht:

  • helpende zorg & welzijn;
  • verzorgende (IG);
  • zorgkundige;
  • verpleegkundige (HBO5 en bachelors in Vlaanderen, MBO en HBO in Nederland). 

Hoe is de training opgebouwd? 

Tijdens de training maak je kennis met STIEn. Zij is een zorgontvanger, een echte ervaringsdeskundige dus. Samen met haar zet je theoretische kennis om in praktijkervaring. Je verdiept je ook in een eigen casus.

Er zijn vier modules, één voor elke ZORO-competentie.

Module 1: interprofessioneel samenwerken

Een zorgontvanger heeft een heel team van zorgverleners rond zich, elk met hun eigen rol en expertise. Dat die zorgverleners, maar ook de zorgontvanger, goed samenwerken is heel belangrijk. In deze module leer je je netwerk uitbreiden en zo de beste zorg bieden.

Module 2: technologische wendbaarheid

ICT wint overal aan belang, ook in de zorg. In deze module leer je zorgtechnologie opzoeken en maak je kennis met nieuwe toepassingen.

Module 3: intrapreneurship

Een zorgverlener moet nadenken bij de eigen handelingen. En initiatief nemen om dingen te verbeteren als dat kan, zonder de behoeftes van de zorgontvanger uit het oog te verliezen. In deze module overwin je je angst voor ondernemerschap. Je durft ondernemen en innoveren.

Module 4: ethisch handelen

Als zorgverlener denk je na over hoe je omgaat met de zorgontvanger. In deze module leer je jezelf en de ander beter kennen. Je durft zorg verlenen met lef!

Tussendoor krijg je opdrachten om thuis mee aan de slag te gaan. Die vormen op het einde van de training een persoonlijk portfolio. In totaal gaat het over een tijdsinvestering van 32 uur (lesmomenten inbegrepen).

Interesse in de ZORO-training? 

Op dit moment gaat de derde en laatste reeks van de training door, zowel digitaal als op verschillende locaties in Vlaanderen en Nederland. Het is tijdelijk niet mogelijk om nog in te schrijven. 

Vanaf 2023 zal de ZORO-training opnieuw georganiseerd worden door de verschillende partners van dit project. Blijf als eerste op de hoogte via onze nieuwbrief!

Kick-off ZORO

In november 2019 was er een kick-off van het ZORO-project. Verschillende partners en geïnteresseerden dachten mee na over hoe we de modules rond de vier competenties verder kunnen vormgeven.

Benieuwd hoe dat eraan toeging? Download hieronder de presentaties van de vier interactieve workshops. In de blog van Interreg - het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling - lees je hoe zij de kick-off beleefden.

kick off zoro

Het onderzoek van Universiteit Antwerpen

De ZORO-training is wetenschappelijk onderbouwd. Bij de start van het project deed Universiteit Antwerpen onderzoek naar de vier competenties. Die kregen elk een wetenschappelijke definitie. Ze werden ook onderverdeeld in deelcompetenties.

Dat alles werd in interactieve workshops tijdens de kick-off van ZORO getoetst aan de praktijk. Twee focusgroepen in Vlaanderen en Nederland vulden dit nog aan. Het resultaat? Duidelijke aanbevelingen voor de ontwikkeling van leermodules. Lees er alles over in het uitgebreide onderzoeksrapport of de samenvatting.

Bijeenkomst klankbordgroep

De klankbordgroep is een vertegenwoordiging van alle stakeholders van het project: scholen met een zorgopleiding, zorgorganisaties, overkoepelende netwerken uit de zorgsector en beleidsmakers in de zorg. 

De deelnemers zijn een weerspiegeling van de projectdoelgroep over de verschillende opleidingsniveaus heen, en komen zowel uit Vlaanderen als Nederland.

De klankbordgroep van ZORO kwam in totaal vier keer samen tijdens het project:

  • 18 februari 2020: De klankbordgroep van ZORO kwam voor een eerste keer samen. De Universiteit Antwerpen presenteerde haar onderzoek en de aanwezigen gaven feedback op de toepassing ervan in de praktijk. Ook de start van de ontwikkeling van de leermodules werd besproken. Bekijk hier de presentatie.
  • 27 oktober 2020: De tweede bijeenkomst werd digitaal georganiseerd. Deelnemers kregen een inhoudelijke voorstelling van de voorlopige ZORO-training, aangevuld met de nodige praktische informatie. Bekijk hier de presentatie.
  • 14 september 2021: Aan de hand van een digitale sessie kregen de deelnemers een terugblik op testfase 1, een vooruitblik op testfase 2 en deden we een warme oproep rond werving voor reeks 3. Bekijk hier de presentatie.
     
  • 21 december 2021: Tijdens de vierde (digitale) bijeenkomst van de klankbordgroep kregen de deelnemers een stand van zaken van het ZORO-project én een sneak peek van het eindproduct. Voor de laatste keer konden de stakeholders feedback geven op ZORO. Bekijk hier de presentatie.

Er zijn geen bijeenkomsten meer gepland van de klankbordgroep. 

Op dinsdag 18 oktober 2022 nodigen we iedereen graag uit voor het eindevent van ZORO in Antwerpen (België).

Over het project

Gouverneur Kinsbergencentrum, het provinciaal centrum voor zorgeconomie en -innovatie, startte in 2019 dit project samen met verschillende Vlaamse en Nederlandse onderwijsinstellingen: Curio, Universiteit Antwerpen, VIVES Kortrijk-Ieper-Brugge graduaat Verpleegkunde en VIVES Hogeschool.

Het project loopt drie jaar. Dankzij de cofinanciering van Interreg Vlaanderen-Nederland, Gouverneur Kinsbergencentrum, Provincie Antwerpen en de verschillende partners wordt een budget van 2 miljoen euro vrijgemaakt.

Wil je op de hoogte blijven?