Waterbesparende maatregelen door aanhoudende droogte

publish date
25.07.2018
???module.newsItem.label.themes???

Omwille van de aanhoudende droogte en het uitblijven van regen riep de Droogtecommissie eerder vandaag code oranje uit voor heel Vlaanderen.  Ook voor de provincie Antwerpen heeft dit concrete gevolgen.

Al beschikken de drinkwatermaatschappijen in de provincie Antwerpen op dit ogenblik nog  over voldoende drinkwaterreserves, is  het toch noodzakelijk om spaarzaam om te gaan met water. Omdat er bovendien onduidelijkheid is over hoe lang de droogte nog zal aanhouden, volgen er nu bijkomende waterbesparende maatregelen.  Eerder vandaag ondertekende gouverneur Cathy Berx een politiebesluit dat deze maatregelen oplegt.

Wat staat er in het verspillingsbesluit?

De maatregelen ter beperking van het waterverbruik gelden zowel voor drink/leidingwater als regen- en grondwater.  De maatregelen zijn van toepassing voor zowel particulieren als voor  openbare besturen.

Het politiebesluit bepaalt een verbod op gebruik van water:

 • voor het afspuiten van motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers, tenzij in het kader van de normale activiteiten van daartoe gespecialiseerde ondernemingen en in de gevallen waar het afspuiten in de regelgeving of vergunning is opgelegd;
 • voor het vullen of bijvullen van particuliere zwem- en plonsbaden (> 100 liter), tenzij dit om technische redenen tijdens de aanleg van het zwembad voor het metselwerk vereist is;
 • voor het vullen of bijvullen van vijvers en het bevoorraden van fonteinen;
 • voor het reinigen van straten, straatgreppels, stoepen, voetpaden en riolen; 
 • voor het besproeien van velden, binnenplaatsen, grasperken en tuinen, tenzij in het kader van de normale activiteiten van land- en tuinbouwondernemingen tussen 20u00 en 8u00;
 • voor het besproeien van daken, gevels, tenten, luifels en sportterreinen;
 • in de onderneming, voor doeleinden die niet absoluut noodzakelijk zijn voor het personeel, het productieproces of de bedrijfsactiviteiten.  

Gouverneur Cathy Berx roept eveneens op om in álle situaties spaarzaam en doordacht om te springen met water.  Gebruik gezond verstand en verspil geen drinkwater aan niet-essentiële zaken. Gebruik drinkwater enkel en alleen voor het welzijn van mens en dier (drinken, voedsel, koken, reinigen van voeding, persoonlijke hygiëne).

Zullen er nog bijkomende maatregelen volgen? 

Op donderdag 26/07, zal de coördinatiegroep droogte en waterschaarste provincie Antwerpen samenkomen om te bekijken of bijkomende maatregelen noodzakelijk zijn. Tijdens dat overleg zullen ook captatieverboden en eventuele modaliteiten ervan voor onbevaarbare en bevaarbare waterlopen in de provincie Antwerpen besproken worden.  

Lees het volledige besluit. Voor actuele info kan je terecht op de website van de gouverneur https://www.cathyberx.be/.

Chinese boom die ‘nooit bloeit’ doet het opnieuw

publish date
24.07.2018
???module.newsItem.label.themes???

De warmte van de afgelopen maanden heeft alvast één positief effect: de zeldzame Chinese boom Emmenopterys henryi bloeit in Arboretum Kalmthout! Dit is een opmerkelijke gebeurtenis en alvast hét botanisch hoogtepunt voor het arboretum van dit jaar.

Een bezoeker kijkt naar de bloeiende bloempluimen van de Chinese boom Emmenopterys henryi, een zonnestraal valt tussen de bladeren van de kruin.

