Gedrukt lesmateriaal secundair onderwijs

Vijf afhaalpunten

Er zijn vijf vaste afhaalpunten. Elk afhaalpunt heeft een eigen aanbod van lesmateriaal. Al ons lesmateriaal is gratis. In ruil hiervoor vragen we je om het materiaal af te halen. Klik op het afhaalpunt van je keuze om een bestelling te plaatsen.

Overzicht lesmaterialen

Hieronder vind je een overzicht van al onze lesmaterialen.

Ontdek Europa (nieuw)

Wij komen uit verschillende landen en wij spreken verschillende talen, maar in Europa zijn wij thuis. Al sinds het prille begin van de Europese Unie (EU) werken landen samen om elkaar te helpen en zorgen zij ervoor dat de EU-landen in vrede samenleven. Binnenkort is het de beurt aan jouw generatie om het voortouw te nemen. Jullie zijn de toekomst van de EU! Laten we dus samen op ontdekking gaan in de EU. Doelgroep: 12-15-jarigen. Bekijk de brochure.

EU-pioniers*

Verzetsstrijders, overlevenden van de Holocaust, maar ook politici en zelfs een filmster. In deze brochure ontdek je de grondleggers van de Europese Unie. Bekijk de brochure.

 

Korte gids over de EU* 

Welke landen gebruiken de euro? Wat betekent het om deel uit te maken van het Schengengebied? Wat is de Europese Green Deal en hoe maakt die ons leven beter? Wat doet de EU nu precies en vanwaar komt het geld om dit allemaal te betalen? In deze brochure ontdek je het antwoord op al die vragen. Bekijk de brochure.

De stem van de burger in de EU 

In deze brochure ontdek je meer over de bevoegdheden, werking en samenstelling van het Europees parlement. Dit document kan je niet online raadplegen. 

De EU & IK

Wat is de EU, hoe werkt het, welke rol speelt het in je dagelijks leven en wat zijn de toekomstplannen van de EU? Je komt het allemaal te weten in dit boekje. Met de online quiz kun je achteraf alle informatie nog eens doornemen met de leerlingen. Geschikt voor leerlingen van 14-18 jaar. Bekijk de brochure op de website van EU publications.

Europa onder de loep

Informatiebrochure met oefeningen voor de derde graad van het middelbaar onderwijs. Via opdrachten leren de leerlingen meer over onder andere de geschiedenis van de Europese Unie, de verdragen en de euro. Bekijk de brochure of de  oplossingen en achtergrond voor leraren.

De 24 uur van Europa

Aan de hand van een doorsnee dag van een doorsnee gezin krijg je een idee hoe Europa ook in jouw dagelijks leven verweven zit. Bekijk de brochure.

Reizen in Europa*

Uitvouwbare kaart met informatie en handige tips over reizen in Europa. Bekijk de kaart.

De Europese Unie: wat ze is en wat ze doet*

Een korte uitleg over de EU met daarna toelichting wat dit concreet betekent in ons leven. Aan de hand van 35 verschillende domeinen ontdek je wat de EU doet voor de wetenschap, cultuur, sport, milieu, ... . Ook lees je meer over de hoe besluiten tot stand komen. Bekijk de brochure

Europa in 12 lessen

De Wat is het nut van de Europese Unie? Waarom werd ze opgericht? Hoe werkt het? Welke voordelen zijn er voor burgers? Wat zijn de uitdagingen? Wat is de rol van de EU in de wereld? Bekijk de brochure.

Europese Unie: feiten en cijfers*

De belangrijkste info over de EU op zakformaat. Je krijgt info over de (kandidaat-)lidstaten en een beschrijving van de EU-instellingen. Van elk land vind je er de bevolkingsgegevens, de officiële talen en de regeringswebsites. Bekijk de brochure.

Onze planeet, onze toekomst. Samen tegen de klimaatverandering

Klimaatverandering is momenteel één van de grootste uitdagingen voor onze planeet. Kilmaatverandering verloopt steeds sneller. In deze brochure ontdekken de jongeren de wetenschap achter klimaatverandering, de effecten en wat zij zelf kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan. Bekijk de brochure.

Handleiding 'Europa hoe leg ik dat uit?' 

Deze handleiding is ontwikkeld voor het basisonderwijs, maar geeft ook zeker bruikbare ideeën voor lessen PAV, Mavo... . Rollenspel van 2 uur over de EU voor leerlingen uit de derde graad van het basisonderwijs. Je krijgt een kant-en-klaar pakket met presentatie, uitgeschreven rollenspelen en tips over hoe je ingewikkelde zaken op een eenvoudige manier kunt uitleggen. Ze krijgen inzicht in de geschiedenis, hoe wetten tot stand komen, maken een begroting op in het Europees Parlement en sluiten de sessie af met een quiz. Bekijk de handleiding.

Poster Eenheid in verscheidenheid*

Getekende landkaart met grappige figuurtjes. Bekijk de poster.

Afmetingen 70x100 cm.

Poster kaart van de EU (A4-formaat)

Geen voorbeeld beschikbaar.

Poster Eurozone*

Overzicht van de landen van de Eurozone, met landeninformatie. Bekijk de poster.

Afmetingen 70 x 100 cm.

Poster kaart van de EU (A1-formaat)*

Kaart van de Europese Unie in het Nederlands. Bekijk de kaart.

Mini-poster Europese Commissie (A4)* - NIEUW

Poster met alle Europese Commissarissen en hun bevoegdheden. Bekijk de poster.

* deze publicaties kunnen slechts in beperkte aantallen besteld worden. Op het bestelformulier vind je hierover meer informatie.

Uitleenmaterialen

Europa Direct beschikt naast bovenstaande werkmateriaal ook over gratis uitleenmaterialen. Bijvoorbeeld een landenpuzzel van hout, tafelvlaggetjes en banners met de kaart van de Europese Unie. Neem een kijkje.

Provincie Antwerpen - provinciehuis

Adres
Koningin Elisabethlei 22
2018 Antwerpen

Documentatiecentrum Atlas Turnhout

Adres
Warandestraat 42
2300 Turnhout