Eikenprocessierups

De eikenprocessievlinder is een onschuldige, inheemse nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. Hier lees je meer over de brandharen, preventie en bestrijding. Een vraag? Bekijk de rubriek veelgestelde vragen.

Wil je op de hoogte blijven van de verspreiding en meest actuele bestrijdingstechnieken en -middelen?  Schrijf je in voor de nieuwsbrief. 

Het rupsenseizoen is voorbij, wij kijken vooruit

Het rupsenseizoen is achter de rug. Wij zitten niet stil en bereiden ons volop voor op het volgende seizoen. Hoe?

  • we bieden gratis mezennestkasten aan,
  • we voorzien 2 inzamelpunten voor oude nesten en aangetast beschermingsmateriaal, 
  • de eikenprocessierupsenkaart kreeg een update,
  • we lanceren een nieuwe enquête zodat we openbare besturen in de toekomst nog beter kunnen ondersteunen.

Meer info lees je in de nieuwsbrief van september of op de pagina over ondersteuning aan gemeenten.

Vragen over beheer?

De eikenprocessierupsenkaart

Via de kaart kan je waarnemingen van nesten melden. De provincie gebruikt de kaart als inventaris om de verspreiding op te volgen en zo te kunnen ondersteunen bij de bestrijding.

Een nest melden op de kaart wil niet zeggen dat dit ook aan de gemeente gemeld wordt. Contacteer daarom ook steeds je gemeente wanneer er rupsen zitten op openbaar domein (voor meer info, zie de veelgestelde vragen). Gemeenten kunnen op de kaart ook bestrijdingen ingeven, de aanvraag voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen registreren en informatie raadplegen.

Waar kan je terecht bij vragen over de eikenprocessierups?