Veleau

Onder de noemer Veleau stippelt provincie Antwerpen routes uit rond het thema waterlopen. Niet zo verwonderlijk, ze beheert maar liefst 2.400 kilometer waterlopen, meer dan wie dan ook binnen haar grondgebied. De routes zijn tussen 25 en 35 km lang en leiden je langs onbekende waterrijke plekjes. Alle routes zijn voorzien van mooi geïllustreerde bezienswaardigheden en staan garant voor een halve dag fietsplezier. Op voorhand afprinten is mogelijk, maar je kunt ze veel beter downloaden op je smartphone of fiets-gps.

Nieuwe route: ontdek de Koude Beekvallei in de Zuidrand

De Vallei van de Koude Beek is een waardevol natuurverbindingsgebied. De Koude Beek ontspringt in Hove en stroomt langs Boechout, Mortsel en Borsbeek tot in Deurne. Al enkele jaren werkt provincie Antwerpen aan de herwaardering van deze bijzondere waterloop. Daarbij gaat ook veel aandacht naar maatregelen om wateroverlast te voorkomen. Met de hulp van vele partners wordt de Koude Beekvallei de parel van de Zuidrand! Geniet van onbekend natuurschoon vlakbij op deze mooie route.

 

Twee fietsduo's testen Veleau uit

Meer mooie routes vol fietsplezier

Neem de veleau door de Vallei van de Aa in Ravels

Kies je voor ‘Veleau Vallei van de Aa’, dan zul je merken hoe water zich rond landbouwgebieden kan verzamelen zonder dat het regenwater nog langer een bedreiging hoeft te vormen voor landbouwers of bewoners.
Provincie Antwerpen beheerd er drie overstromingsgebieden die ingericht zijn als prachtige natuurplekken. Heel wat watergevoelige fauna en flora vindt er een onderkomen. Je volgt de Aa vanaf de bron tot over de grens met Nederland. Wat verder fiets je terug langsheen de Leyloop en passeer je onder andere de mooie Flaesheide, een uitgestrekt natuurgebied waar de vogelliefhebber best zijn verrekijker bij de hand houdt.

Ontdek de 3-rivierenroute in de omgeving van Boom, Duffel en Rumst

De Nete vloeit in Rumst samen met de Dijle en vormt zo de Rupel die 12 kilometer verder uitmondt in de Schelde. In de buurt van dit 3-rivierenpunt kun je enkele interessante projecten bekijken die de provincie heeft gerealiseerd om overstromingen tegen te gaan. Ook hier geldt ons motto: meer ruimte voor water, dan ook meer ruimte voor natuur en ontspanning. Ontdek het zelf op deze fietsroute.

Zoek verkoeling op de visroute in de omgeving van Kasterlee, Retie en Geel

In deze route staan de vissen in de Antwerpse waterlopen centraal. De provincie heeft er vistrappen aangelegd, beken hersteld en andere maatregelen getroffen om de overleving van beschermde vissoorten te vergroten. Maar niet alleen vissen varen hier wel bij. Misschien spot je een ijsvogel! Wat zeker op je pad ligt, zijn idyllische plekjes waar je in alle rust kan genieten van ontspannende natuurgeluiden.

Hou je voeten droog met de overstromingsroute in de omgeving van Duffel en Lier

Kies je voor deze route, dan ontdek je wat de provincie heeft gerealiseerd om de overstromingsproblemen rond Lier en Duffel aan te pakken. Zo zorgden de hevige regens van 1998 er voor heel wat wateroverlast. Met wat geluk ben je getuige van het bruisende spektakel van een pompstation in werking of kan je genieten van de aanblik van een speelse watervogel in een overstromingsgebied.  

QR veleauroute
Direct naar de fietsroutes via je smartphone

Alle fietsroutes zijn gratis en staan op het platform van RouteYou. Als je met je smartphone de QR-code hiernaast scant, kom je automatisch op de mobiele RouteYou-site uit waar je de routes kunt bekijken. 

Je kunt ook de gratis app van RouteYou installeren en de routes downloaden op je smartphone, zo kun je zelfs zonder internetverbinding fietsen!