Provincie wil meer dynamische winkelstraten

publish date
22.10.2020

Met het Europees project “Straat in het vizier” werkte de provincie Antwerpen 2,5 jaar intensief samen met Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Hoogstraten en Mol om hun winkelstraten (nieuw) leven in te blazen. Vijf winkelstraten werden omgedoopt tot een ‘concept street’ of ‘proefstraat’. Vandaag namen alle partners en 80 geïnteresseerden deel aan het digitale slotevenement. Het resultaat, een set van methodieken, kan vanaf nu gebruikt worden door alle lokale besturen om hun winkelstraten uniek, gezond en leefbaar te houden. In het Europees vervolgproject ‘de 6 van de Kempen’, gaat de provincie samen met de vijf lokale besturen én Turnhout verder aan de slag om de Kempische steden als winkelkernen extra bekendheid te geven in Vlaanderen.

SIHV - Geel

In 2018 al kampten heel wat middelgrote steden en gemeenten met uitdagingen op het vlak van detailhandel: winkels die uit het kerngebied naar de periferie trokken, een stijgende trend van online shoppen en meer beschikbare panden die niet duurzaam ingevuld raken. De provincie Antwerpen stapte daarom 2 jaar geleden samen met Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Hoogstraten en Mol in het Europees project “Straat in het vizier”. In elke deelnemende stad/gemeente werd één straat tot een zogenaamde concept street uitgeroepen. Alle betrokkenen (handelaars, eigenaars, bewoners, ontwikkelaars, lokale overheid, provinciebestuur, middenveldorganisaties, externe experts,…) staken de koppen bij elkaar om op zoek te gaan naar een nieuwe en unieke identiteit voor de straat. Samen stippelden ze ook een parcours met acties uit om die identiteit uit te dragen.

De 5 pilootgemeenten werden tijdens het project regelmatig samengebracht om ervaringen uit te wisselen. Het project mondde uit in een set van methodieken om een dynamische winkelstraat te realiseren én evalueren. Vandaag werden deze methodieken bekend gemaakt tijdens het slotevent. Verdere promotie bij alle lokale besturen in de provincie Antwerpen, en bij uitbreiding in Vlaanderen, is een volgende stap.

De 5 concept streets: probleem en oplossing

Geel: Nieuwstraat-Markt-Pas

Bezoekers vonden hun weg niet in het kernwinkelgebied. Niet van de parkings naar de winkelstraten en ook niet tussen de winkelstraten onderling. Het winkelcentrum werd ervaren als ‘grijs’ en ‘saai’.
In Geel werd ondertussen kleurrijke, originele signalisatie aangebracht van parkings naar winkelstraten en tussen de winkelstraten zelf. Ook sieren grote kleurrijke belevingsaccenten enkele prominente gevels.

Heist-op-den-Berg: Bergstraat

De Bergstraat was een lange winkelstraat zonder beleving en accenten; een slijkparking en onveilige voetgangerszone waren doornen in het oog en de gratis parking in de Vlinderstraat en de weg naar de Bergstraat waren volledig onbekend.
De Bergstraat kreeg een nieuwe huisstijl; straatbeschildering, banners, vitrinestickers en grote pijlen gaven een extra touch.

Herentals: Zandstraat

De ingang van de straat was onduidelijk en er was geen verbinding tussen het eerste en tweede deel van de Zandstraat. Dit werd opgelost door de Zandstraat in een nieuw jasje te steken met banners en overspanningen gebaseerd op het ‘nieuwe’ DNA. Enkele selfieproof hotspots werden geplaatst, de straat werd vergroend en 2 XXl-bomen vormen voortaan de ingangspoort van de Markt.

Hoogstraten: Vrijheid

De Vrijheid is een drukke verkeersas en uit onderzoek bleek dat bezoekers maar een korte tijd in de straat vertoefden. De link met het grote aanbod aan lokale producten ontbrak. Als oplossing werden groene, kindvriendelijke rustpunten geplaatst. Hier kunnen bezoekers voortaan via wifi-spots de vernieuwde website met handelaarsinfo raadplegen. Een verbeterde signalisatie naar verdergelegen parkings moet de parkeerdrukte aanpakken en nieuwe banners moedigen bezoekers aan om lokaal te winkelen.

