Eikenprocessierups

De eikenprocessievlinder is een mooie onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. 

De rupsen komen tevoorschijn gekropen

Preventief behandelen met Bacillus mogelijk vanaf 6 mei

De rupsen zijn verveld naar het tweede larvaal stadium. Indien de temperatuur hoger is als 15°C en het niet regent, mag je de eiken behandelen met Bacillus. Let op: je mag enkel behandelen als het echt nodig is. Lees hier voor meer informatie.

Preventief behandelen: gebruik enkel Foray 48B of Xentari WG

Op basis van Bacillus thuringiensis zijn enkel de producten Foray 48B en Xentari WG erkend. Let op: je mag enkel op die plaatsen bestrijden waar je vorig jaar controle hebt uitgevoerd. Deze plaatsen heb je ingegeven op de interactieve eikenprocessierupsenkaart via ‘Check Bt Behandeling’.
De toegelaten plaatsen (punten, lijnen en vlakken) zijn groen ingetekend op de kaart.

De interactieve eikenprocessierupsenkaart: meld nesten en vraag je gegevens op

  • Zo vraag je de gegevens op van je gemeente:

Meld je aan met je login code op de interactieve eikenprocessierupsenkaart en via de knop ‘rapport’ kan je gegevens van je gemeente opvragen. Een kaart van je gemeente toont al de meldingen en bestrijdingen. Een excel geeft de adressen weer van deze plaatsen. Een rapport geeft een overzicht weer van het aantal meldingen, bestrijdingen en controle op gebruik van Bacillus.

  • Zo meld je nesten:

Je kan nesten melden via deze interactieve eikenprocessierupsenkaart. Gemeenten duiden op deze kaart meldingen en uitgevoerde bestrijdingen aan. 

Meld eikenprocessierupsen met je gsm

Ben je onderweg en zie je eikenprocessierupsen? Meld dit via je gsm en help ons om de verspreiding van de rupsen in kaart te brengen.

Hoe ga je te werk? (stap 1 en 2 zijn eenmalig)

  1. Surf vanop je smartphone naar de App Store of Google Play en installeer de app Survey123 for ArcGis
  2. Opgelet! Na het installeren van de app moet je hem eerst openen en terug sluiten. Aanloggen is niet nodig. 
  3. Open deze link vanop je smartphone
  4. Geef je melding door (je melding wordt ook geplaatst in de interactieve eikenprocessierupsenkaart)