Gidsen zonder beperking

publish date
12.02.2021

Het project ‘Gidsen zonder beperking’ - een initiatief van Streekvereniging Zuidrand en het Antwerpse deel van de toeristische regio Scheldeland - ontvangt 36.704 euro subsidie van Toerisme Vlaanderen.

De nieuwe opleiding richt zich tot geïnteresseerde vrijwilligers en actieve gidsen. Ze focust zowel op de inhoud (wat is de Zuidrand/Scheldeland-Oost?) als de vorm (hoe gids ik voor groepen?).

 • De toekomstige gidsen krijgen tips aangereikt voor een rondleiding op maat van de groep. Met modules rond gidstechnieken voor o.a.
  kinderen
 • mensen met een fysieke beperking
 • slechthorenden en slechtzienden.

Doel? Iedereen laten genieten van de toeristische blikvangers in de regio.

Het project sluit mooi aan bij het actieplan ‘Drempelvrij Toerisme’.

Meer details over de nieuwe opleiding vanaf maart.

 

 

Blader door onze beleidsnota platteland

publish date
04.02.2021
???module.newsItem.label.themes???

In december 2020 werd de beleidsnota Platteland goedgekeurd door de provincieraad. Je zal merken dat een integraal plattelandsbeleid voorop staat en dat veerkrachtige dorpen, open ruimte, lokale voedselstrategieën en korte keten belangrijke thema's zijn. 

Een plattelandsbeleid bestaat in onze provincie sinds 2004. In de aanloop naar de beleidsnota platteland 2020 - 2024 overlegde de dienst Platteland met de verschillende provinciale diensten. Ieder heeft vanuit zijn sector en eigen invalshoek een blik geworpen op het platteland en aangegeven welke aspecten van belang zijn om te worden aangepakt. Dankzij het overlegtraject werd duidelijk hoe andere diensten kijken naar het domein platteland. We gingen ook  bestuursniveau-overschrijdend in gesprek met met overheden, kennisinstellingen, private partners en middenveldorganisaties.

Samenwerken is voor ons platteland dan ook een sleutelwoord. Het toekomstige plattelandsbeleid maakt keuzes die van belang zijn voor onze provincie, maar die ook mee uitvoering geven aan het Europese en Vlaamse plattelandsbeleid.

In deze nota worden knelpunten benoemd en instrumenten ontwikkeld om in te spelen op de noden van het platteland. Er wordt voluit gekozen voor een integraal plattelandsbeleid dat als inzet de afstemming van de vele sectorale invalshoeken heeft en dit realiseert met projecten, overleg, beleidsplanning, onderzoek, subsidies en samenwerking. We zetten hierbij

in op 3 thema’s:

1. het veerkrachtiger maken van de dorpen;

2. behouden en versterken van de open ruimte;

3. het opzetten van lokale voedselstrategieën en het promoten en stimuleren van korte keten.

Veilig en voor iedereen

publish date
04.02.2021
???module.newsItem.label.themes???

Iedereen beleeft een aangename vakantie in de provincie Antwerpen. Ook in deze coronaperiode. Tien autismevriendelijke logies verduidelijken in een video hoe zo’n verblijf vandaag verloopt: coronaproof en toch plezant.

Tien B&B’s, vakantiewoningen, jeugdherbergen en campings gingen in op het voorstel van Toerisme Provincie Antwerpen om samen een video te realiseren.
Elk filmpje zoomt in op de diverse facetten van het verblijf. Hoe gebeurt de check-in? Wat met sanitair of catering? En welke buitenactiviteiten zijn er, bij het logies en in de buurt?
Conclusie: alles gaat er coronaproof en ontspannen aan toe!

Minder drempels, meer vakantieparticipatie

De video’s kaderen in het actieplan ‘Drempelvrij toerisme’.
Door drempels - o.a. fysiek, sociocultureel, financieel of mentaal - weg te werken, bouwt Toerisme Provincie Antwerpen aan een sociaal en warm toerisme.
De coronacrisis vormt een extra reden om kwetsbare vakantiegangers te ondersteunen.
Het uiteindelijke doel? De vakantieparticipatie verhogen.

Bekijk de video’s van de logies.
Ontdek het project autismevriendelijke vakanties.

Meer details:

Energieverbruik provinciehuis daalt spectaculair

publish date
04.02.2021
???module.newsItem.label.themes???

