Eikenprocessierups

De eikenprocessievlinder is een onschuldige, inheemse nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. Hier lees je meer over de brandharen, preventie en bestrijding. Een vraag? Bekijk de rubriek veelgestelde vragen.

Wil je op de hoogte blijven van de verspreiding en meest actuele bestrijdingstechnieken en -middelen?  Schrijf je in voor de nieuwsbrief. 

De rupsen zijn er weer

Het is weer zo ver: de rupsen zijn er. Na het uitsluipen wachten ze met z’n allen aan de knoppen van de eikenbomen tot deze ontluiken. Op de foto zie je de eikenprocessierupsen op hun eipakket zitten. De rups is niet groter dan 3 mm en bezit haren die groter zijn dan de eigen lichaamslengte. Wij willen erop wijzen dat de rupsen momenteel nog niet in het bezit zijn van irriterende brandharen. Er is dus geen gevaar voor de gezondheid.

Meer info lees je in de nieuwsbrief van april.

Vragen over beheer?

  • Bekijk de nieuwe 'leidraad beheer' met handige beslissingsboom.
  • Op de pagina 'bestrijding' vind je o.a. een actuele lijst van aannemers, een overzicht van de bestrijdingsmethoden en een voorbeeldbestek.
  • Bekijk de presentaties en opname van het afgelopen webinar van maart 2021. De presentaties van het webinar over de verschillende beheermethodes (maart 2020) vind je hier.

 

De eikenprocessierupsenkaart

Via de kaart kan je waarnemingen van nesten melden. De provincie gebruikt de kaart als inventaris om de verspreiding op te volgen en zo te kunnen ondersteunen bij de bestrijding.

Een nest melden op de kaart wil niet zeggen dat dit ook aan de gemeente gemeld wordt. Contacteer daarom ook steeds je gemeente wanneer er rupsen zitten op openbaar domein (voor meer info, zie de veelgestelde vragen). Gemeenten kunnen op de kaart ook bestrijdingen ingeven, de aanvraag voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen registreren en informatie raadplegen.

Waar kan je terecht bij vragen over de eikenprocessierups?