Verstopte soldatenkunst wordt weer zichtbaar

publish date
03.06.2024

Achter de prik- en schoolborden van de oude lokalen van basisschool De Duizendpoot in Meerhout zitten kleurrijke muurschilderingen verstopt. De school ontvangt financiële steun van de provincie Antwerpen om ze te restaureren.

Sommige muurschilderingen achter de prik- en schoolborden van de oude klaslokalen zijn deels overschilderd, sommige niet. We hechten veel waarde aan onroerend erfgoed en zetten sterk in op onderzoek, behoud en ontsluiting ervan. Deze unieke muurschilderingen dateren van het einde van WOII en zijn unieke soldatenkunst. Ze tonen verschillende taferelen: de landing in Normandië, de bevrijdingsparade, gesneuvelde Duitse soldaten, de moeizame bevrijding van Meerhout en ook enkele vrouwelijke soldaten actief in het Britse leger. De muurschilderingen zijn allemaal van de hand van de Britse soldaat Alfred Bertie Hales.

We maken deze unieke soldatenkunst graag weer zichtbaar omdat beelden meer zeggen dan woorden. Als bijdrage aan de kostelijke restauratie van de muurschilderingen overhandigen we de school een cheque van 15.000 euro. Door het restaureren van deze muurschilderingen delen we informatie over WOII met de huidige en toekomstige generaties.

Wat vooraf ging

Reeds in 2020, bij de afbraakwerken van enkele oude klaslokalen, dook plots een eerste vergeten muurschildering op. Het was een portret van ‘Gloria’, één van de vrouwelijke soldaten die deel uitmaakten van het regiment. Die schildering werd eerder al gerestaureerd en kreeg een nieuwe plek in de school.