Veleau

Fietskoppeltje
Sportief koppeltje fietst langs het water

De provincie Antwerpen heeft fietsroutes uitgestippeld met water als centraal thema. Niet zo verwonderlijk: als grootste waterloopbeheerder kent de provincie de waterlopen als haar broekzak. De routes zijn ongeveer 26 km lang en leiden je langs onbekende waterrijke plekjes. Je kan de fietsroutes op voorhand uitprinten, maar ook gewoon avontuurlijk affietsen met behulp van de navigatie op je smartphone.

QR veleauroute
Direct naar de fietsroutes via je smartphone

Alle fietsroutes zijn gratis en staan op het platform van RouteYou. Als je met je smartphone de QR-code hiernaast scant, kom je automatisch op de mobiele RouteYou-site uit waar je de routes kunt bekijken. 

Je kunt ook de gratis app van RouteYou installeren en de routes downloaden op je smartphone, zo kun je zelfs zonder internetverbinding fietsen!

 

Luchtfoto Mosdijk in Ravels
Overstromingsgebied Mosdijk vanuit de lucht bekeken

Nieuw: Neem de veleau door de Vallei van de Aa (Ravels)

Kies je voor ‘Veleau Vallei van de Aa’, dan zul je merken hoe water zich rond landbouwgebieden kan verzamelen zonder dat het regenwater nog langer een bedreiging hoeft te vormen voor landbouwers of bewoners.
De provincie Antwerpen heeft er overstromingsgebieden aangelegd en ingericht als prachtige natuurplekken waar heel wat watergevoelige fauna en flora een onderkomen vinden. Je volgt de Aa vanaf de bron tot over de grens met Nederland en leert meer over de 3 provinciale overstromingsgebieden. Wat verder fiets je terug langsheen de Leyloop en passeer je onder andere de mooie Flaesheide, een uitgestrekt natuurgebied waar de vogelliefhebber best zijn verrekijker bij de hand houdt.
 

Pomp aan de Goorbosbeek
De pomp aan de Goorbosbeek is de eerste geavanceerde pomp die de provincie liet installeren na het rampenjaar 1998

Aanrader: de 3-rivierenroute in de omgeving van Boom-Duffel-Rumst

De Nete vloeit in Rumst samen met de Dijle en vormt zo de Rupel die 12 kilometer verder uitmondt in de Schelde. In de buurt van dit 3-rivierenpunt kun je enkele interessante projecten bekijken die de provincie heeft gerealiseerd om overstromingen tegen te gaan. Ook hier geldt ons motto: meer ruimte voor water, dan ook meer ruimte voor natuur en ontspanning. Ontdek het zelf op deze nieuwe fietsroute.

Aanrader: de visroute in de omgeving van Kasterlee, Retie en Geel

In deze route staan de vissen in de Antwerpse waterlopen centraal. De provincie heeft er vistrappen aangelegd, beken hersteld en andere maatregelen getroffen om de overleving van beschermde vissoorten te vergroten. Maar niet alleen vissen varen hier wel bij. Misschien spot je een ijsvogel! Wat zeker op je pad ligt, zijn idyllische plekjes waar je in alle rust kan genieten van ontspannende natuurgeluiden.

Aanrader: de overstromingsroute in de omgeving van Duffel en Lier

Kies je voor deze route, dan ontdek je wat de provincie heeft gerealiseerd om de overstromingsproblemen rond Lier en Duffel aan te pakken. Zo zorgden de hevige regens van 1998 er voor heel wat wateroverlast. Met wat geluk ben je getuige van het bruisende spektakel van een pompstation in werking of kan je genieten van de aanblik van een speelse watervogel in een overstromingsgebied.