Zeldzame bloeier

Het aantal bloeiwaarnemingen van de Emmenopterys henryi in Europa is heel erg beperkt en uitzonderlijk. In Groot-Brittannië duurde het liefst 75 jaar vooraleer de eerste Emmenopterys in 1987 enkele bloemen kreeg. Daarna was het weer 23 jaar wachten op een volgende waarneming. De boom in Arboretum Kalmthout is de recordhouder, de vorige bloei was in 2016, de volgende keer misschien pas over 20 jaar …

De mooiste boom van China

Zijn ontdekker, Ernest Wilson, omschreef in 1907 de Emmenopterys als de mooist bloeiende boom van de Chinese bossen. De beschrijving van de fijne geur - in de natuur tot 15 km ver te ruiken - en de lange bloeiperiode zorgden voor de mythische status van de Emmenopterys. Het warme weer van de laatste maanden heeft voor rijke knopzetting gezorgd, de bloemen van de Emmenopterys komen nu volop open. De zomervakantie startte met zonnige en warme dagen, ideaal voor de bloei.

Bovenaanzicht op de bloeiende kruin van de Chinese boom Emmenopterys henryi vanop een stelling, zonnige dag in Arboretum Kalmthout.

Een stelling met uitkijkplatformen

Speciaal om de bijzondere bloei van de Emmenopterys van dichtbij te kunnen bewonderen, laat Arboretum Kalmthout een tijdelijke stelling met 4 uitkijkplatformen bouwen. Het hoogste niveau bevindt zich op 8,5 meter boven de grond, of ruim 10 meter op ooghoogte. Je staat er letterlijk met je hoofd tussen de bloemen en je hebt er een mooi panoramisch uitzicht over de andere bomen in de arboretumtuin.

Bloeiende bloempluimen van de Chinese boom Emmenopterys henryi in Arboretum Kalmthout, trossen van witte trompetvormige bloemen.

Zolang de Emmenopterys bloeit

 • Iedere bezoeker krijgt gratis een rijkgeïllustreerde informatiebrochure
 • Jonge Emmenopterys henryi te koop in het plantencentrum
 • Postkaarten verkrijgbaar in de cadeau- & boekenshop
 • Botanische kleurprenten voor kinderen in de cafetaria
 • ‘Selfie’ fotokader voor fotomoment bij de bloemen bovenaan de stelling

De verwachte bloeiperiode is tot half september. Mis deze unieke gebeurtenis niet en kom de Emmenopterys van dichtbij bewonderen! Arboretum Kalmthout is iedere dag open van 10 tot 17 uur.

Wat doet een body conditiescore camera?

publish date
17.07.2018

Op Hooibeekhoeve hebben we een body conditiescore camera om het vetpercentage van de koeien te meten. Zo hebben we een goede indicator voor de gezondheid van onze koeien. Hoe werkt het? Dat ontdek je in dit korte filmpje. 

Op zoek naar meer hulpmiddelen voor op je bedrijf? 
Bekijk dan zeker ook onze pagina Management

Meer informatie

Rivierenhof onderscheiden met Green Flag Award

Provinciaal groendomein Rivierenhof behaalt als eerste in het land het kwaliteitskeurmerk Green Flag Award

 Het provinciaal groendomein Rivierenhof heeft als eerste van het land de internationale Green Flag Award binnengehaald. Dit prestigieuze keurmerk is een internationale norm die wereldwijd het kwalitatief beheer van openbare groene ruimte erkent en beloont.

 

Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor provinciale groendomeinen: “Het Rivierenhof is een prachtig stuk groene natuur en - vooral niet te vergeten - de grootste groene long van onze metropool. De ploeg van het Rivierenhof zorgt er dag in dag uit voor dat iedereen zich er welkom voelt. Of je nu met de kinderen naar de speeltuin of kinderboerderij komt, deelneemt aan een wandeling, met je hond wandelt door het park, jogt langsheen het loopparcours of liever rustig in je eentje vist in één van de vijvers, … er is voor iedereen wat wils. Dat had de Engelse jury van de Green Flag Award meteen door.”

