Gedrukt lesmateriaal basisonderwijs

Vijf afhaalpunten

Er zijn vijf vaste afhaalpunten. Elk afhaalpunt heeft een eigen aanbod van lesmateriaal. Al ons lesmateriaal is gratis. In ruil hiervoor vragen we je om het materiaal af te halen. Klik op het afhaalpunt van je keuze om een bestelling te plaatsen.

Overzicht lesmaterialen

Hieronder vind je een overzicht van al onze lesmaterialen.

Ontdek Europa

Ontdek Europa aan de hand van verschillende thema's zoals vervoer, talen, milieu en natuur. Aan dit boekje is een online spel gekoppeld om de kennis te testen. Geschikt voor kinderen van 11-12 jaar. Bekijk de brochure of speel het spel.

 

Let op: deze brochure is herzien en focust zich nu op 12-15 jarigen. Deze brochure kan je hier raadplegen. In de afhaalpunten Antwerpen en Turnhout kan je enkel de vernieuwde versie bestellen via 'gedrukt lesmateriaal secundair onderwijs'. In de andere afhaalpunten worden de oude boekjes nog aangeboden zolang de voorraad strekt. 

 Wat moet je onthouden als EUropa Xpert? 

Samenvatting van de workshop 'EUropa Xpert' die leerlingen kunnen gebruiken om de leerstof te studeren. Je kan de samenvatting en de invulversie van de samenvatting ook online bekijken. 

Kraskaart Europese Unie

Leer spelenderwijs de lidstaten door ze weg te krassen op de kraskaart. De kraskaart kan op verschillende manieren gebruikt worden. In dit document ontdek je een aantal mogelijkheden, maar uiteraard ben je vrij om hier zelf mee te experimenteren. 

Happertje EU-weetjes 

Via dit leuke origami-spel steken kinderen al spelend dingen op over de Europese Unie. Vouw het blad volgens de lijnen en het happertje is klaar om te gebruiken! Bekijk hier het happertje.

De kleine ster in Europa

Met dit kleur- en doeboek ontdekken kinderen spelenderwijs Europa en de Europese Unie. De kinderen gaan samen met de Kleine ster op reis door Europa. Ze kunnen kleuren en kleine opdrachten uitvoeren. Geschikt voor kinderen van 4-8 jaar. Bekijk de brochure.

Stickerpuzzel bouw mee aan de Europese Unie

Kleef de lidstaten en de vlaggen op de juiste plaats. Een speelse manier om de landen van de Europese Unie te leren kennen. Formaat A3. Geen voorbeeld beschikbaar.

Europa en jij

Met dit kleurboek leer je de namen van de Europese hoofdsteden, kunnen ze de vlaggen inkleuren en ontdekken ze interessante informatie over elke lidstaat. Geschikt voor kinderen van 6-10 jaar. Bekijk de brochure.

Ik geef Europa kleur

Met dit kleurboek leer je de namen van de Europese hoofdsteden en kleur je de vlaggen in. Bekijk de brochure.

Europa allemaal samen

Een didactische kit (3 brochures en een kaart van Europa ) om de Europese Unie te verkennen vanuit verschillende oogpunten: historische opbouw, werking van de instellingen, acties van de EU in het dagelijkse leven. Geschikt voor kinderen van 10-12 jaar. Bekijk de brochures

Poster 'Eenheid in verscheidenheid'*

Getekende landkaart met grappige figuurtjes. Bekijk de poster.

Afmetingen 70x100 cm.

Kleine landkaart Europese Unie

A4-formaat. Geen voorbeeld beschikbaar.  

Mini-poster Europese Commissie (A4)* - 

Poster met alle Europese Commissarissen en hun bevoegdheden. Bekijk de poster.

Materialen voor leerkrachten

EU-pioniers* (NIEUW)

Verzetsstrijders, overlevenden van de Holocaust, maar ook politici en zelfs een filmster. In deze brochure ontdek je de grondleggers van de Europese Unie. Bekijk de brochure.

Korte gids over de EU* (NIEUW)

Welke landen gebruiken de euro? Wat betekent het om deel uit te maken van het Schengengebied? Wat is de Europese Green Deal en hoe maakt die ons leven beter? Wat doet de EU nu precies en vanwaar komt het geld om dit allemaal te betalen? In deze brochure ontdek je het antwoord op al die vragen. Bekijk de brochure.

Handleiding 'Europa hoe leg ik dat uit?' 

Geef zelf een rollenspel van 2 uur over de EU voor leerlingen uit de derde graad van het basisonderwijs. Je krijgt een kant-en-klaar pakket met presentatie, uitgeschreven rollenspelen en tips over hoe je ingewikkelde zaken op een eenvoudige manier kunt uitleggen. Ze krijgen inzicht in de geschiedenis, hoe wetten tot stand komen, maken een begroting op in het Europees Parlement en sluiten de sessie af met een quiz. Bekijk de handleiding.

Reizen in Europa*

Uitvouwbare kaart met informatie en handige tips over reizen in Europa. Bekijk de kaart.

De Europese Unie: wat ze is en wat ze doet*

Een korte uitleg over de EU met daarna toelichting wat dit concreet betekent in ons leven. Aan de hand van 35 verschilllende domeinen ontdek je wat de EU doet voor de wetenschap, cultuur, sport, milieu, ... . Ook lees je meer over de hoe besluiten tot stand komen. Bekijk de brochure

De 24 uur van Europa*

Aan de hand van een doorsnee dag van een doorsnee gezin krijg je een idee hoe Europa ook in jouw dagelijks leven verweven zit. Bekijk de brochure.

Europese Unie: feiten en cijfers*

De belangrijkste informatie over de EU op zakformaat. Met info over de (kandidaat-) lidstaten en de EU-instellingen. Van elk land vind je er de bevolkingsgegevens, officiële talen en de regeringswebsites. Bekijk de brochure.

Europa in 12 lessen*

Wat is het nut van de Europese Unie? Waarom werd ze opgericht? Hoe werkt het? Welke voordelen zijn er voor burgers? Wat zijn de uitdagingen? Wat is de rol van de EU in de wereld? Bekijk de brochure.

Kaart Europese Unie*

Kaart van de Europese Unie in het Nederlands. Bekijk de kaart.

Formaat A1.

Poster Eurozone*

Overzicht van de landen van de Eurozone, met landeninformatie. Bekijk de poster.

Afmetingen 70 x 100 cm.

* Deze publicaties kunnen slechts in beperkte aantallen besteld worden. Op het bestelformulier vind je hierover meer informatie.

Uitleenmaterialen

Europa Direct beschikt naast bovenstaande werkmateriaal ook over gratis uitleenmaterialen. Bijvoorbeeld een landenpuzzel van hout, tafelvlaggetjes en een reuzekaart van de Europese Unie. Neem een kijkje.

Provincie Antwerpen - provinciehuis

Adres
Koningin Elisabethlei 22
2018 Antwerpen

Documentatiecentrum Atlas Turnhout

Adres
Warandestraat 42
2300 Turnhout

Afhaalpunt Vrijbroekpark Mechelen

Adres
Ridder Dessainlaan 65
2800 Mechelen