Loket dieren en planten

Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje
Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje

Af en toe zorgt de natuur voor ongemakken. Enkele voorbeelden zijn: jeukende eikenprocessierupsen, Jacobskruiskruid in een paardenwei, een invasieve exoot zoals grote waternavel in een waterloop, plots opduikende grote aantallen lieveheersbeestjes, kakkerlakken in de keuken, ...

Hoe schadelijk zijn sommige planten en dieren?

  • Hoe moet je hiermee omgaan?
  • Zijn de beestjes of plantjes schadelijk of niet?
  • Wat doe je best als je ermee geconfronteerd wordt?

In deze rubriek wordt aan een aantal vaker voorkomende verschijnselen aandacht besteed. Bovenstaande vragen worden beantwoord. Soms is bestrijding niet echt nodig en verdwijnt de hinder vanzelf. Bij mogelijke gezondheidsklachten of potentiële problemen voor de hygiëne is bestrijding soms wel noodzakelijk. In dit geval wordt er altijd rekening gehouden met een duurzame aanpak, zowel mensgericht als milieuvriendelijk.

Hieronder vind je enkele downloadbare fiches terug die tips geven om overlast te verhelpen.

  • Heb je van zoogdieren of vogels overlast, dan kun je de fiches en tips op de website van het Agentschap Natuur en Bos raadplegen.
  • Op de website van de medisch milieukundigen (MMK) vind je de MMK infofiches die je helpen om overlast van vliegenplagen, teken,... aan te pakken.
  • Bij het Diagnosecentrum voor Planten van het ILVO kan je terecht met vragen over aangetaste planten of de ziekteverwekker bij planten. Bij Jochem Bonte (jochem.bonte@ilvo.vlaanderen.be) van het ILVO kan je terecht voor vragen over plaaginsecten in en rond het huis, determinaties en adviesverlening