 

Een ambitie die keer op keer moeten worden waargemaakt

De Haes vervolgt: “De Green Flag Award bestaat reeds 22 jaar. Deze award erkent en onderscheidt wereldwijd parken en recreatieve groene ruimtes die voldoen aan internationale kwaliteitsnormen. Het krijgen en het behouden van de Green Flag Award is een ambitie die ieder jaar weer moet worden waargemaakt. Wie geen positieve evolutie of vooruitgang maakt, loopt immers het risico geen Green Flag Award meer binnen te halen.” 

 

Peter Verdyck, directeur van het Rivierenhof, is heel trots op het behalen van de onderscheiding: “De Green Flag Award legt de lat voor goed parkbeheer zeer hoog en promoot een internationale norm voor management in de groene sector. Daarmee erkent en waardeert de Green Flag Award de inzet van alle medewerkers, vrijwilligers en het management. De jury gaat grondig na of deze groene, openbare ruimtes goed worden gerund en of ze tegemoet komen aan de vragen en noden van de gebruikers. Zo verzekert het systeem van de Green Flag Award dat zoveel mogelijk mensen toegang krijgen tot kwaliteitsvol groen, ongeacht waar ze wonen. Geen verwaarloosbaar gegeven in een verstedelijkt gebied zoals het onze. Al onze medewerkers en vrijwilligers zetten zich dan ook al vele jaren enorm in om de kwaliteit van het park te verbeteren. Dat is dan ook de reden waarom we er in geslaagd zijn de Green Flag Award binnen te halen, als eerste park in België nog wel.”

(Lees verder onder de foto!)

Internationale jury tijdens keuring Rivierenhof - Copyright foto: PGRA.

 

Met vlag en wimpel

Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor provinciale groendomeinen: “Ik ben blij dat de ploeg van het Rivierenhof voluit is gegaan voor het behalen van deze internationale award. Dat dit prachtig park goed beheerd wordt, is algemeen geweten. Maar dat ze als kers op de taart deze Award binnenhalen, dat is toch wel iets om heel trots op te zijn! De Engelse jury van de Green Flag Award was onder de indruk. Ik sluit graag af met een kort citaat uit het rapport van de jury: “Er zijn zoveel positieve zaken dat het er te veel zijn om op te noemen. Het gebeurt zelden dat een eerste aanvraag zo sterk is … Knap gedaan van iedereen die betrokken is bij het uitbouwen van het park!”

 

Medewerkers van het Rivierenhof en bevoegd gedeputeerde Jan De Haes tonen trots de eerste Green Flag Award van het land.

De eerste GFA-vlag wappert in het Rivierenhof.

Hoe lang heeft de landbouwer nog last van de droogte?

publish date
12.07.2018

Krullende maïsbladeren en dorre grassen. In tijden van droogte zien we ze in onze tuin en op het veld verschijnen. Waar het in onze tuin eerder een spijtig esthetisch verhaal is, is het voor landbouwers economische ernst. Want te lange droogte leidt tot slechtere groei van de gewassen, een lagere oogst en dus minder beschikbaar voeder voor de dieren waardoor de landbouwer ergens anders voeder moet aankopen.

Maar hoe komt het dat die droogte zo’n impact blijft hebben op onze bodem en dus ook op onze landbouw? En zijn er geen manieren om zich hier beter tegen te wapenen? De praktijkbedrijven van de provincie Antwerpen zoeken continu naar duurzame oplossingen. De zoektocht naar een betere bodem is daar één van. Maar dit vraagt tijd want een betere bodem realiseer je niet op 1-2-3.

 

Mais op droge grond

Een ideale bodem werkt als een spons: hij kan voldoende water vasthouden zodat hij een droogteperiode langer kan overbruggen en bij hevige regenval zal de grond minder snel dichtslempen. In beide gevallen vaart de plantengroei er wel bij. De bepalende factor hier is de koolstofvoorraad: hoe hoger het koolstofgehalte in de bodem, hoe beter het vochthoudend vermogen. En niet onbelangrijk: hoe positiever het effect op de klimaatverandering. 

