Veelgestelde vragen: Eikenprocessierups

 

1. Er zitten eikenprocessierupsen in mijn tuin of op mijn grond, wat nu? 

2. Er zitten eikenprocessierupsen op een grond van de stad of de gemeente (bv in een park, langs straten en fietswegen ...). Wat moet ik doen? 

3. Hoe kan ik rupsen melden? 

4. Waar vind ik een aannemer voor de bestrijding?

5. Ik heb jeuk, geïrriteerde ogen of last aan mijn luchtwegen door de eikenprocessierups, wat kan ik doen?

6. Kan ik als burger de brandweer inschakelen bij de bestrijding van de eikenprocessierups?

7. Hoe blijf ik op de hoogte van de verspreiding en de beste technieken om de eikenprocessierupsen te bestrijden?

8. Wat kan ik zelf doen om de eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier te bestrijden?


1. Er zitten eikenprocessierupsen in mijn tuin of op mijn grond, wat nu?

Wanneer de rupsen op privégrond zitten, staat de eigenaar van de grond in voor de bestrijding. Je kan hiervoor een gespecialiseerde aannemer contacteren. Op deze pagina (zie punt 4) vind je een lijst met aannemers.

Tip: meld het nest op de eikenprocessierupsenkaart zodat de provincie een beeld krijgt van de overlast en de bestrijding kan coördineren.

2. Er zitten eikenprocessierupsen op een grond van de stad of de gemeente (bv in een park, in dreven of langs straten en fietswegen ...). Wat moet ik doen? 

Zitten de rupsen op openbaar domein? Dan is de gemeente of stad verantwoordelijk voor de bestrijding. Contacteer de milieudienst van de gemeente of stad waar de rupsen zitten. Zij kunnen een beroep doen op een gespecialiseerde aannemer of op de civiele bescherming, indien de rupsen een bedreiging vormen voor de gezondheid van de burger. De lijst met aannemers vind je op deze pagina (zie punt 4).

3. Hoe kan ik rupsen melden?

Dat kan via de eikenprocessierupsenkaart. Klik links bovenaan op de knop 'Nest melden' en geef de locatie van het nest in. Het melden is belangrijk, zo krijgt de provincie een zicht op de verspreiding van de rupsen en kan ze gemeenten beter adviseren bij de bestrijding.
Let op: de provincie bestrijdt zelf geen rupsen. U kan hiervoor terecht bij uw gemeente of een gespecialiseerde aannemer, zie punt 2. Er zitten eikenprocessierupsen op een grond van de stad of gemeente

4. Waar vind ik een aannemer voor de bestrijding? 

Op deze pagina (zie punt 4) vind je een overzicht van gespecialiseerde aannemers, met hun contactgegevens.

5. Ik heb jeuk, geïrriteerde ogen of last aan mijn luchtwegen door de eikenprocessierups, wat kan ik doen?

Het  Agentschap voor Zorg en Gezondheid deelt het volgende mee: “De microscopisch kleine brandharen van de eikenprocessierups kunnen de huid irriteren. Wanneer de haartjes met de wind worden meegevoerd, kun je ook last krijgen van irritatie van ogen en luchtwegen. Bij herhaaldelijk contact kunnen de symptomen erger worden. De klachten kunnen 1 tot 2 weken aanhouden, maar verdwijnen meestal vanzelf.

Probeer zoveel mogelijk contact met brandharen te vermijden. Kom je toch in contact met de haartjes, begin dan niet te krabben en te wrijven, maar spoel en was huid of ogen goed met water. Vlak na de blootstelling kan je de huid ‘strippen’ met plakband om de brandhaartjes te verwijderen. Vermijd om via de kleding opnieuw in aanraking te komen met de haartjes. Was daarom je kleding zeer grondig met water en zeep (lang wasprogramma op een zo hoog mogelijke temperatuur).

Lichte symptomen: geen behandeling nodig
Hevige jeuk: raadpleeg je apotheker (anti-jeuk middelen)
Ernstige klachten, ademhalingsmoeilijkheden: raadpleeg je huisarts
Meer informatie over de gezondheidseffecten van de eikenprocessierups vind je op de website van het antigifcentrum.

6. Kan ik als burger de brandweer inschakelen bij de bestrijding van de eikenprocessierups?

Nee, dit hoort niet standaard bij het takenpakket van de brandweer. Indien de rupsen zich op je eigen grond bevinden, ben je zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. Zie punt 1. Indien de rupsen zich op een grond van de stad of gemeente bevinden, zijn zij verantwoordelijk, zie punt 2.

7. Hoe blijf ik op de hoogte van de verspreiding en de beste technieken om de eikenprocessierupsen te bestrijden?

Volg deze website en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

8. Wat kan ik zelf doen om de eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier te bestrijden?

Je kan je tuin of de bermen en parken in je gemeente aantrekkelijk maken voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups: voor mezen, sluipwespen -en vliegen zijn de rupsen een lekkere maaltijd.

Sluipwespen en -vliegen aantrekken

Een deel van de rupsen wordt geparasiteerd door de sluipwesp of sluipvlieg. Zij leggen hun eitjes in de rupsen. Je kan de sluipwespen en -vliegen aantrekken door ze extra nectar en beschutting aan te bieden. Een natuurlijke berm of gazon waar inheemse bloemen groeien en bloeien, trekt het meest sluipwespen- en vliegen aan. Struiken als beschutting lijken ze ook graag te hebben. Het is nog niet geweten welke planten de grootste aantrekking uitoefenen. De komende jaren wordt er door de provincie opgevolgd of ingezaaide bermen en aanplantingen een positief effect hebben op het aantal nuttige sluipwespen en-vliegen.

Tips voor een natuurvriendelijke tuin lees je hier

Nestkastjes ophangen

  • Hang een nestkast vlak naast of in de aangetaste boom en maak ze jaarlijks met warm water schoon in het najaar.
  • Hang het kastje op een hoogte van 2,5-3 meter aan de kant waar het niet regent en waar het rustigst is.
  • Het nestkastje is best uit hout vervaardigd, met een invliegopening van 32 à 34 mm. Het nestkastje is gemakkelijk via een schoonmaakopening schoon te maken.
  • Een nestkastje hang je best op tussen september en oktober. In januari - februari zoeken de mezen een nestplaats. Voor de winter zoeken ze namelijk al een geschikte slaapplaats, dit wordt meestal ook hun nestplaats.

In onderstaand documenten lees je gedetailleerde instructies over het plaatsen en zelf maken van nestkasten.

Heb je een vraag die er nog niet op staat, stel ze dan via eikenprocessierups@provincieantwerpen.be. Wij vullen deze FAQ zo snel mogelijk aan met het antwoord.