Expeditie Rivierenhof uitgetest

publish date
19.06.2023

Gepakt met een zak vol proviand en heel wat enthousiasme, ging ik (Els) eind mei met mijn gezin op expeditie in het Rivierenhof. Het provinciale groendomein, dat zich te midden van de stad Antwerpen bevindt, blaast dit jaar 100 kaarsjes uit en brengt daarom een gloednieuw doe-boek met opdrachtjes, spannende spelletjes en interessante Rivierenhof-weetjes voor het hele gezin uit. Wij mochten, in avant-première, het uittesten en verslag uitbrengen. 

Expeditie-weetjes

Expeditiefeiten

Het doel is heel eenvoudig: stap het Rivierenhof binnen en leer aan de hand van de opdrachten, spelletjes en weetjes het Rivierenhof spelenderwijs (beter) kennen. Er is geen vaste wandelroute die je moet volgen. 

Het doe-boek bestaat uit zes leuke thema's: 'Allemaal beestjes', 'Van Steen en Hout', 'Groen, Groener, Groenst', 'Kunstkijker', 'Blije Bloemen' en 'Leef je uit'. Middenin het boekje vind je een overzichtelijk plattegrond van het park. Voor de begeleider(s) is er ook een antwoordenblad. Handig als je niet zo goed bent ik het oplossen van raadseltjes. 

Uitgetest op

Woensdagnamiddag 31 mei 2023, het was ideaal picknick- en expeditieweer

Gezelschap

Ik ging op expeditie en nam mee ... mijn zoontje Rune (6 jaar, 1e leerjaar), zoontje Senne (5 jaar, 2de kleuterklas) en echtgenoot Thomas (38 jaar, afgestudeerd). 

Honger/dorst

Wij brachten onze eigen picknick mee. Er staan heel wat picknickbanken in het Rivierenhof en ook op sommige grasperken kan je plaats nemen. Geen zin om je eigen eten en drinken mee te nemen? In het kasteel Rivierenhof of bij bar Stark kan je terecht voor een drankje, een snack of een volledige maaltijd. Je kan ook iets drinken op het terras van de Minigolf. Tijdens de zomermaanden vind je een ijskar op de Parkweg, onder meer ter hoogte van het Sprookjeshuis.

Hoge nood

Je vindt toiletten aan het kasteel Rivierenhof en aan de kinderboerderij.

Als je mijn mening vraagt ...

Expeditie Rivierenhof is een heel fijne manier om het park te ontdekken voor het hele gezin. Er is voor elk wel wat leuks te vinden in het doe-boek. De jongere kinderen (vanaf 5 jaar) ontdekken leuke weetjes en kunnen hier en daar al een opdrachtje oplossen of mee raden met het spelletje 'Waar of niet waar?'. Kinderen vanaf de lagere school worden dan weer uitgedaagd door moeilijkere puzzels of creatieve teken- en schrijfopdrachtjes. De actieve doe-spelen zoals 'omgekeerd verstoppertje' , zijn dan weer heel tof als je met een grote groep op expeditie gaat. Dat maakt dat deze expeditie niet alleen geschikt is om als gezin op stap te gaan, maar ook een leuk alternatief is voor een klassiek verjaardagsfeest of om er met de jeugdbeweging op uit te trekken. 

Expeditie-verslag

Mijn man en ik hadden een woensdag vrijaf. Het was prachtig picknickweer, dus besloten we om in de namiddag met het gezin het doe-boek van 'Expeditie Rivierenhof' onder de loep te nemen. We pakten onze picknick in, haalden de jongens van school en vertrokken meteen richting Rivierenhof. De jongens, dat zijn onze zonen Rune (6 jaar) en Senne (net 5 jaar). Senne was meteen in de auto in slaap gevallen en besloot om een groot deel van de namiddag zo verder door te brengen. Al slapend in de buggy dus.

Gelukkig hadden we ook nog een wakker kind met ons mee. We installeerden ons picknicklaken op het grasveld voor de speeltuin dat zich naast kasteel Rivierenhof bevindt. Rune en ik namen tijdens het eten het boekje door. Omdat er geen vaste route is die je moet volgen, vonden we dit wel een fijne manier om de opdrachtjes zoals 'Teken alle ramen, deuren en versieringen van het Kasteel' of een woordzoeker, een kunstwerk tekenen, verhaal schrijven, … uit te werken. Rune zit in het eerste leerjaar, dus kan zelf al wat lezen en schrijven. Hij komt meteen heel wat over het park te weten. "Wel jammer dat je nu niet meer op de vijver in een bootje kan roeien", besloot Rune. 

Wat bleek: onze uitvalbasis was perfect gekozen! Op slechts enkele meters van het kasteel, de vijver, de speeltuin en het Sprookjeshuis konden we dus snel van hier naar daar wandelen wanneer we iets met eigen ogen wilden bewonderen.

We pikten meteen ook nog de expo '100 jaar Rivierenhof' mee (expo loopt tot en met 25 juni). Natuurlijk was Rune enthousiast toen hij een oude roeiboot in de expo zag en er toch nog plaats in kon nemen voor een foto. De teleurstelling van daarnet was meteen vergeten. Kan jij trouwens de kleine Koning Filip op de oude groepsfoto, genomen in de verkeerstuin, terugvinden?

Ondertussen was ook Senne wakker en wilden ze heel graag samen spelen in de speeltuin. Afkoelen deden we met een ijsje om nadien onze tocht naar het doolhof te vervolgen. We probeerden een spelletje dat we terugvonden in het doe-boek: om ter snelst door het doolhof tot aan de toren. Team papa en mama tegen Rune en Senne. We hebben het wel vier keer heen én weer gespeeld. Toppertje!

Ondertussen was het tijd om naar huis te gaan. We hadden een hele fijne namiddag, expeditie Rivierenhof is absoluut goedgekeurd! We komen zeker nog eens terug met een grotere groep neefjes en nichtjes of vriendjes om de andere spelen te testen en om de dieren in de kinderboerderij te tellen. 

Ook doen?

​​​​​​​Het doe-boek van Expeditie Rivierenhof kost 6,5 euro. Je kan het bestellen via de website en vanaf 1 juli komen ophalen bij het infopunt domeinwacht (Turnhoutsebaan 246, 2100 Deurne).