Helaas is die koolstofvoorraad niet gelijk verdeeld. Historisch is het in de provincie Antwerpen zelfs zo gegroeid dat je de koolstofrijke gronden vooral vindt rond de dorpskernen, waar nu onze woningen staan en dat de landbouw vooral actief is in het buitengebied, op de koolstofarmere gronden.

Gelukkig voor de landbouwers wordt er in de praktijkbedrijven gezocht naar technieken om het koolstofgehalte stapsgewijs te verbeteren. Technieken die je overigens ook in je eigen tuin kunt toepassen. Wie deze technieken op een goede manier toepast, kan volgens de simulaties zijn gewassen een week tot 10 dagen langer beschermen tegen droogte. Een bescherming die kan tellen en die economisch een groot verschil kan betekenen voor elke landbouwer.

“Gewassen een week
tot 10 dagen langer
beschermd tegen droogte”

 

De eenvoudigste techniek om te werken aan het organische stofgehalte is het inzaaien van groenbedekkers. Een andere techniek is het toedienen van koolstofrijke bronnen. Stalmest is hier het meest bekende voorbeeld van. Momenteel loopt er op Hooibeekhoeve in Geel onderzoek naar de toepassingen van compost en restproducten uit het landschapsbeheer zoals houtsnippers. De boer gaar hier als het ware de bodem voeden om hem in topconditie te houden.

Ook zeer efficiënt is vruchtwisseling. Want wie op zijn gronden regelmatig van gewas verandert, geeft een boost aan zijn koolstof. In het bijzonder bij grasklaver en granen zien we een zeer positieve invloed. In praktijk blijkt echter dat teeltrotatie nog niet voor elke landbouwer haalbaar is. Gras en maïs zijn zeer vertrouwd waardoor ze hun opbrengsten en werktijden vrij goed kunnen inschatten. Nieuwe teelten vragen echter nieuwe kennis en een intensievere bewerking. Bovendien zijn de opbrengsten vaak nog onzeker op de Kempense bodems. Een andere techniek die zijn opmars kent is het minder diep bewerken van de bodem. De koolstof blijft zo meer geconcentreerd in de bovenste laag.

 

“Regelmatig van gewas veranderen,
geeft je bodem een boost”

 

Om landbouwers goed te kunnen informeren, is praktijkonderzoek van groot belang. Door zelf eerst na te gaan wat werkt en vervolgens jaren na elkaar objectieve gegevens te verzamelen, kunnen onderzoekers trends schetsen en advies op maat geven. Zeer kostbare informatie waar de landbouwer op zijn bedrijf mee aan de slag kan gaan en waar mogelijk kan inspelen op de veranderde weersomstandigheden.”

 

Uitzending PlattelandsTV: Eco-innovaties en samenwerking

publish date
12.07.2018

In deze uitzending gaan we op bezoek bij de 4 praktijkbedrijven van AGHRANT. Ze stellen ons enkele van hun eco-innovaties voor en vertellen hoe ze samen met (inter)nationale partners onderzoek opzetten. 

AGHRANT is een samenwerkingsverband van 4 Antwerpse praktijkbedrijven. Samen doen ze nationaal en internationaal onderzoek naar eco-innovaties in de land- en tuinbouw. Door te investeren in nieuwe processen en technologieën kunnen ze de land- en tuinbouwsector sterker en milieuvriendelijker maken. Technieken die het gewenste effect bereiken, kunnen nadien geïmplementeerd worden op de bedrijven van onze land- en tuinbouwers.

 

Maak kennis met onze apart geventileerde kalverafdeling

publish date
09.07.2018

Hooibeekhoeve beschikt over een apart geventileerde kalverafdeling. In dit filmpje ontdek je hoe die kalverafdeling er in praktijk uitziet. 

Benieuwd welke onderzoeken lopen rond jongveeopfok? Bekijk dan zeker onze pagina's Jongveeopfok en Huisvesting

Meer informatie

Rook- en Vuurverbod in de Provinciale Domeinen

De weersomstandigheden van de voorbije weken zorgen voor droogte in de bossen, parken en domeinen. In die mate dat de Brandgevaar-fase werd opgetrokken naar code rood!

