Hoe meld ik nesten?

Nesten kan je melden via de eikenprocessierupsenkaart. Deze kaart geeft een overzicht van alle belangrijke factoren die met de eikenprocessierups te maken hebben, van verspreiding tot het beheer. Lokale besturen kunnen via de kaart aangeven waar er rupsen voorkomen en of ze bestreden werden. Ook een aanvraag voor bestrijding met biociden moet aangemeld worden via de kaart.

Dankzij de kaart kan de provincie de verspreiding van de rupsen opvolgen en gericht advies en ondersteuning geven aan gemeenten. Open je de kaart met je gsm, dan doorloop je volgende stappen:

·        Klik de infotekst weg met het pijltje aan de rechterkant

·        Zoom in op je locatie of klik op het locatie-icoon linksonder en kies ‘Zoek mij’ om automatisch in te zoomen op je           locatie.

·        Klik op het werktuigicoontje rechtsboven en klik ‘Nest melden”. Doorloop de stappen. 

Let op: Een melding op de kaart wordt niet automatisch doorgegeven aan de gemeente. Contacteer daarom ook steeds je gemeente wanneer er rupsen zitten op openbaar domein zoals een park, langs een fietspad ... Zitten de rupsen in je eigen tuin of op je eigen grond? Dan sta je als eigenaar in voor de bestrijding. Je kan hiervoor een gespecialiseerde aannemer contacteren, maar doe dit enkel wanneer de rupsen effectief hinder veroorzaken. Een lijst van aannemers kan je terugvinden op deze webpagina onder punt 5. ‘Wie kan me helpen bij de bestrijding?’.