Mol: Winkelas Statiestraat-Laar-Graaf de Brocquevillestraat

In Mol was er geen zichtbare identiteit/eigenheid in het straatbeeld en langdurig leegstaande panden overheersten het straatbeeld.
De campagne ‘Thuisgevoel’ met onder andere een vernieuwd cadeaubonnensysteem en een catalogus met aandacht voor lokale handelaars biedt soelaas. Het idee ‘Thuisgevoel’ werd zichtbaar in de straten doorgetrokken, met de lampenkap als symbool, zichtbaar aan overspanning in de straten, op etalages en op de nieuwe banners. Op enkele leegstaande panden kwamen stickers die een nieuwe invulling van deze winkelpanden suggereren.

Wat brengt de toekomst?

De ontwikkelde set van methodieken wordt gedeeld met alle lokale besturen van de provincie Antwerpen en bij uitbreiding met heel Vlaanderen.

In het Europees vervolgproject ‘de 6 van de Kempen’, gaat de provincie samen met de vijf lokale besturen én Turnhout verder aan de slag om de Kempische steden als winkelkernen extra bekendheid te geven in Vlaanderen.
Het provinciaal team detailhandel maakt van ‘identiteitsbepaling’ en ‘invulling van leegstand’ een permanent aanbod in haar dienstverlening.

Meer informatie is te vinden via de website van “Straat in het vizier”.

Europese steun en eigen middelen

Het project Straat in het Vizier investeert 1.225.000 euro in de Kempense lokale economie. 490.000 euro daarvan komt van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), 328.000 euro van provincie Antwerpen. Elk lokaal bestuur past 80.000 euro bij.
 

Boeren en ondernemers uit Antwerpen gaan daten

publish date
19.10.2020

Datingapps die landbouwers en ondernemers bij elkaar brengen bestaan niet. Nochtans zijn ze een perfecte match. Daarom gaat RURANT vzw op zoek naar boeren uit de onmiddellijke omgeving van Antwerpen en naar bedrijven uit het stadscentrum. Samen worden zij de A-ploeg. Om samen te werken, ervaringen uit te wisselen, win-winsituaties te creëren, … Kortom: om nóg slimmer te boeren en te ondernemen. Bovendien kunnen landbouwers instappen in een actietraject om hun ideeën te vertalen in een haalbaar plan.

campagnebeeld_A-ploeg

De A-ploeg: Antwerpse landbouwers en ondernemers

Nieuwe afzetmarkten vinden, diensten verbreden, je bedrijf vernieuwen,… Geen evidentie als je de klok rond klaar moet staan voor je dieren en gewassen. De stad Antwerpen bruist van ondernemerszin. Op een steenworp afstand wonen en werken heel wat ondernemers die maar al te graag met een frisse blik en veel goesting de handen in elkaar willen slaan met een landbouwer uit de buurt. Het beste van het veld tot recht op het bord van Antwerpenaars brengen, is wat de A-ploeg wil realiseren.

Deelnemen

Van een goed gesprek tot een actief innovatietraject: deel uitmaken van de A-ploeg kan op verschillende manieren. Boeren en ondernemers kiezen zelf hoe ver ze gaan.

Facebookgroep A-ploeg

In de Facebookgoep kunnen gelijkgestemde landbouwers en ondernemers elkaar laagdrempelig ontmoeten. Vraag en aanbod aan elkaar linken is nergens zo eenvoudig. 

Matchmaking events

Wie een stapje verder wil gaan, kan deelnemen aan een matchmaking event. Hier brengt RURANT vzw boeren en ondernemers met aanvullende kennis, diensten, producten, vragen … met elkaar in contact. We komen samen om ervaringen uit te wisselen, ideeën af te toetsen of mogelijkheden voor samenwerking te verkennen.

Actietraject

Landbouwers krijgen ook de kans om in te stappen in een intenstief actietraject waar ze samen op zoek gaan naar vernieuwingsmogelijkheden, ervaringen, contacten en tools om innovatieve ideeën om te zetten in een uitvoerbaar plan. Tijdens een actietraject word je 5 dagen op sleeptouw tgenomen en verbreed je jouw netwerk met experten.

