TeamUP

 

Het TeamUP-project heeft een consortium met 23 leden, waarvan ICCS (Institute of Communication and Computer Systems) de coördinator is en dit voor een periode van drie jaar.

TeamUP zal een toolkit ontwikkelen om eerstehulpverleners die als eerste bij een CBRN-E-incident zijn, te ondersteunen. Dit zorgt voor een uniforme manier van handelen, want vaak zijn de teams die als eerste reageren niet specifiek opgeleid en niet voldoende uitgerust om dit soort CBRN-E gevaren het hoofd te kunnen bieden, hulp te bieden aan slachtoffers en de ontsmettingsprocessen te volgen.

TeamUP brengt verschillende actoren samen (opleidingscentra, eerstehulpverleners, experts en niet-experts) die hun specifieke behoeften duidelijk maken, parallelle sector- en grensoverschrijdende samenwerking afdwingen en kennis delen.

Dit wordt mogelijk door middel van een voortdurende evaluatie in een rijk programma van tabletop- en kleinschalige oefeningen, maar ook volledige proeven om de nieuwe kennis over capaciteiten, technologische prestaties en operationele procedures te toetsen.

Bedoeling is dus om een kant-en-klare oplossing te vinden.

TeamUP zal ook een bijdrage leveren door een EU-breed proces op gang te brengen voor het standaardiseren van kwantitatieve en kwalitatieve meetgegevens en procedures voor de validatie van decontaminatie.

De naam TeamUP heeft een dubbele betekenis. TeamUP met iemand betekent "samen, in team, iets doen". Team-iemand of iets-UP betekent mensen en/of dingen samenbrengen om iets te kunnen verwezenlijken.