Veleau

Fietsen langs waterlopen: pure ontspanning!

Veleau

Zoals je al had geraden, is 'Veleau' een samentrekking van de woorden 'velo' en 'eau'. We schotelen dan ook enkel fietsroutes voor die mooie plekjes aan het water met elkaar verbinden. En onderweg steek je nog wat op over het provinciale waterbeleid. Doorheen de jaren investeerde de provincie aanzienlijk in projecten die de natuurwaarde en biodiversiteit verbeteren en het grondgebied robuuster maken tegen de klimaatverandering. Omdat we trots zijn op wat we al hebben bereikt, willen we onze realisaties graag aan jullie tonen. Met de fiets.

Praktisch

De routes zijn tussen 25 en 35 km lang en leiden je langs onbekende plekjes in de buurt van water. Alle routes zijn voorzien van mooi geïllustreerde bezienswaardigheden en staan garant voor een halve dag fietsplezier. Op voorhand afprinten is mogelijk, maar je kunt ze veel beter downloaden op je smartphone of fiets-gps.

Aan het startpunt van iedere route is parking voorzien.

Toerende Toerist Dandan geniet van de Jutse Plassen

Nieuwe route: Veleau Jutse Plassen

Parel aan de Itterbeek

De Jutse Plassen - voluit Provinciaal Overstromingsgebied Jutse Plassen - is het vlaggeschip van onze strijd tegen wateroverlast. Het is het grootste en één van de eerste overstromingsgebieden die de provincie liet aanleggen! Doorheen de jaren vormde zich een uniek natuurgebied, waar natuurliefhebbers graag passeren omdat je er algemene en zeldzame fauna en flora kan waarnemen

Onze nieuwe route vertrekt aan de Jutse Plassen en voert je door de vallei van de Itterbeek tot aan de monding in de Nete. Daarna gaat het stroomopwaarts door de valleien van de Goorbosbeek en de Dorpsbeek, tot je ten slotte weer aan de Jutse Plassen bent.

Een mooie ontdekkingstocht door Koningshooikt, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Klik hier voor 30 kilometer fietsplezier!

Veleau voor u getest

Wij vinden onze Veleauroutes uiteraard geweldig, maar we snappen dat je ons wat partijdig vindt. Daarom lieten we twee onbevooroordeelde duo's twee routes uittesten. Het resultaat vind je in onderstaand filmpje.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Ontdek nog meer mooie routes vol fietsplezier

Neem de veleau door de Vallei van de Aa in Ravels

Kies je voor ‘Veleau Vallei van de Aa’, dan zul je merken hoe water zich rond landbouwgebieden kan verzamelen zonder dat het regenwater nog langer een bedreiging hoeft te vormen voor landbouwers of bewoners.
Provincie Antwerpen beheert er drie overstromingsgebieden die ingericht zijn als prachtige natuurplekken. Heel wat watergevoelige fauna en flora vindt er een onderkomen. Je volgt de Aa vanaf de bron tot over de grens met Nederland. Wat verder fiets je terug langsheen de Leyloop en passeer je onder andere de mooie Flaesheide, een uitgestrekt natuurgebied waar de vogelliefhebber best zijn verrekijker bij de hand houdt.

Volg het blauwe lint door de Zuidrand

De Vallei van de Koude Beek is een waardevol natuurverbindingsgebied. De Koude Beek ontspringt in Hove en stroomt langs Boechout, Mortsel en Borsbeek tot in Deurne. Al enkele jaren werkt provincie Antwerpen aan de herwaardering van deze bijzondere waterloop. Daarbij gaat ook veel aandacht naar maatregelen om wateroverlast te voorkomen. Met de hulp van vele partners wordt de Koude Beekvallei de parel van de Zuidrand! Geniet van onbekend natuurschoon vlakbij op deze mooie route.

Zoek verkoeling langs de visroute in de omgeving van Kasterlee, Retie en Geel

In deze route staan de vissen in de Antwerpse waterlopen centraal. De provincie heeft er vistrappen aangelegd, beken hersteld en andere maatregelen getroffen om de overleving van beschermde vissoorten te vergroten. Maar niet alleen vissen varen hier wel bij. Misschien spot je een ijsvogel! Wat zeker op je pad ligt, zijn idyllische plekjes waar je in alle rust kan genieten van ontspannende natuurgeluiden.

QR veleauroute
Direct naar de fietsroutes via je smartphone

Download de routes

Alle fietsroutes zijn gratis en staan op het platform van RouteYou. Als je met je smartphone de QR-code hiernaast scant, kom je automatisch op de mobiele RouteYou-site uit waar je de routes kunt bekijken. 

Je kunt ook de gratis app van RouteYou installeren en de routes downloaden op je smartphone, zo kun je zelfs zonder internetverbinding fietsen!