Meer info

Op www.a-ploeg.be stellen deelnemende boeren en matchmakers zich uitgebreid aan je voor. Je vindt er alle info over het project en een handige kalender met diverse evenementen. Ben je zelf een landbouwer uit de directe omgeving van Antwerpen of een ondernemer uit het stadscentrum? Neem dan snel contact op met matchmaker Laura (laura.vanselm@rurant.be). 

Bekijk in de projectvideo hieronder hoe een aantal enthousiaste boeren, boerinnen en ondernemers vertellen hoe zij, door samen te werken, hun bedrijf en ideeën in een stroomversnelling brachten. Je maakt ook kennis met matchmaker Laura.

Over RURANT vzw

A-ploeg is een project van RURANT, een vzw die zich inzet om het platteland van de provincie Antwerpen te versterken. Daarom coördineert en ondersteunt de organisatie tal van vernieuwende projecten die deze prachtige streek aantrekkelijk, leefbaar en dynamisch maken. 

Al jarenlang zet RURANT de tanden in diverse initiatieven rond lokale producten, de open ruimte, leefbare dorpen, ondernemerschap, innovatie, streekontwikkeling, participatie… Maar de RURANT doet dat nooit alleen. Voor elk initiatief gaan ze op zoek naar geschikte partners om samen innovatief aan de slag te gaan (gemeentebesturen, vzw’s, lokale ondernemingen,…). 

Logobalk_A-ploeg

Het project A-ploeg wordt intensief ondersteund door het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling, de provincie Antwerpen en Vlaanderen. Daarnaast kan RURANT rekenen op de expertise van een aantal inhoudelijke partners. 

Deputatie provincie Antwerpen lanceert imagocampagne #tuurlijkda

publish date
27.08.2020
TuurlijkDa - vierkant

Het is niet omdat het leven in onze provincie even stilviel, dat we moeten blijven stilzitten. Integendeel. Het is nu vooral belangrijk dat we vooruit blijven kijken. Zonder de maatregelen uit het oog te verliezen natuurlijk. Dat we terug gaan genieten van de gewone momenten. Ook al zijn het buitengewone tijden.

Op vraag van de deputatie werd daarom een socialemediacampagne gelanceerd. Met de campagne #tuurlijkda moedigt de deputatie de inwoners en bezoekers aan om te genieten waar het kan. Op restaurant gaan met 1,5 meter afstand of in een hotel op beide oren slapen? #daszekerda, het kan nog allemaal. De socialemediacampagne loopt 6 weken en is een samenwerking met UNIZO, NSZ, Horeca Vlaanderen, AHA, Comeos, en Toerisme Provincie Antwerpen.

Radio Veerkrachtig Braken

publish date
28.07.2020

Radio Veerkrachtige dorpen sloot op vrijdag 24/7 zijn derde zendweek af in Braken, een gehucht van Wuustwezel, vlakbij de grens met Nederland. 

De live uitzending aan de kapel van Braken begon met het verhaal van smokkelaar op rust, Piet Roelands, die van zijn 8 tot 35 jaar suiker, tabak en haarnetjes smokkelde van Nederland naar Braken. Wim Keteleer, dirigent van het jongerenkoor kwam praten over het belang van het jongerenkoor in de kapel en Andrea Vieira Barros is afkomstig uit Brazilië, maar vertelde hoe ze samen met haar man bakkerij Kramikske in Braken begon. Schepen Katrin Kempenaers vertelde hoe de kapel van Braken is omgevormd tot een ontmoetingsplek waar inwoners kunnen samenkomen dankzij veel veerkracht van de inwoners en het traject  kerk als dorpsknooppunt.  

Van 27 tot en met 31 juli strijkt Radio Veerkrachtige dorpen neer in Hulshout. Volg de uitzendingen elke weekdag tussen 12 en 13 uur op Radio 2. 

Daarna vind je Radio Veerkrachtige Dorpen nog twee keer in Sint-Jozef-Rijkevorsel en Mol-Gompel. Jelle Cleymans brengt samen met de inwoners, de verhalen, de dorpsdynamiek tot in de woonkamer.

