Eikenprocessierups

De eikenprocessievlinder is een onschuldige, inheemse nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Hun brandharen kunnen voor last zorgen aan ogen en luchtwegen als je ermee in contact komt. De rupsen kunnen hinder veroorzaken van mei tot augustus. 

Hier lees je meer over het proces van ei tot rups, de brandharen van de rupsen, de verspreiding, hoe je kan inzetten op preventie en de rupsen kan bestrijden.

Lokale besturen kunnen voor alle info over het beheer van de rupsen terecht op www.provincieantwerpen.be/eikenprocessierups

Veelgestelde vragen over de eikenprocessierups

Hoe herken ik de eikenprocessierups, welke gezondheidsklachten brengen de rupsen en hoe kan ik ze bestrijden? De antwoorden op deze en meer vragen ontdek je op de pagina 'Veelgestelde vragen'.

Nest gespot? Meld het!

Nesten kan je melden via de ‘eikenprocessierupsenkaart’. Via de kaart kan de provincie de verspreiding van de rupsen opvolgen en gericht advies en ondersteuning geven aan gemeenten. Open je de kaart met je gsm, dan doorloop je volgende stappen:

  1. Klik de infotekst weg met het pijltje aan de rechterkant
  2. Zoom in op je locatie of klik op het locatie-icoon linksonder en kies ‘Zoek mij’ om automatisch in te zoomen op je locatie.
  3. Klik op het werktuigicoontje rechtsboven en klik ‘Nest melden”. Doorloop de stappen. 

Let op: Een melding op de kaart wordt niet automatisch doorgegeven aan je gemeente. Contacteer daarom ook steeds je gemeente wanneer er rupsen zitten op openbaar domein zoals een park, langs een fietspad ... Zitten de rupsen in je eigen tuin of op je eigen grond? Dan sta je als eigenaar in voor de bestrijding. Je kan hiervoor een gespecialiseerde aannemer contacteren, maar doe dit enkel wanneer de rupsen effectief hinder veroorzaken. Een lijst van aannemers kan je terugvinden op deze webpagina onder punt 5. ‘Wie kan me helpen bij de bestrijding?’. Meer info over het melden van nesten en bestrijden van de rupsen, lees je in de veelgestelde vragen.

De eikenprocessierups: dit moet je weten

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Waar kan je terecht bij vragen over de eikenprocessierups?