Eikenprocessierups

De eikenprocessievlinder is een onschuldige, inheemse nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. Hier lees je meer over de brandharen, preventie en bestrijding. Een vraag? Bekijk de rubriek veelgestelde vragen.

Wil je op de hoogte blijven van de verspreiding en meest actuele bestrijdingstechnieken en -middelen?  Schrijf je in voor de nieuwsbrief. 

De rupsen verpoppen

De rupsen hebben zich terug getrokken in hun nest en verpoppen daar. De eerste vlinders worden eind juli verwacht. In augustus vliegen de meeste vlinders uit. De rupsen zijn nu immobiel, ze zullen dus niet meer in processie op zoek gaan naar eten. Hierdoor is de hinder van brandharen iets minder groot. Opgelet: de nesten bestaan uit vervellingshuiden, spinseldraden en uitwerpselen waardoor de bron van irriterende brandharen blijft. Regen en wind verspreiden deze haren. Daarom raden we aan om (oude) nesten steeds te verwijderen, zeker wanneer deze laag boven de grond hangen langs fiets- en wandelwegen of openbare plaatsen. Lees hier hoe je de hinder van de brandharen kan beperken.

Wegzuigen en branden zijn nu de meest aangewezen beheermethoden. Hier vind je de lijst van erkende verwerkers voor het restmateriaal uit de stofzuigers.

We bieden de gemeenten extra ondersteuning bij het beheer van de eikenprocessierups, ontdek hier hoe we dit doen.

Vragen over beheer?

De eikenprocessierupsenkaart

Via de kaart kan je waarnemingen van nesten melden. De provincie gebruikt de kaart als inventaris om de verspreiding op te volgen en zo te kunnen ondersteunen bij de bestrijding.

Een nest melden op de kaart wil niet zeggen dat dit ook aan de gemeente gemeld wordt. Contacteer daarom ook steeds je gemeente wanneer er rupsen zitten op openbaar domein (voor meer info, zie de veelgestelde vragen). Gemeenten kunnen op de kaart ook bestrijdingen ingeven, de aanvraag voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen registreren en informatie raadplegen.

Waar kan je terecht bij vragen over de eikenprocessierups?