Bestrijding

Lokale besturen kunnen voor alle info over het beheer van de rupsen terecht op www.provincieantwerpen.be/eikenprocessierups

Wanneer je eikenprocessierupsen ontdekt in je tuin of op je grond, sta jij als eigenaar in voor de bestrijding. Best contacteer je hiervoor een gespecialiseerde aannemer. Op deze pagina bij punt ‘5. Wie kan me helpen met de bestrijding’ vind je een lijst met aannemers.

Rupsen ontdekt op het openbaar domein? Dan is de gemeente of stad verantwoordelijk voor de bestrijding. Contacteer de milieudienst van de betrokken gemeente of stad. Zij kunnen een beroep doen op een gespecialiseerde aannemer of de civiele bescherming als de rupsen een bedreiging vormen voor de gezondheid van de burger.

Meld nesten via de eikenprocessierupsenkaart

Nesten kan je melden via de ‘eikenprocessierupsenkaart’. Via de kaart kan de provincie de verspreiding van de rupsen opvolgen en gericht advies en ondersteuning geven aan gemeenten. Open je de kaart met je gsm, dan doorloop je volgende stappen:

  1. Klik de infotekst weg met het pijltje aan de rechterkant
  2. Zoom in op je locatie of klik op het locatie-icoon linksonder en kies ‘Zoek mij’ om automatisch in te zoomen op je locatie.
  3. Klik op het werktuigicoontje rechtsboven en klik ‘Nest melden”. Doorloop de stappen. 

Naar een duurzame, ecologische oplossing

Met het project LIFE Eikenprocessierups zoekt de provincie Antwerpen een oplossing voor de overlast door de eikenprocessierups in de natuur zelf. En dit door mezen, kevers, sluipwespen en –vliegen in te schakelen. 

Benieuwd hoe we dit zullen aanpakken? Je ontdekt er hier alles over.

Waar kan je terecht bij vragen over de eikenprocessierups?