Het nieuwe provinciehuis is uitermate energiezuinig. In 2020 lag de energiekost 460.000 euro lager dan 10 jaar geleden in het oude gebouw. De nieuwbouw behaalde dan ook een passiefhuiscertificaat en voldoet aan de BEN-normen.

Het Antwerpse provinciehuis toont dat energiezuinige investeringen lonen. Het energieverbruik in de nieuwbouw ligt maar liefst 74% lager dan in het oude provinciehuis. Het nieuwe provinciehuis behaalde door deze knappe prestatie het passiefhuiscertificaat. Bovendien voldoet het aan de normen van BEN-gebouw (bijna-energieneutraal). Het provinciehuis is ook in de running om een BREEAM excellent rating te behalen.

Het provinciehuis is een van de grootste passiefkantoorgebouwen in de Benelux. Niet alleen het milieu vaart daar wel bij, ook de begroting. In 2020 lag de energiekost 460.000 euro lager dan 10 jaar geleden. In 2010 verbruikte het toenmalige provinciehuis nog een slordige 6.832 megawattuur energie. Met stookolie als belangrijkste energiebron draaiden de pompen continu. In 2020 is dat verbruik in het nieuwe provinciehuis 80% gedaald tot 1.364 megawattuur. Omdat 90% van de werknemers door de coronacrisis thuiswerkte, was 2020 een atypisch jaar. Maar ook in een normaal jaar zoals 2019 was er 74% minder energieverbruik.

Deze resultaten illustreren dat energiezuinig bouwen een goede investering is. Het ontwerp en de materialen verhogen de bouwprijs, maar de besparing is groot. In klimaattermen: in 2010 stootte het vroegere provinciehuis 1.477 ton CO2 uit, in 2019 was dat in de nieuwbouw gereduceerd tot 162 ton. Dat is een vermindering met maar liefst 89%.

Hernieuwbare energie

De firma Boydens Engineering, die het energieverbruik in het provinciehuis mee opvolgt, ziet een aantal belangrijke verklaringen voor het lagere energieverbruik. Allereerst de keuze om compact te bouwen: gedeelde werkplekken deden het bouwvolume en dus ook de energievraag dalen. Daarnaast is het gebouw luchtdicht, performant geïsoleerd en koudebrugvrij. Het beschikt over een doorgedreven ventilatiestrategie met CO2-sturing en warmterecuperatie, daglichtsturing en afwezigheidsdetectie. Het ontwerp houdt ook rekening met maximaal daglicht en een minimale glasoppervlakte om warmteverliezen te beperken.

Het nieuwe provinciehuis maakt voor verwarming en koeling gebruik van hernieuwbare energietechnieken, zoals geothermie en betonkernactivering. De verlichting is zeer energie-efficiënt. Alle installaties verbruiken uitsluitend groene stroom, voor een deel geproduceerd via de zonnepanelen op het dak. Vroeger reden stookolieleveranciers bijna dagelijks af en aan bij het provinciehuis, nu zorgt het gebouw voor zijn eigen warmte en energie.

Meer weten

Het nieuwe provinciehuis heeft heel wat in huis. Wil je meer weten over dit duurzame gebouw? Neem dan een kijkje op onze pagina's over het provinciehuis.

Vacatures in De Schorre

publish date
03.02.2021
???module.newsItem.label.themes???
Congrescentrum De Pitte
Congrescentrum De Pitte

Stielman/-vrouw technisch onderhoud gebouwen:

Jouw profiel:

 • je hebt kennis en ervaring in sanitair, kleine verbouwingen, elektro, centrale verwarming en moderne media
 • Je houdt van afwisseling en bent inzetbaar op onze evenementen
 • Je bent handig, creatief, stressbestendig en oplossingsgericht
 • je werkt graag in team en stelt het resultaat voorop

Bekijk de volledige vacature en bezorg ons je sollicitatiebrief tot en met 21 februari 2021.

Meer geodata beschikbaar

publish date
27.01.2021

Het departement Landbouw en Visserij zal vanaf nu vaker en meer perceelsdata uit de verzamelaanvraag van teeltjaren ter beschikking stellen. Deze data mag je vrij gebruiken. Het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid vroeg aan de Vlaamse provincies om deze info mee te verspreiden. 

Voor de komende teeltjaren zullen data ter beschikking gesteld worden op volgende tijdstippen:

• Kort na de uiterste wijzigingsdatum (juni)

• In het najaar (oktober - november)

• In het voorjaar volgend op het teeltjaar (definitieve laag – maart teeltjaar + 1)

Hierbij overschrijft de meest recente data de voorgaande. 

