Eikenprocessierups

Eikenprocessievlinder
Eikenprocessievlinder

De eikenprocessievlinder is een mooie onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot.

Helaas zijn de rupsen iets minder onschuldig.
Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. 


 

 

eikenprocessierups 1ste fase

De rupsen sluipen uit

Op 11 april slopen de eerste rupsen uit hun eieren. Nu wachten ze met z’n allen aan de knoppen van de eikenbomen tot deze ontluiken.

Deze rupsen bezitten nog  geen irriterende brandharen.

 

 

Stand van zaken 2017

De gegevens van de interactieve eikenprocessierupsenkaart zijn verwerkt. Je vindt hier o.a. het antwoord op volgende vraag: waar zaten er veel rupsen in de provincie?

Nieuw! Gegevens op te vragen via interactieve eikenprocessierupsenkaart

Meld je aan op de interactieve kaart en via de knop ‘rapport’ kan je per gemeente gegevens opvragen waar de rupsen zich bevinden en waar er bestrijdingen zijn uitgevoerd. Dit wordt weergegeven in tabel- of kaartvorm. Hier vind je een korte handleiding.

Enkel Foray 48B is tijdelijk erkend als bestrijdingsmiddel

Opgelet! Je mag enkel op die plaatsen bestrijden waar  je vorig jaar controle hebt uitgevoerd. Deze plaatsen heb je ingegeven op de interactieve eikenprocessierupsenkaart via ‘Check Bt Behandeling’.
De toegelaten plaatsen (punten, lijnen en vlakken) zijn groen ingetekend op de kaart (zie controle Bacillus behandeling).  Hier vind je de tijdelijke erkenning terug.

Meldpunt Eikenprocessierupsen

Ben je onderweg en zie je eikenprocessierupsen? Klik met je smartphone op deze link. Je kan dan gemakkelijk je melding doorgeven. Je melding wordt ook geplaatst in de interactieve eikenprocessierupsenkaart.