Werkmaterialen secundair onderwijs

Vijf afhaalpunten

Er zijn viijf vaste afhaalpunten en één afhaalpunt dat telkens van locatie wisselt. Elk afhaalpunt heeft een eigen aanbod van lesmateriaal. Al ons lesmateriaal is gratis. In ruil hiervoor vragen we je om het materiaal af te halen. Klik op het afhaalpunt van je keuze om een bestelling te plaatsen.

Overzicht lesmaterialen

Hieronder vind je een overzicht van al onze lesmaterialen.

De stem van de burger in de EU (NIEUW)

In deze brochure ontdek je meer over de bevoegdheden, werking en samenstelling van het Europes parlement. Bekijk de brochure.

#EUandME-handboek 

« Wat kan de EU voor mij betekenen ? » 60% van alle jongeren tussen de 15 en 34 vindt dat ze niet goed weten wat de EU precies doet. Dit handboek laat zien hoe de EU je op veel manieren kan helpen. Wat je passie ook is – gezond eten, schoner water, je favoriete tv-serie, online winkelen, reizen, vrijwilligerswerk - er zit altijd ook iets voor jou bij.

Europa en ik

Wat is de EU, hoe werkt het, welke rol speelt het in je dagelijks leven en wat zijn de toekomstplannen van de EU? Je komt het allemaal te weten in dit boekje. Met de online quiz kun je achteraf alle informatie nog eens doornemen met de leerlingen. Geschikt voor leerlingen van 14-18 jaar. Bekijk de brochure op de website van de EU publications.

Europa onder de loep

Informatiebrochure met oefeningen voor de derde graad van het middelbaar onderwijs. Via opdrachten leren de leerlingen meer over onder andere de geschiedenis van de Europese Unie, de verdragen en de euro. Bekijk de brochure of de oplossingen en achtergrond voor leraren.

De 24 uur van Europa

Aan de hand van een doorsnee dag van een doorsnee gezin krijg je een idee hoe Europa ook in jouw dagelijks leven verweven zit. Bekijk de brochure.

Reizen in Europa*

Uitvouwbare kaart met informatie en handige tips over reizen in Europa. Bekijk de kaart.

De Europese Unie: wat ze is en wat ze doet*

Een korte uitleg over de EU met daarna toelichting wat dit concreet betekent in ons leven. Aan de hand van 35 verschillende domeinen ontdek je wat de EU doet voor de wetenschap, cultuur, sport, milieu, ... . Ook lees je meer over de hoe besluiten tot stand komen. Bekijk de brochure

Europa in 12 lessen

De Wat is het nut van de Europese Unie? Waarom werd ze opgericht? Hoe werkt het? Welke voordelen zijn er voor burgers? Wat zijn de uitdagingen? Wat is de rol van de EU in de wereld? Bekijk de brochure.

Europese Unie: feiten en cijfers*

De belangrijkste info over de EU op zakformaat. Je krijgt info over de (kandidaat-) lidstaten en een beschrijving van de EU-instellingen. Van elk land vind je er de bevolkingsgegevens, de officiële talen en de regeringswebsites. Bekijk de brochure.

Onze planeet, onze toekomst. Samen tegen de klimaatverandering

Klimaatverandering is momenteel één van de grootste uitdagingen voor onze planeet. Kilmaatverandering verloopt steeds sneller. In deze brochure ontdekken de jongeren de wetenschap achter klimaatverandering, de effecten en wat zij zelf kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan. Bekijk de brochure.

Handleiding 'Europa hoe leg ik dat uit?' 

Deze handleiding is ontwikkeld voor het basisonderwijs, maar geeft ook zeker bruikbare ideeën voor lessen PAV, Mavo... . Rollenspel van 2 uur over de EU voor leerlingen uit de derde graad van het basisonderwijs. Je krijgt een kant-en-klaar pakket met presentatie, uitgeschreven rollenspelen en tips over hoe je ingewikkelde zaken op een eenvoudige manier kunt uitleggen. Ze krijgen inzicht in de geschiedenis, hoe wetten tot stand komen, maken een begroting op in het Europees Parlement en sluiten de sessie af met een quiz. Bekijk de handleiding.

 

Poster Eenheid in verscheidenheid*

Getekende landkaart met grappige figuurtjes. Bekijk de poster.

Afmetingen 70x100 cm.

Poster kaart van de EU (A4-formaat)

Geen voorbeeld beschikbaar.

Poster Eurozone*

Overzicht van de landen van de Eurozone, met landeninformatie. Bekijk de poster.

Afmetingen 70 x 100 cm.

Poster kaart van de EU (A1-formaat)*

Kaart van de Europese Unie in het Nederlands. Bekijk de kaart.

Mini-poster Europese Commissie (A4)* - NIEUW

Poster met alle Europese Commissarissen en hun bevoegdheden. Bekijk de poster.

* deze publicaties kunnen slechts in beperkte aantallen besteld worden. Op het bestelformulier vind je hierover meer informatie.

Uitleenmaterialen

Europa Direct beschikt naast bovenstaande werkmateriaal ook over gratis uitleenmaterialen. Bijvoorbeeld een landenpuzzel van hout, tafelvlaggetjes en een reuzekaart van de Europese Unie. Neem een kijkje.

Provincie Antwerpen - provinciehuis

Adres
Koningin Elisabethlei 22
2018 Antwerpen

Documentatiecentrum Atlas Turnhout

Adres
Warandestraat 42
2300 Turnhout