Eikenprocessierups

De eikenprocessievlinder is een onschuldige, inheemse nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. Hier lees je meer over de brandharen, preventie en bestrijding. Een vraag? Bekijk de rubriek veelgestelde vragen.

Wil je op de hoogte blijven van de verspreiding en meest actuele bestrijdingstechnieken en -middelen?  Schrijf je in voor de nieuwsbrief. 

Opnames startevent project LIFE Eikenprocessierups

Op 9 december vond het startevent plaats van het LIFE-project 'Ecologisch beheer van de eikenprocessierups zonder het gebruik van biociden’. Benieuwd naar het project en de ecologische technieken die we op grote schaal zullen uittesten? Je kan de opnames van het startevent herbekijken op de nieuwe projectwebsite.

 

Nestkasten hangen, registeren, bouwen of zelf bestellen?

  • We verdeelden gratis nestkasten aan gemeenten en provinciale groendomeinen. Wil je zelf ook nestkasten ophangen om zo rupsen op een natuurlijke manier te bestrijden? Volg de tips uit de praktische handleiding.
  • We vragen gemeenten om nesten en beheer (o.a. nestkasten) te registeren op de interactieve kaart. Op basis van deze data evalueren we het beheer van 2020 en sturen we dit bij voor 2021.
  • Wie graag nog mezennestkasten bestelt, kan een producent zoeken in onze lijst van verantwoorde producenten
  • Ook zelf nestkasten maken is niet zo moeilijk, dit bouwplan kan je daarbij helpen. 

Meer info lees je in de nieuwsbrief van december.

Vragen over beheer?

De eikenprocessierupsenkaart

Via de kaart kan je waarnemingen van nesten melden. De provincie gebruikt de kaart als inventaris om de verspreiding op te volgen en zo te kunnen ondersteunen bij de bestrijding.

Een nest melden op de kaart wil niet zeggen dat dit ook aan de gemeente gemeld wordt. Contacteer daarom ook steeds je gemeente wanneer er rupsen zitten op openbaar domein (voor meer info, zie de veelgestelde vragen). Gemeenten kunnen op de kaart ook bestrijdingen ingeven, de aanvraag voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen registreren en informatie raadplegen.

Waar kan je terecht bij vragen over de eikenprocessierups?