Eikenprocessierups

De eikenprocessievlinder is een mooie onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. 

Opgelet: hinder door brandharen

De rupsen zijn intussen verpopt en uitgegroeid tot vlinders. De brandharen die in de nesten achterbleven kunnen wel nog steeds voor irritatie zorgen. Heb je jeuk of last aan je ogen of luchtwegen na contact met de brandharen? In onze veelgestelde vragen lees je wat je kan doen.

Nesten verwijderen: branden en zuigen

We raden aan om (oude) nesten steeds te verwijderen, zeker de nesten die laag boven de grond hangen langs fiets- en wandelwegen of publieke plaatsen. De nesten blijven ook later nog een bron van irriterende brandharen omdat ze bestaan uit vervellingshuiden van de rupsen. Regen en wind verspreiden deze haren. Op deze pagina vind je de lijst van aannemers terug (punt 3).

 

 

De eikenprocessierupsenkaart: meld nesten en vraag je gegevens op

  • Zo vraag je de gegevens op van je gemeente:

Meld je aan met je login code op de interactieve eikenprocessierupsenkaart en via de knop ‘rapport’ kan je gegevens van je gemeente opvragen. Een kaart van je gemeente toont al de meldingen en bestrijdingen. Een excel geeft de adressen weer van deze plaatsen. Een rapport geeft een overzicht weer van het aantal meldingen, bestrijdingen en controle op gebruik van Bacillus.

  • Zo meld je nesten:

Je kan nesten melden via deze interactieve eikenprocessierupsenkaart. Gemeenten duiden op deze kaart meldingen en uitgevoerde bestrijdingen aan. 

Meld eikenprocessierupsen met je gsm

Ben je onderweg en zie je eikenprocessierupsen? Meld dit via je gsm en help ons om de verspreiding van de rupsen in kaart te brengen.

Hoe ga je te werk? (stap 1 en 2 zijn eenmalig)

  1. Surf vanop je smartphone naar de App Store of Google Play en installeer de app Survey123 for ArcGis.
  2. Opgelet! Na het installeren van de app moet je hem eerst openen en terug sluiten. Aanloggen is niet nodig. 
  3. Open deze link vanop je smartphone
  4. Geef je melding door (je melding wordt ook geplaatst in de interactieve eikenprocessierupsenkaart).