Rollenspelers maken scenariotraining levensecht

Campus Vesta zet voor opleidingen en rampenoefeningen medisch geschoolde acteurs in die complexe trauma’s of zeldzame ziektebeelden spelen.

Levensechte scenariotrainingen

Campus Vesta organiseert al tien jaar samen met de Universiteit Antwerpen de opleiding rampenmanagement. De cursisten bewijzen hun expertise tijdens de jaarlijkse rampenoefening. Aan deze oefening doen altijd tal van brandweerprofessionals, politionele en medische interventieteams en ongevallensimulanten mee. Om de scenariotrainingen levensecht te maken, werd in 2013 de simulantenvereniging Vitus in het leven geroepen. Dit is de vaste Campus Vesta crew van acterende ongevallensimulanten die allemaal operationeel zijn als hulpverlener-ambulancier. Ze krijgen voor de start van elke scenariotraining een fiche met de trauma’s, ziektebeelden en parameters die ze moeten uitbeelden. Het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis hebben ook een simulantenvereniging. Tijdens rampenoefeningen zorgen zij vaak voor ondersteuning.

Vraag naar ongevallensimulanten zit in de lift

Mark Wouters heeft een fulltime job bij de NMBS en rijdt daarnaast al bijna 30 jaar met de ziekenwagen. Hij is bij Campus Vesta de coördinator van Vitus, dat staat voor Vesta’s Inwendige en Trauma Uitbeeldende Simulanten. “We worden niet alleen ingezet voor de EHBO-opleidingen aan politie, brandweer en hulpverleners-ambulanciers, ook steeds meer bedrijven huren ons in om evacuatieoefeningen en opleidingen bedrijfshulpverlener meer aanschouwelijk te maken. Je kunt alle theorie uitleggen over hoe je moet handelen als een collega een hartstilstand of epilepsieaanval krijgt, maar dat oefenen met een simulant en de stress voelen van de juiste eerste hulp toedienen, dat is van een ander kaliber.”

Omgaan met agressie

Omgaan met agressie is dagelijkse kost

Er wordt in opleidingen aan hulpverleners steeds meer aandacht besteed aan omgaan met agressie. Tijdens deze opleidingen zet Campus Vesta rollenspelers in en daar hebben bedrijven ook interesse in. Niet alleen omstaanders zijn meer en meer brutaal of denken dat ze na het zien van ziekenhuisseries beter weten dan de medische hulpverleners, ook patiënten kunnen heel agressief uit de hoek komen. Toch kun je er als patiënt niet altijd aan doen. ”Je moet als hulpverlener altijd op je hoede zijn, want agressie is helaas niet meer weg te denken”, vertelt Mark. “Patiënten zijn mondiger geworden en ook omstaanders ventileren zonder gêne hun frustraties, zelfs als we bezig zijn met een reanimatie of er net een slachtoffer overleden is. Er komt nog eens bij dat tijdens interventies patiënten vaak onder invloed zijn van drugs of alcohol. En dan zijn er ook nog een aantal ziektebeelden die agressie opwekken. Zo kan iemand met een te lage bloedsuikerspiegel heel verward of agressief uit de hoek komen. Het is aan ons om snel te detecteren wat het ziektebeeld is. Als je de meest bizarre scenario’s al eens geoefend hebt met een ongevallensimulant, ga je sterker in je schoenen staan als je het in het echt meemaakt.”

Rollenspeler

Communiceren met anderstaligen

Wat doe je als er een anderstalige klant in je winkel plots in elkaar stuikt? Omgaan met diversiteit betekent voor bedrijven dat ze ook anderstaligen de juiste eerste zorg willen toedienen. Logisch dat tal van bedrijven de hulp inroepen van de ongevallensimulanten van Vitus en daarbij expliciet vragen naar scenario’s met anderstaligen. “Elkaars taal niet spreken, mag geen effect hebben op het welzijn van de patiënt. Daarom kun je bij Campus Vesta ook trainen met ongevallensimulanten die meertalig zijn. We hebben bij Vitus simulanten van Zweedse, Bosnische, Griekse en Marokkaanse origine. Het is fantastisch om te zien hoeveel commerciële bedrijven begaan zijn met hun klanten.”

Info

dgh@campusvesta.be
T 03 205 19 50