Ontwikkeling en educatie

Goed onderwijs en professionele opleidingen zijn een sleutel voor individuele en collectieve vooruitgang. Met 5 secundaire scholen, een centrum voor volwassenenonderwijs en een centrum voor leerlingenbegeleiding voorziet de provincie in gespecialiseerde opleidingen. Breed toegankelijk en met veel zorg en begeleiding voor leerlingen en cursisten. Educatieve initiatieven van anderen, in het onderwijs maar ook in het verenigingsleven, staan we bij via het provinciaal vormingscentrum en het flankerend onderwijsbeleid.

Ons aanbod is zowel breed, van arbeidsmarktgericht tot doorstroomfinaliteit in het secundair, als diepgaand, met heel veel gespecialiseerde opleidingen. Een specialist ben je namelijk niet, je wordt het voortdurend. En de provincie stilt graag je honger naar kennis. Met de laatste publicatie uit de veiligheidssector bijvoorbeeld, of taal- en cultuurgerelateerde documentatie voor anderstaligen.

Via het UNICEF-project ‘Klaslokalen bouwen uit gerecycleerd plastic’ engageert de provincie zich voor kwalitatief onderwijs in Ivoorkust. De Prijs voor Mondiaal Onderzoek stimuleert dan weer afstudeerprojecten met een link naar het globale Zuiden. Daarnaast ondersteunt het provinciale mondiale beleid, op een duurzame wijze, eigen regioprojecten in Guatemala en de Filipijnen, bosherstel (CO2-compensatie) en -bescherming te Peru, mensenrechten in Colombia en 4de Pijlers met projecten wereldwijd.  Ook mogen we ons met trots, sinds 2011, de 1ste FairTradeProvincie noemen.