Skip to main content

Klimaat

Wil je als gemeente werk maken van de strijd tegen de klimaatverandering? Wil je bebossen en investeren in meer bomen en struiken, ontharden, vergroenen en de leefkwaliteit in je gemeente versterken? De provincie Antwerpen en Regionale Landschappen zijn jouw partner. 

Ontharden en vergroenen

Ontharden gaat over het openbreken van verharde ondergrond. Denk maar aan betonnen parkings, paden, speelplaatsen, opritten ... Door te ontharden en vergroenen geven we het regenwater de kans om gemakkelijker in de ondergrond te dringen, met als gevolg minder wateroverlast en betere grondwaterreserves. 

De provincie en de Antwerpse Regionale Landschappen zetten samen fors in op ontharding. Met meer dan 30 onthardingsprojecten in de hele provincie in 2021 geven we het goede voorbeeld.

Interesse om betonnen parkings, paden of speelplekken te ontharden? Contacteer het Regionaal Landschap waartoe je gemeente behoort.

Zorginstellingen vergroenen

© Talander

Contact met de natuur heeft een bewezen positief effect op onze gezondheid. Het stressniveau daalt, de concentratie verbetert en de immuniteit versterkt. Om die redenen zetten de Antwerpse Regionale Landschappen in op het vergroenen van zorginstellingen. Bekijk de mogelijkheden voor zorginstellingen en laat je inspireren door de gids ‘Natuur met zorg’ van de Regionale Landschappen.

Als provincie ondersteunen we de Leerstoel ‘Zorg en Natuurlijke Leefomgeving’ van de UAntwerpen, met als doel de interactie tussen gezondheid en natuur te implementeren in de gezondheidszorg. Binnen deze Leerstoel zullen de Antwerpse Regionale Landschappen nog eens 4 zorginstellingen in de provincie vergroenen. Meer over het project Buitenzorg lees je hier.

Bomen en struiken aanplanten

Wil je als lokaal bestuur inzetten op meer groen in en rond je stadskernen? Dan ben je bij de Antwerpse Regionale Landschappen aan het juiste adres. Van het aanplanten en onderhouden van dreven, fruitbomen en houtkanten tot het organiseren van een samenaankoop voor bomen en struiken, de Regionale Landschappen helpen je graag verder. Contacteer jouw Regionaal Landschap om een concreet project uit te werken. 

Wil je eerder inzetten op bosuitbreiding en bebossing? Dan klop je best aan bij de Antwerpse Bosgroepen.