Een inspirerend gebouw

Het inspirerende gebouw is een visitekaartje voor een moderne en efficiënte administratie, die er eind 2018 haar intrek nam. Helemaal onderaan, in het balkvormige volume, bevindt zich een uniek congrescentrum. Rond het provinciehuis werd een publiek toegankelijke tuin aangelegd.

provinciehuis - gevelzicht

Een markant ontwerp

Het nieuwe provinciehuis herken je meteen aan de zwenking in het torengebouw. Die vorm is ook functioneel: er valt geen schaduw op naastgelegen gebouwen. Bovendien komt er minder zon, maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen. Ook de driehoekige ramen geven het gebouw een aparte toets.

Het provinciehuis werd ontworpen als een vrijstaande, compacte constructie. Het combineert een congresdeel in de voorbouw en een kantoordeel als torengebouw. Het volume van de voorbouw is opgedeeld in twee verdiepingen: een halfverzonken verdieping met auditorium, raadzaal en foyer, en op de eerste verdieping polyvalente ruimten. Het balkvormige volume heeft een lichtreflecterende glasgevel. Zo wordt het een glazen paviljoen in de tuin, waarin spiegeling en transparantie elkaar afwisselen.

provinciehuis - kantoorverdieping

Ruimte optimaal benut

Het provinciehuis telt 14 verdiepingen en is bijna 58 meter hoog. Dat is lager dan het oude provinciehuis met z'n 71 meter. Ook de vloeroppervlakte is aanzienlijk gedaald, naar 22.000 m² (tegenover 52.000 m² in het oude gebouw).

Sinds het najaar van 2018 werken er ongeveer 860 medewerkers van de centrale administratie en de provinciale beleidsorganen. Het torengebouw biedt plaats voor zo'n 660 kantoorwerkers. Zij delen verschillende types werkplekken, die ze kiezen naargelang de taken die ze uitvoeren. Niemand heeft nog een 'eigen bureau'. Op die manier wordt de ruimte efficiënt benut. 

congrescentrum provinciehuis - auditorium

Een uniek congrescentrum

Onderaan het gebouw bevindt zich een aantrekkelijk publiek congrescentrum.

Met een capaciteit van 350 personen en lichtrijke infrastructuur biedt het een ideaal kader voor een studiedag, seminarie of congres.

Kunst zichtbaar aanwezig

Een selectie uit de provinciale kunstcollectie siert de publieke zones van het gebouw. De installatie Every Collection Hides Another Collection is een boeiende toonplek voor kunst in wisselende opstellingen.

Provinciehuis met tuin

Een tuin voor de buurt

Het zeer compacte gebouw biedt meer ruimte voor de groene omgeving errond. De parking ligt volledig ondergronds, en is bedekt met een intensief groendak, dat deel uitmaakt van een nieuwe tuin.

Een duurzaam gebouw

Het provinciehuis is uiterst compact, met hoogwaardige isolatie van gevels, intensief groendak op de ondergrondse parking, zonnepanelen op het dak, zuinige ledverlichting en gebruik van regenwater voor sanitair. Verwarmen en koelen doen we met een installatie voor boorgat-energieopslag (BEO), een duurzame geothermische techniek. 

De gevel is maar voor 40% beglaasd, om opwarming door zonnewarmte te verhinderen. Toch is er veel lichtinval tot diep op de werkvloer, door de driehoekige ramen op hun punt te plaatsen. De energiekost van deze duurzame passiefbouw is zeer laag.


Een fotoreeks van het bouwtraject kan je bekijken op Flickr.