Coronatriagepunt in Gouverneur Kinsbergencentrum in Wilrijk sluit de deuren

publish date
29.06.2020

Ruim drie maanden na de opening sluit het triagepunt Gouverneur Kinsbergencentrum (Antwerpen Zuid) in Wilrijk de deuren. Uit de plaatselijke huisartsenkring en Huisartsenwachtpost werd een coronateam samengesteld. Dit team nam al die tijd de coördinatie van het triagepunt op zich. Zo kon het triagepunt als voorpost voor de spoedafdeling van het UZA de toevloed aan coronapatiënten opvangen. Het Antwerpse provinciebestuur stelde het gebouw gratis ter beschikking en zorgde voor facilitaire ondersteuning.

gkc triagepunt covid-19

Voor de installatie van het triagepunt is er enorm snel geschakeld. De provincie Antwerpen bood spontaan Kwartier Z, het centrum voor anders leren, anders werken en samenwerken in de zorgsector aan toen er nood was aan een locatie. Kwartier Z is al ingedeeld in aparte consultatieruimtes. In 48 uur werd Kwartier Z ontruimd en ingericht als triagepunt, met 2 onderzoekslokalen en een onthaal. Ook allerlei praktische dingen, zoals netwerk en telefonie voorzien, schoonmaak en afvalophaling regelen, verzekeringen in orde brengen, toegangen regelen,… was in orde binnen 2 dagen.

Alle consultaties en tests werden uitgevoerd door een team van 40 artsen uit de huisartsenkring die zich vrijwillig aangemeld hadden. Zij kregen versterking van verpleegkundigen, ook vrijwilligers. De stad Antwerpen zorgde voor stewards, schoonmaak en administratieve ondersteuning. Alle beschermingsmaatregelen hebben gewerkt, niemand van het team is ziek geworden.

Strakke organisatie

Het triagepunt was dagelijks open van 16u tot 18u of 20u, al naargelang de drukte. Dankzij een van de artsen die handig is met ICT-toepassingen kon men een efficiënt systeem opzetten met online afspraken. De afspraken konden worden ingepland door de eigen huisarts, na telefonische triage of een fysieke consultatie. Die huisarts vulde ook de elektronische formulieren in voor het lab en voor de tracing. Deze manier van werken liet toe gemiddeld 50 stalen per 4 uur te nemen.

De samenwerking tussen de verschillende partners (coronateam, stad Antwerpen, provincie Antwerpen/Gouverneur Kinsbergencentrum) verliep vlot. Scarlett Deurinck, zakelijk leider van het Gouverneur Kinsbergencentrum is verheugd dat het centrum kon tonen waar het voor staat. Het Gouverneur Kinsbergencentrum wil immers inzetten op samenwerking en innovatie binnen de zorg. Het gebouw wordt er ten volle voor gebruikt: mensen worden er samen gebracht en er starten ook eigen projecten op. Het ondersteunen van het triagepunt paste helemaal in de doelstellingen.

Werken aan draaiboeken

Om zich voor te bereiden op een eventuele tweede golf, willen de partners een draaiboek uitwerken voor de artsen die van wacht zijn en voor de huisartsen in de eigen praktijk. Dat draaiboek kan dan bij een nieuw triagepunt gebruikt worden. Bedoeling is om zo het coronateam te ontlasten en ervoor te zorgen dat niet voortdurend één van de vijf artsen die deel uitmaken van dat team aanwezig moet zijn.

Bekijk het nieuwsitem op ATV

Beluister het fragment op Radio 2 Antwerpen

Meer info over het Gouverneur Kinsbergencentrum vind je op de website, voor vragen over het triagepunt kun je terecht bij Scarlett Deurinck, zakelijk leider, scarlett.deurinck@provincieantwerpen.be, T +32 3 830 73 40, M +32 478 41 78 32

Gezocht: studiebureau voor PRUP bedrijvigheid in Brecht, Brasschaat en Schoten

publish date
03.12.2019

De bedrijventerreinen Kloosterveld en De Zwaan liggen langs de snelweg E19 tussen Antwerpen en Breda, in het grensgebied van Brecht, Brasschaat en Schoten. De provincie Antwerpen wil er extra ruimte voor bedrijven creëren door eerst in te zetten op de bestaande bedrijventerreinen en op verweving.

