Eikenprocessierups

De eikenprocessievlinder is een onschuldige, inheemse nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. Hier lees je meer over de brandharen, preventie en bestrijding. Een vraag? Bekijk de rubriek veelgestelde vragen.

Wil je op de hoogte blijven van de verspreiding en meest actuele bestrijdingstechnieken en -middelen?  Schrijf je in voor de nieuwsbrief. 

Start rupsenseizoen

Het is weer zo ver: het rupsenseizoen is begonnen. Na dit weekend sluipen de eerste rupsen uit hun eieren. De rupsen bezitten nog geen irriterende brandharen, er is dus geen gevaar voor de gezondheid. Momenteel heeft bladbespuiting nog geen zin: de eiken hebben minder dan 5 % bladvorming en de rupsen eten weinig in dit jonge stadium. De rupsen zijn zeer onopvallend en moeilijk te detecteren zodat andere bestrijdingsmethoden (branden of zuigen) ook nog geen zin hebben.

Vragen over beheer?

WEBINAR BEHEER EIKENPROCESSIERUPS

 

De vorming van 24/03 werd geannuleerd en zal op dinsdag 21/04 doorgaan als webinar. Meer informatie vind je op deze pagina.

Kan je er niet bij zijn? Op deze pagina vind je de presentaties van de vorming die op 05/03 doorging.

De eikenprocessierupsenkaart

Via de kaart kan je waarnemingen van nesten melden. De provincie gebruikt de kaart als inventaris om de verspreiding op te volgen en zo te kunnen ondersteunen bij de bestrijding.

Een nest melden op de kaart wil niet zeggen dat dit ook aan de gemeente gemeld wordt. Contacteer daarom ook steeds je gemeente wanneer er rupsen zitten op openbaar domein (voor meer info, zie de veelgestelde vragen). Gemeenten kunnen op de kaart ook bestrijdingen ingeven, de aanvraag voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen registreren en informatie raadplegen.