Wat betekent code rood in dit geval? Op de website verduidelijkt het Agentschap Natuur en Bos nog dat bij Code rood brandweer en beheerders zeer waakzaam zijn omdat het extreem droog en brandgevaarlijk is in de natuurgebieden. “Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet.”

De Dienst Noodplanning van de provincie Antwerpen wijst er op dat de toegang tot sommige natuurgebieden afgeraden wordt. Wie er toch gaat wandelen, moet het rook- en vuurverbod respecteren. Er is acuut gevaar op spontane branden en een gemakkelijke verspreiding door de wind.

De Provinciale Groendomeinen worden op dit moment niet volledig afgesloten, maar we roepen wel op om geen vuur te gebruiken in onze domeinen. Dat geldt voor alle vormen van vuur, dus vanaf nu tot er opnieuw over wordt gecommuniceerd is het verboden een open vuur te maken in onze domeinen, en ook verboden te roken. 

Verder vragen we om extra voorzichtig te zijn met zwerfvuil, glazen en plastic flessen zijn de aanstekers bij uitstek. Laat kinderen en huisdieren ook zeker niet vrij en alleen loslopen in het bos, op de heide of op het domein. 

Er geldt vanaf vandaag een streng rook- en vuurverbod in:

 

Brandgevaar Code Rood Rivierenhof en Vrieselhof

publish date
02.07.2018

De risicofase "brandgevaar bos en heide Provincie Antwerpen" werd verhoogd naar CODE ROOD.

Dat betekent: ACUUT GEVAAR!

 

De toegang tot het Rivierenhof en het Vrieselhof wordt niet verboden maar de directie waarschuwt wel om volgende regels a.u.b. in acht te willen nemen:

Roken en vuur maken, zijn ten strengste verboden.

Laat kinderen niet zonder toezicht spelen in het groendomein en laat nooit huisdieren onbeheerd achter in de wagen.

Brandgevaar Kesselse Heide CODE ROOD

publish date
02.07.2018

 

De risicofase "brandgevaar bos en heide Provincie Antwerpen" werd verhoogd naar CODE ROOD!

Dat betekent: ACUUT GEVAAR!

De toegang tot de Kesselse Heide wordt afgeraden. Aan de meeste ingangen hangen waarschuwingsbordjes.

Roken en vuur maken, zijn ten strengste verboden.

Laat kinderen niet zonder toezicht spelen in het groendomein en laat nooit huisdieren onbeheerd achter in je wagen.

Inzetten op diversiteit binnen de voedingsketen en landbouwlandschap

publish date
02.07.2018

De provincie Antwerpen verzamelde landbouwers, toeleveranciers, verwerkers, dienstverleners en sectororganisaties in Mechelen om samen mee richting te geven aan het provinciale landbouwbeleid voor de volgende legislatuur. Tijdens het toekomstcongres kwamen toonaangevende sprekers en bedrijven aan het woord en konden aanwezigen bepalen op welke thema’s het provinciale landbouwbeleid zich de volgende 6 jaar moet richten. De belangrijkste aandachtspunten zijn ruimte, innovatie en draagvlak.  

Tijdens het toekomstcongres vroegen we de aanwezige landbouwers, toeleveranciers, verwerkers, dienstverleners en sectororganisaties waarop het provinciale landbouwbeleid de volgende 6 jaar moet inzetten. Met 29% van de punten stak het ruimteverhaal er met kop en schouders boven uit, gevolgd door praktijkonderzoek (19%) en draagvlak (13%).