We zoeken het antwoord op twee vragen:

  1. Hoe kunnen we de bestaande ruimte van die bedrijventerreinen efficiënter gebruiken en verweving mogelijk maken? 
  2. Vanaf wanneer en hoe is uitbreiding wenselijk?

Door hiervoor een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan of PRUP op te maken, wordt ook de realisatie op het terrein mogelijk. Het betrekken van de bedrijven, omwonenden, landbouwers en gemeentebesturen is een belangrijke voorwaarde. Zij zijn immers de huidige en toekomstige gebruikers van dit gebied. Het PRUP is een pilootproject bij het onderzoek ‘Ruimte en Bedrijvigheid’ en kadert in de opmaak van een nieuw Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen.

De provincie Antwerpen zoekt nu samen met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) een studiebureau om het PRUP uit te werken. Het bestek is beschikbaar via e-tendering. Geïnteresseerde bureaus zijn welkom op de infosessie van 17 december 2019 (om 17 uur in het Provinciehuis). Een offerte dien je in voor maandag 13 januari 2020 om 11:20 uur.

Meer info over het nieuwe ruimtelijke beleid van de provincie Antwerpen: www.provincieantwerpen.be/beleidsplanruimte

Luchtfoto bedrijventerrein, woonkern en landbouwgebied langs E19
Luchtfoto bedrijventerrein, woonkern en landbouwgebied langs E19

Noblito, een project tegen vereenzaming van ouderen

publish date
10.09.2019

De provincie Antwerpen gaf een financiële impuls aan Noblito, een project dat vereenzaming bij ouderen wilt tegengaan. Noblito is een digitaal platform dat de sociale kring van senioren wilt behouden en liefst ook nog uitbreiden. Noblito wil mensen op een slimme manier motiveren om af en toe contact op te nemen met ouderen die ze misschien wel dreigen te vergeten.

Noblito

Het sociaal netwerkplatform Noblito is zowel bedoeld voor ouderen thuis als voor ouderen in een woonzorgcentrum. Want als mensen ouder worden en minder mobiel zijn, verminderen hun sociale contacten. Dat is het geval als ze thuis wonen, maar zeker als ze verhuizen naar een woonzorgcentrum: daar verdampt meteen hun vroegere sociale kring. Op het Noblito-platform kunnen ook fotoalbums en agendaitems aangemaakt worden zodat het netwerk van de ouderen mee is met de laatste activiteiten. 

Testfase

Dankzij een impulssubsidie vanuit het zorginnovatiefonds van de provincie Antwerpen en een samenwerkingsverband tussen vzw Noblito, lokaal bestuur Olen, zorgproeftuin LiCalab en woonzorgcentra Zilverlinde en De Notelaar wordt momenteel een proefversie uitgetest in de gemeente Olen met enkele ouderen, hun mantelzorgers, buddy’s en vijf vrijwilligers. Tijdens een eerste gebruikersevaluatie waren er kritische opmerkingen, maar zeker ook positieve boodschappen. Die feedback is van belang voor verdere ontwikkelingen. Zorgproeftuin LiCalab ondersteunt het proces om de eindgebruiker intensief te betrekken, en om de gebruiksvriendelijkheid en het effect te evalueren. Resultaten worden gevalideerd op basis van een uitgebreid gebruikersonderzoek bij het verzorgend personeel, de residenten en de mantelzorgers bij de twee woonzorgcentra. Ook thuiswonende senioren en hun mantelzorgers worden geraadpleegd. Zo kan Noblito uitgroeien tot een volwaardig sociaal netwerkplatform.
 

