Wat vond Dorina van haar stage?

publish date
26.04.2022

Van 7 februari tot 1 april 2022 liep Communicatiemanagement-studente Dorina Baleci stage bij Europa Direct. In dit artikel ontdek je haar ervaringen.

Waarom koos je voor Europa Direct als stageplaats?

Ik ben altijd heel geïnteresseerd geweest in de Europese  Unie en alles dat daarrond komt kijken. Toen ik hoorde over Europa Direct was ik meteen geïnteresseerd en vooral nieuwsgierig naar hetgeen dat zij doen.

 

Waar heb je onze stageplek gevonden?

Ik heb de stageplaats ontdekt dankzij de hogeschool. Ik zag Europa Direct tussen de stageplaatsen staan die reeds door voorgaande studenten werden uitgevoerd.

 

Kende je Europa Direct al?

Ik kende Europa Direct nog niet. Het is ook dankzij de hogeschool dat ik hier voor het eerst mee in aanraking kwam.

 

Wat heb je geleerd tijdens deze stage?

Ik heb enorm veel geleerd tijdens deze stage. Ik heb vooral de communicatieve taken mee ondersteund en meegeholpen bij de Europa Xpert-workshops. Op communicatief vlak leer je vooral bij hoe je best werkt met een sociale mediaplan en hoe je posts kan laten voldoen aan de juiste huisstijl met een gepaste inhoud, want ook dat is uiteraard heel belangrijk. Verder leer je ook hoe je goede persberichten schrijft en ga je hier zelf mee aan de slag.

Tijdens de Europa Xpert-workshops geef je ook zelfstandig les aan de kinderen van het vijfde en zesde leerjaar. Hier leer je vooral hoe je iets complex zoals de Europese Unie op een toegankelijke manier kan brengen voor deze doelgroep. Je leert hier veel bij en je groeit in je communicatieve skills. Door in contact te komen met veel belangrijke mensen leer je ook echt hoe je je correct en professioneel gedraagt in een belangrijke werkomgeving.

 

Welke taken vond je het fijnst om te doen?

Als communicatiestudente vond ik alle communicatieve taken erg fijn om te doen. Ik heb ook wel mijn hart verloren aan het lesgeven voor de kinderen van het vijfde en zesde leerjaar. Je merkt hoe hard deze kinderen eigenlijk geïnteresseerd zijn in de EU en hoe leergierig ze zijn. Je haalt hier dan ook enorm veel voldoening uit omdat je merkt dat je ze echt iets hebt bijgeleerd en omdat ze zo tevreden zijn na zo’n Europa Xpert-workshop.

 

Wat vond je het moeilijkst of minder leuk?

Ik vond eerlijk gezegd alles heel leuk en erg leerzaam. Er is geen enkele taak geweest die ik minder leuk vond. Uiteraard zijn sommige zaken in het begin wat moeilijk maar door tijdig feedback te vragen waar nodig, verliep alles eigenlijk heel vlot gedurende deze stageperiode.

 

Wat vond je het hoogtepunt van je stage?

Er zijn heel wat hoogtepunten die ik heb ervaren tijdens deze stage dus het is moeilijk om er eentje uit te kiezen. Als ik dan toch één moment zou moeten kiezen dan zou dit de uitstap naar de Europa Commissie voor de conferentie over de toekomst van Europa zijn. Je waant je echt in het professionele werkveld en je krijgt een inzicht in hoe zaken er in het echte leven aan toe gaan. Ik heb hier bijvoorbeeld ook Guy Verhofstadt tegen het lijf gelopen dus dat was ook enorm leuk.

 

Hoe ga je deze ervaring in de toekomst nog kunnen gebruiken?

Mijn vaardigheden zijn enorm bijgeschaafd gedurende deze stage dus die gaan alleen maar van pas komen in de toekomst. Ook leer je goed plannen zodat je de mogelijke werkdruk aankan en alle taken tijdig in orde krijgt. Je leert ook goed hoe je zowel individueel als in teamverband moet werken.

 

Zou je een stage bij Europa Direct aanraden aan anderen? Waarom wel/niet?

Ik zou dit enorm hard aanraden. Je leert over zoveel verschillende zaken bij dat het niet anders kan dan dat je groeit in hetgeen dat je doet. Je werkt daarbovenop ook in een interessant werkveld waardoor je kennis continu wordt bijgeschaafd. Je skills en vaardigheden krijgen op allerlei vlakken een boost dus je komt echt volleerd uit je stage terug. Je werkt ook echt in een super leuk team waardoor je dagelijks gemotiveerd blijft om te blijven doorgaan. 

 

Hoe ziet een gemiddelde dag als stagiair bij ED eruit?

Elke dag ziet er anders uit. Er zit namelijk enorm veel variatie in deze stage. Het is allesbehalve een 9-to-5 job waar je continu achter je scherm zit. Soms werk je aan de communicatieve taken, dan ben je weer aan het lesgeven en op andere momenten ben je mee op belangrijke uitstappen of meetings. Bij mij is het deze variatie geweest die mij elke dag met veel zin liet opstaan om naar het werk te gaan omdat elke dag er anders uitzag. Op de Instagrampagina van Europa Direct neem ik je in het hoogtepunt ‘Stage Dorina’ mee tijdens mijn laatste stageweek.

 

Dorina maakte van haar stage ook deze leuke video. Ook enthousiast geworden om stage te doen bij Europa Direct? Voor het najaar van 2022 zijn we nog op zoek naar een stagiair(e). Ontdek hier de vacature

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.