Kok

Als je de opleiding Keukenmedewerker én daarna Hulpkok succesvol hebt afgerond, kan je doorstromen naar de opleiding Kok.
Voor het eindcertificaat van Kok volg je 3 extra modules. Het volledige traject van 10 modules kan je het snelst in 2 jaar afleggen. Je moet dan 3 tot 4 modules tegelijkertijd volgen per semester, overdag of ‘s avonds. Als je 1 module per semester volgt, dan doe je er 6 jaar over. Je kiest dus zelf hoelang je opleiding duurt.
Wil je het eindcertificaat Kok behalen? Dan volg je in totaal 10 modules en is dit het traject dat je volgt:
- Je start met de 2 modules van Keukenmedewerker. Deze kan je in 1 semester volgen of verspreid over 2 semesters.
- Daarna volg je de 5 modules tot Hulpkok. Je kan één of meerdere modules volgen per semester.
- Als laatste volg je de 3 modules van Kok
Je kan ook kiezen voor een sneltraject in voltijds dagonderwijs.

Ga voor meer, realiseer je droom!
Zowel voor professionelen als voor hobbyisten is het behalen van het eindcertificaat Kok de kers op de taart. Tijdens de praktijklessen verzorg je het menu in ons oefenrestaurant Hof van Leysen. De theorielessen bereiden je voor op een eigen zaak. De opleiding Kok geeft je dus alle troeven in handen om van je passie je beroep te maken. Als je werkt in de horecasector, kan je in verloningsschaal 8 komen. Droom je bovendien van een restaurant, tearoom, traiteurszaak, B&B of een andere onderneming? In het theoretische gedeelte werk je, onder begeleiding, jouw droomzaak uit, gaande van concept en inrichting tot de menukaart en foodcostberekening.
Jaaropleiding Kok
De laatste fase van de opleiding Kok bestaat uit 3 modules. Ze zijn verspreid over een volledig schooljaar. Je start dus in september en eindigt in juni. Voor de praktijkles keuken kan je kiezen of je dit op maandag-of woensdagavond volgt. Je verzorgt vanaf les 7 de dienst in oefenrestaurant Hof van Leysen, waar effectief (externe) gasten komen eten. Op dinsdagavond volg je ondersteunende theorie die je nodig hebt om een horecazaak succesvol te runnen. Dit wordt deels in contactonderwijs en deels in afstandsonderwijs ingericht. Je hebt dus niet elke dinsdag op school les, maar je krijgt wel taken en opdrachten om thuis af te werken.
Module | Lesmomenten |
---|---|
Restaurant à la carte Restaurant à la carte en keukenorganisatie |
18.10u - 21.50u keuze tussen maandag- of woensdagavond |
Restaurant à la carte en keukenbeheer | 18.10u - 21.50 u dinsdagavond (deels afstandsonderwijs) |
Restaurant à la carte
In de keuken maak je gerechten op restaurantniveau. Je leert ze in een team snel te bereiden. Je past in de lessen bereidingstechnieken toe op een breed gamma van gerechten. Je bereidt en dresseert maaltijden à la minute. Je leert samenwerken, organiseren en coördineren met je collega-cursisten. Met de modules Restaurant à la carte en keukenorganisatie groei jij uit tot een kok op hoog culinair niveau.
Voorbeelden uit het programma:
- Gebakken eend met saus van bloedworst, rode biet, knolseldercrème en aardappelblokjes met hazelnoot.
- Pastinaakvelouté met buikspek en amandel
- Geroosterde entrecôte met gefermenteerde look, jonge wortel, crumble van sjalot, choronsaus en gebakken lookaardappelbolletjes
Keukenorganisatie en -beheer
De opleiding Kok bevat ook een theoretisch deel waarbij je op de schoolbanken zit. Deze lessen zijn echter zeer praktijkgericht. Je leert er alle facetten van het ondernemerschap. Dit gaat van horecareglementering, kostprijsberekening, locatiebepaling tot personeelsbeleid. Je leert ook meer over allergenen en voedingsstoffen.
Onder begeleiding van onze docent maak je een businessplan voor je eigen of fictieve zaak. Van de inrichting tot en met de samenstelling van de menu. We besteden extra tijd aan de kostprijs en hoe je een onderneming winstgevend maakt.
Voor wie?
Wie met deze opleiding wil starten, moet eerst het certificaat ‘Hulpkok’ behaald hebben.
Behaalde je in het secundair onderwijs reeds een diploma Horeca of heb je andere behaalde certifcaten? Vraag dat op het secretariaat na of je vrijstellingen kan krijgen.
Hoelang duurt de opleiding?
De opleiding bestaat uit drie modules en duurt één schooljaar.
Wanneer en waar heb ik les?
Je hebt 1 à 2 avonden in de week les van september tot juni. De lessen vinden plaats op Campus PIVA.
Hoeveel kost de opleiding?
Je betaalt 1,50 euro per lesuur. Reken ook op kosten voor de aankoop van cursusmateriaal en grondstoffen. De totale kostprijs is 765 euro. Je hebt ook geschikte praktijkkledij en een materiaalset nodig.
Informeer of je in aanmerking komt voor vrijstellingen van inschrijvingsgeld, kortingen en premies.
Behaal je via deze opleiding je diploma secundair onderwijs? Dan kun je het inschrijvingsgeld volledig terugvragen aan de overheid.
Meer weten?
Heb je nog een vraag? Stel ze via het contactformulier. Je kan ook telefoneren tijdens de openingsuren, van maandag tot donderdag van 10u tot 21u en op vrijdag van 10u tot 15u, op het nummer 03 242 26 19.