Uit dit toekomstcongres blijkt dat de hoofdpijlers voor ons toekomstig land- en tuinbouwbeleid ruimte, innovatie en draagvlak moeten blijven. Voor de verdere invulling hebben de deelnemers wel enkele klemtonen gelegd. Zo noteerden we een duidelijke vraag naar het ontwikkelen van nieuwe tools en businessmodellen die de landbouwsector, als economische sector, sterker en bijgevolg ook stabieler kunnen maken. Verder was er ook een duidelijke vraag aan de provincie om een diversiteit aan businessmodellen te ondersteunen zodat de landbouw ook in de toekomst kan blijven zorgen voor een gevarieerd voedselaanbod en een aantrekkelijk landbouwlandschap.

Groepsfoto sprekers Staten-Generaal

Naar meer zekerheid door diversiteit in businessmodellen

Kijk je naar het inkomen, het vergunningenbeleid of de investeringen dan zie je dat de land- en tuinbouwsector vandaag een zeer onzekere economische sector is met investeringen op lange termijn, zo bleek uit de presentaties van de stakeholders. Het was ook deze economische insteek die tijdens de discussie over het ruimtelijk beleid de bovenhand kreeg. Zo werd het ontbreken van een businessmodel achter natuur- en landschapsbeheer als een knelpunt benoemd. En werd besloten dat het beleid best inzet op een mix aan bedrijfsmodellen, zowel gericht op export als op lokale productie.

De deelnemers vragen het provinciale beleid vooral naar het uitwerken van nieuwe tools en businessmodellen die provinciaal en lokaal gebruikt kunnen worden. Want een goede, onderbouwde aanpak kan er voor zorgen dat niet alleen de positie van de landbouw verbetert, maar ook dat er een win-winsituatie gecreëerd voor andere domeinen zoals milieu en natuur.

Positief communiceren over innovatie en concrete diensten

De land- en tuinbouwsector komt vaak enkel negatief in het nieuws. Nochtans loopt onze sector over van mooie, innovatieve verhalen. De aanwezigen waren dan ook vragende partij om meer in te zetten op draagvlak, in het bijzonder door het uitlichten van positieve en innovatieve verhalen. Ze stellen dat we meer proactief moeten communiceren en marketingmodellen moeten loslaten op de sector, waarbij de provincie een helpende partner kan zijn.  Landschap en voeding werden hierbij als sterkste thema’s naar voren geschoven.

Aanbod van beter geschoold personeel

Ook richting het onderwijs werden duidelijke vragen geformuleerd. Door de sterke innovaties in de land- en tuinbouw en het agrocomplex is er immers een grote nood aan goed en technisch geschoold personeel. Iets wat volgens de deelnemers nog te vaak ontbreekt. Daarom vragen zij om een betere doorstroom van leerlingen met technische vaardigheden én voeling met alle onderdelen van het agrocomplex.

Campagne maakt Kempenaars bewust van putwaterkwaliteit

publish date
29.06.2018
???module.newsItem.label.themes???

Heel wat Kempense gezinnen maken gebruik van putwater voor drinkwatertoepassingen terwijl ze niet weten of dit water daarvoor geschikt is. Een analyse van 171 putwaterstalen toont nu aan dat meer dan de helft niet voldoet aan de drinkwaternormen, wat een gezondheidsrisico kan inhouden.

Resultaten van de 3xG studie – een gezondheidsstudie lopende in Dessel, Mol en Retie – toonden aan dat moeders die putwater gebruiken om te koken of de moestuin te besproeien hogere gehalten aan toxisch arseen in hun lichaam hadden. Daarom lanceerde Logo Kempen samen met veertien Kempense gemeenten[1] een campagne, genaamd “Steek je kop niet in ’t zand… weet jij welk grondwater uit je put komt?”. De campagne gebruikte een online tool om mensen die putwater gebruiken voor drinkwatertoepassingen (drinken, koken, vaat of hygiëne) te stimuleren een waterstaal te laten analyseren. 171 inwoners gingen daarop in en lieten een putwateranalyse uitvoeren door het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH).

