Coronaherstelfonds wil platteland laten heropleven

publish date
30.09.2021

De impact van de COVID-19-crisis op ons dagelijks leven is groot, ook op het platteland. Het gemeenschaps- en verenigingsleven in onze dorpen stond een tijdje stil, mensen vereenzaamden… Er waren ook positieve gevolgen. We ontdekten samen heel wat natuurparels in onze omgeving (die vaak te lijden hadden onder recreatieve druk). En landbouwers zagen hun korteketenverkoop fiks de hoogte in gaan. 

Met een eenmalige oproep voor extra plattelandsprojecten wil Europa inspelen op de voor- en nadelen van de coronacrisis, om lokale besturen, ondernemers, verenigingen, middenveldorganisaties te ondersteunen in de uitbouw van een post-corona-platteland. 

Dien je projectidee online in

Ondervind je zelf als lokaal bestuur, vereniging of ondernemer op het platteland de gevolgen van de coronacrisis? Ben je op zoek naar projectmiddelen om hier structureel iets aan te doen? Dien dan voor 30 november 2021 je projectidee in!

Via het corona-herstelfonds zijn projecten mogelijk rond groene ontmoetingsruimtes (binnen en buiten de dorpskern), de aanleg van nieuwe en het herstel van bestaande toeristische route-infrastructuren en de omgevingsaanleg, landschapsherstel, projecten die het verenigingsleven boosten, projecten die antwoorden bieden op eenzaamheid op het platteland, projecten die inzetten op de toenemende vraag naar korteketenproducten en landbouwverbreding.

In het coronaherstelfonds vervalt het onderscheid tussen plattelands- en niet-plattelandsgemeenten. Alleen de centrumsteden blijven uitgesloten van plattelandssubsidies. 

Er is een maximale cofinanciering van €130.000 op een totale projectkost van € 200.000. De totale pot bedraagt ongeveer
€ 800.000. Goedgekeurde projecten kunnen starten medio 2022 en kunnen lopen tot medio 2024. 

Logobanner_OKW