Relationele en seksuele vorming in superdiverse klassen (SO) 12-18 jaar

Organisator
Documentatiecentrum Atlas Antwerpen

Hoe pak ik relationele en seksuele vorming aan in superdiverse klassen? Welke materialen zijn voorhanden en wat is een goede basishouding?

Inhoud?

Vandaag de dag is superdiversiteit in een klas niet meer weg te denken. Er komen heel wat jongeren samen met een zeer diverse achtergrond. Hun kennis over relaties en seksualiteit is niet altijd hetzelfde en ze hebben soms een ander referentiekader. Dit maakt lesgeven rond relaties en seks soms uitdagend! In deze sessie gaan we aan de slag hoe jij als begeleider dit het beste aanpakt.

Wat leer je? 

  • Enkele relevante theoretische kaders (zoals kruispuntdenken) rond superdiverse groepen om in het achterhoofd te houden als begeleider;  
  • Hoe een vorming over relaties en seksualiteit op een veilige manier beginnen en hoe deze respectvol af te ronden;  
  • Hoe het gesprek rond relaties en seksualiteit niet laten escaleren en hoe omgaan met gevoelige onderwerpen.
     

Voor wie?

Leerkrachten secundair onderwijs, studenten lerarenopleiding

Door wie?

Sensoa is het Vlaams Expertisecentrum voor seksuele gezondheid, en wil de seksuele gezondheid in Vlaanderen en Brussel bevorderen. Door het organiseren van opleidingen en vormingen wil Sensoa de deskundigheid van professionals rond seksuele gezondheid vergroten. De opleidingen van Sensoa worden gegeven door ervaren vormingswerkers en freelancers.