 

De datasets bevatten o.a. volgende gegevens:

• Referentie-ID, grafische oppervlakte, X-Y coördinaten, lengte- en breedtegraad perceel

• Landbouwstreek, gemeente en NIS-code van het perceel

• Hoofdteelt, voorteelt, eerste en tweede nateelt

• Gespecialiseerde productiemethode

• Erosiecode

• Status blijvend grasland, percentage EKBG

• Status aardappelen

 

De dataset wordt aangeboden in twee formaten:

• Geopackage 

• Shape-file

Tuinkriebels Vrieselhof 2021 zoekt standhouders

publish date
26.01.2021

Enthousiaste verkopers van planten, bloembollen, struiken, bomen, ... meld je aan!

Op zaterdag 8 en zondag 9 mei 2021 genieten plantenliefhebbers in het kasteeldomein Vrieselhof in Ranst opnieuw van de gemoedelijke sfeer waarin tuinliefhebber en tuinexpert, verenigingen, groenprofessionals en particulieren mekaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen.

Na de noodgedwongen annulatie van Tuinkriebels door coronamaatregelen vorig jaar, werken we nu volop aan een bijzondere 10e keer editie. Een feestelijke aankleding en talrijke kleine extraatjes zullen de jarige plantenhappening opfleuren. Onder het thema ‘mijn tuin, mijn wellness’ zoekt Tuinkriebels vooral verkopers die wellness-planten meebrengen en/of advies geven over het aanleggen van wellness-tuinen. Die standhouders krijgen een prikker met het thema-pictogram op. Ook wie planten buiten dit thema wil verkopen, is welkom.

Ben jij geïnteresseerd om in het Vrieselhof jouw producten op 8 en 9 mei uit te stallen? Wie voor 31 januari 2021 inschrijft, krijgt een interessante korting! Ook na 31 januari 2021 zijn de standplaatsen aan nog zeer gunstige tarieven beschikbaar. Opgelet: enkel verkopers van planten, bloembollen, struiken, bomen, ... komen in aanmerking. Meld je snel aan via dit inschrijvingsformulier. De voorwaarden om deel te nemen moeten bij het invullen van het inschrijvingsformulier worden goedgekeurd.

Meer info? Neem contact op via evenementen.antwerpen@provincieantwerpen.be of T 03 360 52 14.

 

Zuurstof! Het verfrissende magazine voor ons leefmilieu

publish date
26.01.2021
???module.newsItem.label.themes???

Elke drie maanden mag je uitkijken naar een verzameling artikels over thema's die stuk voor stuk zuurstof aan onze samenleving geven.

De cover van het nieuwe nummer

In deze winterse editie brengen we onder meer artikels over:

 • Luchtverontreining. Zelfs voor de geboorte kan je in het celmateriaal van een baby zien hoe oud deze maximaal wordt. Tim Nawrot ziet ook een belangrijke rol voor de lokale besturen weggelegd. 
 • Klimaat. Westerlo staat klaar voor de klimaatuitdaging. Met de analyses van de provincie kozen ze voor klimaatacties waarbij de gemeente het verschil kan maken. 
 • Sterren. Collega's Jan en Moira zijn erg onder de indruk van het boek dat hun oude studiegenoot Valerie Trouet geschreven heeft. Lees meer over wat bomen ons vertellen
 • Bebossen. Hoe begin je eraan? Laat de bosgroepen je begeleiden
 • Thuiswerk. An De Vriendt adviseert vanachter haar PC haar klanten in Kamp C over duurzaam wonen en bouwen?
 • Excursie. De Polder van Lier ontdekken in het echt én via een interactieve maquette. PIME vertelt over haar nieuwe educatieve waterproject.

We hebben het ook over dieren, over vissen bijvoorbeeld en hoe we die beschermen bij het ruimen van de waterlopen. En over de vogelopvangcentra die in coronatijd wel wat extra steun kunnen gebruiken. Professionals in leefmilieu hebben ook heel wat aan de tips over hoe ze op LinkedIn hun expertise kunnen delen met straffe posts binnen een sterk netwerk. 

Voor ieder wat wils dus. Veel leesplezier met één van de vele artikels uit de nieuwe Zuurstof!

Ondanks corona stijging fietsers in provincie Antwerpen

publish date
25.01.2021
???module.newsItem.label.themes???

