Eikenprocessierups

De eikenprocessievlinder is een onschuldige, inheemse nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. Hier lees je meer over de brandharen, preventie en bestrijding. Een vraag? Bekijk de rubriek veelgestelde vragen.

Wil je op de hoogte blijven van de verspreiding en meest actuele bestrijdingstechnieken en -middelen?  Schrijf je in voor de nieuwsbrief. 

Rupsen in tweede larvestadium

De rupsen zijn allen verveld naar het tweede larvestadium. De rupsen, nu grijs met een zwarte rugstreep, bezitten nog geen iriterende brandharen. Enkel de lange lichaamsharen zijn zichtbaar. Op het einde van het tweede stadium en in het derde larvestadium is de rups gevoelig voor de bacterie Bacillus thuringiensis. Ze krijgen deze bacterie binnen tijdens het eten. We verwachten dat je vanaf 18 mei de eiken preventief kunt behandelen. Maandag 17 mei controleren we de rupsen. In de namiddag mag je een nieuwsbrief verwachten waarin deze datum bevestigd of aangepast wordt. 

Ga je behandelen met Bacillus thuringiensis? We zetten even alle aandachtspunten op een rijtje:

- enkel als waarschuwingslinten, -borden, zuigen, manueel weghalen of branden geen oplossing bieden is een bestrijding met een erkend biocide te overwegen.

- enkel het product Foray ES is toegelaten 

- duid de te behandelen straten aan op de eikenprocessierupsenkaart via de knop aanvraag biocidenbehandeling. Hiervoor moet je je eerst aanmelden. Een printscreen moet je ook bij je toelatingsaanvraag toevoegen

Vragen over beheer?

  • Bekijk de nieuwe 'leidraad beheer' met handige beslissingsboom.
  • Op de pagina 'bestrijding' vind je o.a. een actuele lijst van aannemers, een overzicht van de bestrijdingsmethoden en een voorbeeldbestek.
  • Bekijk de presentaties en opname van het afgelopen webinar van maart 2021. De presentaties van het webinar over de verschillende beheermethodes (maart 2020) vind je hier.

 

De eikenprocessierupsenkaart

Via de kaart kan je waarnemingen van nesten melden. De provincie gebruikt de kaart als inventaris om de verspreiding op te volgen en zo te kunnen ondersteunen bij de bestrijding.

Een nest melden op de kaart wil niet zeggen dat dit ook aan de gemeente gemeld wordt. Contacteer daarom ook steeds je gemeente wanneer er rupsen zitten op openbaar domein (voor meer info, zie de veelgestelde vragen). Gemeenten kunnen op de kaart ook bestrijdingen ingeven, de aanvraag voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen registreren en informatie raadplegen.

Waar kan je terecht bij vragen over de eikenprocessierups?