Preventie

Lokale besturen kunnen voor alle info over het beheer van de rupsen terecht op www.provincieantwerpen.be/eikenprocessierups

Ben je in de buurt van besmette eikenbomen vermijd dan direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuiden. 

Jeugdbewegingen en kinderen

Jeugdbewegingen die kamperen in weiden en bossen, en spelende kinderen moeten gesensibiliseerd worden rond de risico's van contact met de eikenprocessierups. Bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met rupsen, zorg je best voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en ga je bij voorkeur niet op de grond zitten. 

Dieren

Ook runderen lopen gevaar wanneer ze in de directe nabijheid van besmette bomen grazen of met brandharen besmet maaisel gevoerd krijgen. Ook niet-aangelijnde honden die spinselnesten in hun bek nemen, kunnen een risico lopen.

Wat als je toch in contact komt met de eikenprocessierups?  

Na aanraking van de rupsen of haren moet je niet gaan krabben of wrijven maar de huid of ogen snel en goed wassen of spoelen met water. Meer informatie over de symptomen en mogelijke behandeling vind je op de website van het antigifcentrum.

Waar kan je terecht bij vragen over de eikenprocessierups?