Annelies De Decker van het PIH: “we stellen vast dat meer dan de helft (56,7%) van de geteste putwaters de drinkwaternormen overschreed voor minstens één parameter”. De meest voorkomende normafwijkingen waren een te lage pH en/of te hoge gehaltes aan ammonium (NH4), mangaan en ijzer. Ook voor heel wat gezondheidskundig belangrijke parameters werden er overschrijdingen van de norm gevonden (lood, E. coli, Enterococcen, nitriet (NO2), nitraat (NO3), arseen, cadmium).

Het gebruik van putwater voor drinkwatertoepassingen dat voor één of meerdere parameters de drinkwaternormen overschrijdt kan een gezondheidsrisico inhouden” aldus Annelies De Decker. Wie dit putwater wil gebruiken om de auto te wassen, het toilet door te spoelen of het gazon te besproeien loopt geen gezondheidsrisico. Uit een bevraging onder de inwoners die hun putwater lieten testen, blijkt dat 54% van de deelnemers van wie het putwater minstens één normafwijking had, zich bewust is van dit verschil in toepassingen. Ze hebben op basis van de analyseresultaten of het advies uit de campagnetool hun putwatergebruik aangepast. Zo gebruiken deze inwoners het putwater bijvoorbeeld niet meer om te koken, maar wel om het gras te besproeien.

De bevraging toont ook een grote tevredenheid over de online tool en de uitvoering van de analyses. 81% van de deelnemers geeft daarnaast aan dat ze het putwater in de toekomst opnieuw zou laten testen. “Dit is belangrijk als je het water wil gebruiken om te drinken, te koken, de afwas te doen of te douchen.  De kwaliteit van het putwater kan namelijk onderhevig zijn aan schommelingen”, aldus Ruth Lembrechts van Logo Kempen. “De campagne heeft heel wat Kempense inwoners bewust gemaakt van hun putwatergebruik. Dit toont het belang van sensibilisatie goed aan”, zegt Ruth Lembrechts.

Heb je vragen over putwater? Contacteer dan Ruth Lembrechts, de medisch milieukundige van Logo Kempen via ruth@logokempen.be  of op 014 44 08 34.

Wil je een analyse van jouw putwater? Contacteer dan het PIH via www.provincieantwerpen.be  of op 03 259 13 26.

 

Meer informatie over dit persbericht

 

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER 3xG STUDIE

3xG, wat staat voor Gezondheid – Gemeenten – Geboorten, is een gezondheidsopvolging die de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen (NIRAS) laat uitvoeren op vraag van de partnerschappen STORA (Dessel) en MONA (Mol). Een van de voorwaarden van de lokale partnerschappen om de oppervlaktebergingsinstallatie van laagradioactief, kortlevend afval in Dessel te aanvaarden, was immers een continue gezondheidsopvolging. Met het oog op gezondheidspreventie in de regio peilt de studie naar de impact van diverse milieueffecten en levensstijl, en worden tal van gezondheidsgegevens opgevolgd. 3xG startte in het voorjaar van 2010.

De studie wordt geleid door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en het Provinciaal Instituut voor Hygiëne. Bij 301 kinderen en hun moeders onderzoeken de wetenschappers onder andere de blootstelling aan milieuvervuilende stoffen, zowel buitenshuis als binnenshuis. Ook de opname van chemische stoffen via voeding en het effect op de gezondheid maakt deel uit van de studie. Daarnaast bestuderen ze om de vijf jaar de ziekte- en sterftecijfers in de regio. De twee onderdelen van de studie moeten samen zorgen dat de gezondheid van al de inwoners van de regio goed bewaakt wordt.

Bloed- en urinestalen van alle deelnemers worden ook opgeslagen in een biobank. Als men in de toekomst een nieuwe vervuilende stof ontdekt, kan zo onderzocht worden hoelang die stof al aanwezig is in ons bloed en hoe ze met de tijd evolueert.

Meer informatie over de studie vindt u op www.studie3xg.be.

 

 

[1] Balen, Dessel, Geel, Herenthout, Herselt, Kasterlee, Lille, Mol, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo

 

 

 

Volgende