De provinciale Fietsbarometer van de provincie Antwerpen analyseerde alle fietsroutes op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk (BFF). Het aantal fietsers, de fietsinfrastructuur en ongevalgegevens in alle gemeenten en steden van de provincie Antwerpen werden in kaart gebracht. Uit die gegevens blijkt dat 8/10 de behaalde maximumscore is wat betreft de kwaliteit van de fietspaden, dat de kwaliteit van het gemengd verkeer voor de meeste gemeenten lager dan 5/10 is, dat er nog 183 kilometer moordstrookjes zijn in de provincie Antwerpen en dat er, ondanks corona, meer fietsers geteld zijn in 2020.

De provinciale Fietsbarometer houdt rekening met parameters zoals breedte, tussenbreedte en trilcomfort om de fietspaden een score te geven. Dan zien we dat de fietspaden in Brecht, Hoogstraten en Rijkevorsel het beste scoren, met een 7,1/10.

Deze cijfers houden geen rekening met fietsen in gemengd verkeer. De meeste gemeenten scoren in gemengd verkeer namelijk lager dan 5/10. De hoogste score voor fietsen in gemengd verkeer is voor de gemeente Borsbeek met 7,1/10.

Bekijkt de provinciale Fietsbarometer de cijfers voor de fietspaden en gemengd verkeer samen op het BFF dan scoort de gemeente Brecht voor beide parameters het beste. Zij krijgen namelijk 7,1/10 voor de fietspaden en 5,9/10 voor het gemengd verkeer. 

Overzichtskaartje resultaten fietspaden en gemengd verkeer

Provinciale Fietsbarometer zoomt in op drie verbeterpunten:

 • De meetfiets registreert meer dan enkel de kwaliteit van fietspaden. Ook verkeersborden die de wettelijke positie van de fietser aangeven of gevaarlijke situaties worden geïnventariseerd.
  Uit de analyse van de provinciale Fietsbarometer blijkt dat op 22 kilometer in de provincie Antwerpen de speedpedelec verplicht is op een rijbaan te fietsen waar het gemotoriseerd verkeer 70km/u of sneller mag rijden. En dit door o.a. het gebruik van verkeersborden voor gemengde voet- en fietspaden, waar volgens de wet speedpedelecs niet mogen fietsen.

  Deze gevaarlijke situatie is gemakkelijk op te lossen indien de wegbeheerder de verkeersborden voor gedeelde voet- en fietspaden (D9 en D10) vervangt door een fietspad- of D7-verkeersbord, dan mag de speedpedelec er wel op het fietspad fietsen. 
  (De praktische gids ‘Fietsers in de wegcode’ van de provincie Antwerpen kan een handig hulpmiddel zijn voor wegbeheerders.)
Verkeersborden D9 D10 en D7
 • Op 183 kilometer moeten fietsers zich in het gemengd verkeer begeven dat 70km/u of meer mag rijden.
  De oplossing voor deze gevaarlijke situaties ligt voor de hand. Een afgescheiden fietspad aanleggen of de weg geschikt maken voor samen gebruik, door o.a. aanpassingen te doen aan het wegbeeld of de snelheid voor het gemotoriseerd verkeer aan te passen. Lokale besturen kunnen voor gemeentewegen die op het BFF liggen via het Fietsfonds bij de provincie Antwerpen en Vlaanderen tot 90% subsidies aanvragen.
 • Tot slot maakte de provinciale Fietsbarometer een analyse van de fietspaden waar er geen afscheiding is tussen de rijbaan en het fietspad, de alom gekende moordstrookjes. In de provincie Antwerpen gaat het eveneens over 183 kilometer, langs veelal gewestwegen, waar fietsers op een smal strookje fietsen waarnaast het gemotoriseerd verkeer 70km/u mag rijden. Zowel op de 183 kilometer in gemengd verkeer als op de andere 183 kilometer fietspad zonder afscheiding loopt de fietser extra gevaar. 

Ander gebruik van fietsostrades in provincie Antwerpen

Sinds 2015 telt de provinciale Fietsbarometer het hele jaar door fietsers. In 2020 zien we, ondanks corona, een zeer lichte stijging van slechts 1%.
Uit de telgegevens van de provinciale Fietsbarometer komt duidelijk naar voor dat corona de fietscijfers beïnvloedt. Op de functionele fietsroutes, zoals op de Posthofbrug in Berchem, onderdeel van de fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen, daalt het aantal fietsers met maar liefst 26%. Ook in Mechelen aan de Brusselpoort werden bijna 24% minder fietsers geteld. En aan de Kleine Nieuwedijkstraat in Mechelen en Onze-Lieve-Vrouwlaan in Duffel daalt het aantal fietsers met meer dan 8%. 