Bedrijven uit de provincie Antwerpen nemen zelf maatregelen tegen files

publish date
23.10.2018

Agidens, Duracell Solutions, Vandeputte Safety International, VF Europe en WEB zijn 5 van de 27 werkgevers in de provincie Antwerpen die subsidies krijgen uit het Vlaamse Pendelfonds om projecten rond duurzaam woon-werkverkeer binnen de Antwerpse provinciegrenzen te realiseren. Het Pendelfonds ondersteunt bedrijven die zelf maatregelen nemen om het autosolisme te doen dalen. Met de steun van de Vlaamse overheid en het advies op maat van het Provinciaal Mobiliteitspunt dragen de werkgevers bij tot de omschakeling naar multimodaal transport. Wat zowel de bedrijven en hun werknemers ten goede komt als de aanpak van een ruimer mobiliteitsvraagstuk in de provincie.

Woon-werkfietser
Woon-werkfietser

Elke werkgever in de provincie Antwerpen kan een beroep doen op het Provinciaal Mobiliteitspunt om een mobiliteitsproject uit te werken en een subsidievraag bij de Vlaamse overheid in te dienen. De provincie Antwerpen ondersteunt concrete projecten op het terrein, om zo de mobiliteitssituatie voor werknemers en werkgevers te verbeteren. De provincie Antwerpen stelt twee mobiliteitsadviseurs ter beschikking van werkgevers. Hun advies is gratis, maar niet vrijblijvend. Bedrijven die gebruik maken van deze ondersteuning moeten ook daadwerkelijk investeren in duurzamer woon-werkverkeer.

Agidens (Zwijndrecht)

De consultant stelt vast dat het toenemende verkeer en de lange files op de Antwerpse ring extra stress bij de 386 werknemers teweegbrengt. Anderzijds wordt Agidens onteigend in functie van de Oosterweelverbinding, waardoor het bedrijf een 100-tal parkeerplaatsen verliest. De werkgever wil dit opvangen door in te zetten op een sterk fietsproject. Met dit project zal de fietsende werknemer bij Agidens in de watten worden gelegd: de werkgever biedt de mogelijkheid om een fiets, e-fiets of speed pedelec te leasen (waarbij 1/3 van de kost door de werknemer wordt gedragen), bouwt voldoende fietsenstallingen, betaalt fietsvergoeding en voorziet een uitgebreide fietsveiligheidsuitrusting.
Subsidiebedrag: 200 000 EUR

Duracell Solutions (Heist-op-den-Berg)

Deze marktleider in het produceren van alkaline- en oplaadbare batterijen kampt met een parkeerproblematiek op de site en wil daarom meer werknemers doen fietsen. De werkgever zal de subsidies inzetten voor een aantal infrastructurele maatregelen: douches, laadpunten voor elektrische fietsen, een overdekte fietsenstalling en de aanleg van een voetpad van de fietsenstalling naar de bedrijfsingang. De werkgever is bovendien volop bezig met het onderzoeken van extra fietsmaatregelen zoals een leasefietsenplan, fietsonderhoud en de aankoop van fietsregenkledij maar zal deze maatregelen buiten het subsidiedossier uitvoeren.
Subsidiebedrag: 22 390,40 EUR

Vandeputte Safety International (Boechout en Puurs)

Vandeputte is actief in de sector van de industriële veiligheid en welzijn. Naast een duidelijke strategische doelstelling op het vlak van veiligheid heeft de werkgever ook voor het thema mobiliteit duidelijke interne doelen geformuleerd: tegen 2020 het huidige wagengebruik terugschroeven van 85 naar maximaal 65 procent. Uit de mobiscan die Vandeputte liet maken door het Provinciaal Mobiliteitspunt Antwerpen bleek dat er hoofdzakelijk potentieel voor fietsen was. Vandeputte wil de subsidies uit het Pendelfonds dan ook vooral gebruiken om de fietsvoorzieningen te optimaliseren: uitbreiden en verbeteren van de fietsenstalling, aanbieden van fietsonderhoud aan wie geen leasefiets heeft en aanbieden van fietsregenkledij en zadelhoesjes. De werkgever voorziet met eigen financiering nog een pak bijkomende maatregelen om het ambitieuze mobiliteitsdoel te realiseren, van een verhoogde fietsvergoeding tot een uitgebreid fietscharter met o.a. thuiskomstgarantie, fietsherstel en persoonlijke begeleiding bij het uitstippelen van het beste fietstraject.
Subsidiebedrag: 17 253 EUR


VF Europe (Bornem e.a.)

