Voorstelling ZERO-label Provincie Antwerpen

publish date
23.11.2016

Tijdens de tweejaarlijkse Veiligheidsconferentie met als thema: verkeer in innovatie van dinsdag 22 november in Technopolis Mechelen stelden gouverneur Cathy Berx en gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens samen het nieuwe ZERO-label voor. Het nieuwe label wil een aanvulling zijn op het al erge goede en uitgebreide SAVE-charter dat vooral focust op inspanningen op het vlak van verkeersveiligheid. Gemeenten in de provincie Antwerpen die in een jaar tijd geen doden of zwaargewonden op hun wegen hoeven te betreuren of een daling in de cijfers kunnen voorleggen, worden voortaan beloond met het ZERO-label dat zich baseert op meetbare resultaten en effecten.

De eerste drie gemeenten die het label begin 2017 ontvangen zijn Baarle-Hertog, Sint-Amands en Dessel. Voor de 67 andere steden en gemeenten moet het ZERO-label een streven worden. Daarbij krijgen ze hulp van de provincie Antwerpen die jaarlijks de kosten van het coachingtraject voor tien of vijftien gemeenten voor haar rekening zal nemen. Hiervoor zal een werknemer van de provincie voltijds worden ingezet.

Ultieme doelstelling blijft nul verkeersdoden en zwaargewonden tegen 2030 en nultolerantie voor rijden onder invloed van alcohol en drugs al proberen we daar, indien mogelijk, veel eerder naar te streven.

De afgelopen jaren stagneerde het aantal doden en zwaargewonden in de provincie. In 2015 vielen er 90 doden, 715 zwaargewonden en 7 742 lichtgewonden in het Antwerpse verkeer.

Copyright foto: Jo De Nijn, GVA