Wie zijn de waterloop­beheerders in de provincie?

Soorten waterlopen in de provincie Antwerpen

Geklasseerd, goed beheerd

Geklasseerde waterlopen zijn opgetekend in de Vlaamse Hydrografische Atlas (VHA). We maken een onderscheid tussen bevaarbare waterlopen en onbevaarbare waterlopen. Bevaarbare waterlopen zijn waterlopen die geschikt zijn voor de scheepvaart. Ze worden beheerd door de Vlaamse Waterweg nv.

Onbevaarbare waterlopen zijn dus niet geschikt voor scheepvaart (wat niet wil zeggen dat je er niet op kunt kanovaren bijvoorbeeld). Ze worden opgedeeld in drie categorieën, van groot naar klein. Onbevaarbare waterlopen van 1ste categorie worden beheerd door de Vlaamse Milieu Maatschappij.

De onbevaarbare waterlopen van 2de categorie worden door de provincie beheerd. In provincie Antwerpen is dat wel 2.400 kilometer! Veruit het merendeel van de waterlopen in de provincie.

Ten slotte zijn er nog onbevaarbare waterlopen van 3de categorie, die door de gemeente worden beheerd. In het kader van de interne staatshervorming hebben de meeste gemeenten hun beheer in 2014 echter aan de provincie overgedragen. Vandaag zijn er in onze provincie dan ook niet veel 3de categorie waterlopen meer over.

6 tandems tot uw dienst

Om het beheer van onze 2.400 kilometer waterlopen in goede banen te leiden, hebben we onze provincie onderverdeeld in 6 districten. In elk district zorgen een verantwoordelijke en een controleur voor het dagelijkse beheer en de advisering en opvolging van bouwdossiers. Heb je vragen over het onderhoud van een waterloop? Wil je een brug bouwen? Vraag je je af welke aanplantingen je naast de waterloop mag doen? Onze medewerkers helpen je graag verder.

Officiële papieren atlassen onbevaarbare waterlopen

Er zijn 151 atlasboeken opgemaakt in de jaren 1950 en 154 atlassen in de periode rond 1877.
Deze historische atlassen werden ondertussen gedigitaliseerd en kun je raadplegen via het Geoloket