Hier tegenover staat wel dat mensen meer ter ontspanning gingen fietsen. In Willebroek, aan het knooppunt waar de fietsostrades F13, F17, F19, F23 en F28 samenkomen steeg het aantal fietsers met meer dan 50%. De stijgende cijfers kunnen we doortrekken voor veel fietsroutes langs jaagpaden. Het jaagpad langs het Albertkanaal in Grobbendonk, onderdeel van de fietsostrade F5 Antwerpen-Hasselt, wist 43% meer fietsers te lokken. Ook de jaagpaden langs de Schelde in Bornem en het kanaal Dessel Schoten in Turnhout, onderdeel van de fietsostrade F15 Antwerpen-Turnhout, telden meer dan 37% fietsers in vergelijking met 2019.
 

Tellingen 2020

Online Fietsbarometer

Al de gegevens van de provinciale Fietsbarometer vind je ook online terug. De gegevens zijn toegankelijk voor gemeente- of stadsbesturen maar ook iedere inwoner kan de informatie raadplegen via de website van de provincie Antwerpen.
 

Verkoper van ijs en drank gezocht

publish date
22.01.2021
???module.newsItem.label.themes???

Het Prinsenpark beschikt niet over een eigen horecavoorziening, op korte termijn willen we een overeenkomst afsluiten met een externe partner. We denken hierbij aan een roomijs- en drankenverkoop, die vooral tijdens de zomermaanden in trek is. 

Tijdens de overige maanden kan dan in een assortiment aan warme dranken, zoals soep, warme chocomelk, koffie, thee, enz. worden voorzien. Er wordt geen infrastructuur ter beschikking gesteld.

Met vragen kan je tijdens de kantooruren telefonisch bij ons terecht: 014 37 91 74 of stuur een mailtje: prinsenpark@provincieantwerpen.be.

Volg een webinar over voedergewassen

publish date
14.01.2021

Op 25 en 27 januari en op 2, 3, 4, 8 en 9 februari serveren het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV) en het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid enkele webinars over voedergewassen voor de melkveehouderij.

Programma webinars

LCV-actueel:

 • Evolutie afrijping mais;

 • Rassenproeven mais;

 • Wanneer groenbedekkers inzaaien bij mais;

 • Graslandupdate anno 2021;

 • Vlinderbloemigen als droogtetolerante maaiteelt;

 • Updates over de waarschuwingsdienst voor voederbieten.

 • Teelt van veldbonen en sorghum.

LCV: Ziekten en plagen in voedergewassen

 • Actualiteiten over zaaizaadontsmettingen bij mais;

 • Gerstvergelingsvirus en de rol van mais als waardplant;

 • Ziekten en plagen bij voederbieten;

 • Aanwezigheid en preventie van mycotoxines in maiskuilen.

LCV: Onkruidmanagement in voedergewassen

 • Actualiteiten uit het knolcyperusonderzoek;

 • Onkruidbestrijding in mais;

 • Driftreductie bij mais en bieten;

 • Hoe puntvervuiling voorkomen.

Inschrijving

Deelname is gratis, inschrijven via de knop hieronder is wel een verplicht nummer. 

Verhuizing naar het nieuwe onthaalgebouw

publish date
11.01.2021

2021 kon voor ons niet beter beginnen. Deze week verhuizen we eindelijk naar het nieuwe onthaalgebouw van het Prinsenpark!

Een frisse start waarmee we hopelijk snel de coronaperikelen achter ons kunnen laten en jullie met open armen op onze gloednieuwe werkplek kunnen verwelkomen.

Voorlopig blijft voor onze bezoekers alles bij het oude: activiteiten die kunnen doorgaan en de wandelingen vertrekken nog aan het oude gebouw. De toiletten blijven geopend en gevonden voorwerpen kan je nog steeds in de inkomhal deponeren.

Je kunt ons nu nog niet bezoeken in het nieuwe gebouw, maar we staan wel telefonisch paraat. Je kan ons ook een mailtje sturen (prinsenpark@provincieantwerpen.be) of een bericht op facebook zetten.

Later dit voorjaar kunnen we jullie wel ontvangen, meer info vind je tegen dan op onze website en facebookpagina. 

Met vragen of voor leveringen tijdens de kantooruren kan je telefonisch bij ons terecht: 014 37 91 74.

Volgende van de detaillijst