Eikenprocessierups

De eikenprocessievlinder is een onschuldige, inheemse nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. Hier lees je meer over de brandharen, preventie en bestrijding. Een vraag? Bekijk de rubriek veelgestelde vragen.

Wil je op de hoogte blijven van de verspreiding en meest actuele bestrijdingstechnieken en -middelen?  Schrijf je in voor de nieuwsbrief. 

UPDATE - Niet meer behandelen met Bacillus thuringiensis

4de stadium processierups
4e stadium eikenprocessierups

De ontwikkeling van de rupsen is zeer snel gegaan door het warme weer. De meeste rupsen bevinden zich aan het einde van het derde stadium, enkelen zijn al verveld naar het vierde stadium en bezitten brandharen. In dit stadium wordt de behandeling met Bacillus thuringiensis minder efficiënt, daarom is het niet meer toegestaan om ​​vanaf donderdag 10 juni te vernevelen. Denk eraan: duid de behandeling met Bacillus thuringiensis aan op de eikenprocessierupsenkaart onder 'biocidenbehandeling 2021'!

Dit lees je ook in onze recentste nieuwsbrief

  • Vanaf 06/06 biedt IOK 2 containers aan voor lokale besturen en domeinen op hun grondgebied. Zij kunnen er gratis opgezogen rupsen en gecontamineerde kledij deponeren in goed afsluitbare zakken. De locaties: Afvalbeheer IOK, Eindhoutseheide 29, 2430 Laakdal en milieubedrijf Beerse/Merksplas, Oosteneinde z/n, 2340 Beerse.
  • Hulp nodig bij de bestrijding van de eikenprocessierups? Bekijk in onze nieuwsbrief aan welke voorwaarden je als lokaal bestuur moet voldoen voor je de hulp van een hulpverleningszone kan aanvragen. Je vindt er ook de link naar het aanvraagformulier.

Meer nieuws en alle details lees je in de laatste nieuwsbrief van 8 juni.

Vragen over beheer?

  • Bekijk de nieuwe 'leidraad beheer' met handige beslissingsboom.
  • Op de pagina 'bestrijding' vind je o.a. een actuele lijst van aannemers, een overzicht van de bestrijdingsmethoden en een voorbeeldbestek.
  • Bekijk de presentaties en opname van het afgelopen webinar van maart 2021. De presentaties van het webinar over de verschillende beheermethodes (maart 2020) vind je hier.

 

De eikenprocessierupsenkaart

Via de kaart kan je waarnemingen van nesten melden. De provincie gebruikt de kaart als inventaris om de verspreiding op te volgen en zo te kunnen ondersteunen bij de bestrijding.

Een nest melden op de kaart wil niet zeggen dat dit ook aan de gemeente gemeld wordt. Contacteer daarom ook steeds je gemeente wanneer er rupsen zitten op openbaar domein (voor meer info, zie de veelgestelde vragen). Gemeenten kunnen op de kaart ook bestrijdingen ingeven, de aanvraag voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen registreren en informatie raadplegen.

Waar kan je terecht bij vragen over de eikenprocessierups?