Dit confectiebedrijf merkt bij haar 874 werknemers dat de auto het ‘makkelijkste’ vervoermiddel blijft en wil hen aanmoedigen om voor duurzamere oplossingen te kiezen. Om dat te bereiken, rolt het bedrijf een breed mobiliteitsproject uit. VF Europe is doordacht tewerk gegaan en heeft zich in het verleden goed voorbereid door voor de verschillende grote vestigingen een mobiscan te laten opmaken door de Provinciale Mobiliteitspunten.
De werkgever zet zowel in op fietsen als op openbaar vervoer en carpoolen. Daarnaast heeft VF Europe oog voor de omkaderende communicatie en sensibilisatie.
Subsidiebedrag: 137 568,50 EUR

WEB (Turnhout)

WEB begeleidt werkzoekenden in de Kempen en omstreken via jobcoaching, jobtraining en werkplekleren. De werkgever wil het autogebruik door de eigen werknemers terugdringen en zet daar een bedrijfsfietsenproject voor op. Voor een vzw is een volledig eigen financiering van een dergelijk project vaak niet makkelijk haalbaar. WEB heeft daar een gulden middenweg in gevonden: een investering door de werkgever, een subsidie van het Pendelfonds en een bijdrage door de werknemers zal het mogelijk maken voor werknemers én cliënten om een kwaliteitsvolle fiets te huren, inclusief onderhoud, verzekering en pechbijstand. Werknemers engageren zich financieel én principieel via een fietsengagement van 50 procent. Zij blijven wel fietsvergoeding ontvangen. De werkgever investeert ook in een beveiligde en overdekte fietsenstalling, laadpunten, douches en lockers.
Subsidiebedrag: 42 888 EUR

 

Overzicht alle gesubsidieerde projecten in de provincie Antwerpen:

Werkgever

Toegekend subsidiebedrag

Agidens International

€ 200.000,00

ARLANXEO Belgium NV

€ 29.319,50

Axi nv

€ 24.481,80

AZ Turnhout

€ 37.833,28

Boortmalt

€ 12.599,27

Bruco Containers

€ 25.750,50

Cargill NV

€ 36.960,00

Centrum Geestelijke Gezondheidszorg De Pont vzw

€ 4.620,00

Continental Foods Belgium NV

€ 53.583,00

De Brug VZW

€ 43.811,00

Diametal

€ 13.200,00

DPD Belgium

€ 785,00

Duracell Solutions

€ 22.390,40

Ferranti Computer Systems

€ 36.568,89

Groep Kerkstoel

€ 12.870,00

Ineos nv

€ 90.961,51

Jeugdzorg Ter Elst

€ 43.658,00

Mobilant

€ 8.500,00

OLO vzw

€ 6.875,00

PZ Duffel

€ 60.500,00

Sonoco Consumer Products Mechelen BVBA

€ 81.350,00

VAB

€ 8.465,00

Vandeputte International NV

€ 17.235,00

VF Europe

€ 137.568,50

Volkswoningen van Duffel CVBA

€ 3.564,00

WEB

€ 42.888,00

Werkmmaat vzw

€ 13.350,00

Totaal

€ 1.069.687,65

 

Ondersteuning door het Provinciaal Mobiliteitspunt

Het Provinciaal Mobiliteitspunt Antwerpen opereert vanuit de dienst Mobiliteit van de provincie Antwerpen. Twee mobiliteitsadviseurs ondersteunen en begeleiden werkgevers die het woon-werkverkeer van hun werknemers duurzamer willen organiseren. De mobiliteitsadviseurs analyseren de mobiliteitsgegevens van een bedrijf en brengen deze in kaart. Op die manier geven zij de werkgever een duidelijke kijk op de eigen mobiliteitsproblematiek en doen zij aanbevelingen voor een efficiënte aanpak. De dienstverlening van het Provinciaal Mobiliteitspunt is gratis. Bedrijven die een subsidieaanvraag willen indienen voor de volgende oproep van het Pendelfonds nemen best zo snel mogelijk contact op met het Provinciaal Mobiliteitspunt.

Meer informatie vind je op de provinciale website