30 jaar Proefbedrijf Pluimveehouderij gevierd met 1800 bezoekers

publish date
27.09.2023

Op zondag 17 september zette het Proefbedrijf Pluimveehouderij zijn deuren open voor Dag van de Landbouw. Het brede publiek kreeg een inkijk in de werking van het proefbedrijf en een zicht op de lopende projecten. Een kwartier voor aanvang stonden de eerste bezoekers al klaar om de uitgestippelde route te volgen die langs alle hoogtepunten van het erf leidde. De bezoekers ontdekten de uitdagingen en kansen van de pluimveehouderij nu en in de toekomst.

infopunt MiteControl Dag van de Landbouw 2023

In de lege leghennenstal ontdekten de bezoekers onder meer waar de hennen hun eieren leggen, waarom de hennen aangeleerd worden om ’s avonds op stok te gaan, hoe ze drinken, wat er gebeurt met de eieren die ze leggen,  hoe de eiersorteermachine werkt, wat het verschil is tussen witte en bruine kippen (en dito eieren). Je kon ook een bloedluizenval leren maken, te weten komen hoe je kippen tegen hittestress kan wapenen en hoe je leghennen kan ondersteunen in de stal, onder meer om pikkerij tegen te gaan.

De toer over het erf slingerde daarna verder langs infostanden en demo’s over zes lopende projecten. Onderzoekspartner Radius-Thomas More bemande ook een stand met een algeninstallatie. Andere opmerkelijke stops waren de broedkast waar kuikens live voor de ogen van de bezoekers uit hun ei kropen en de vleeskippenstal waar duizenden kuikens de gasten animeerden en de nodige oh’s en ah’s ontlokten van het enthousiaste publiek. Dankzij het grote raam in de bezoekersgang gebeurde dit alles zonder de bioveiligheid in de stal te verstoren. 

De zuiveringsinstallatie van Life ACLIMA en de bijbehorende infostand benadrukten het belang van voldoende water op landbouwbedrijven. Op het Proefbedrijf Pluimveehouderij wordt regenwater al gezuiverd tot drinkwater voor de kippen en kan reinigingswater meermaals gebruikt worden dankzij biologische zuivering. 

Op het einde van de rondgang over het bedrijf kregen de kindjes een leuke attentie. De reusachtige berg strobalen met speelelementen, springkastelen, kleurhoekje… zorgden samen met hapjes en drankjes geserveerd door de plaatselijke jeugdbeweging voor een mooie afsluiter van het bezoek. De aanwezigen konden onder meer genieten van huisbereide desserts van boerende buur en korte keten-producent Milk&More. 

bezoekers Dag van de Landbouw 2023 in gang vleeskippenstal

Dag van de Landbouw in cijfers

 • In 2023 was Dag van de Landbouw toe aan de 41ste editie
 • 50 landbouwbedrijven verspreid over heel Vlaanderen deden mee aan Dag van de Landbouw
 • Je kon 4 pluimveebedrijven bezoeken: 2 in Limburg, eentje in Vlaams-Brabant en last but not least het Proefbedrijf Pluimveehouderij in provincie Antwerpen.
 • Bij het Proefbedrijf Pluimveehouderij stonden 6 lopende projecten in de kijker:
 • Life ACLIMA
 • COOLCHICKS
 • MiteControl
 • Hele Snavels
 • OptiVac Vleeskip
 • OptiWel-Emis
 • Op het einde van de dag telde het Proefbedrijf Pluimveehouderij 1800 bezoekers