Maatregelen in Provinciale parken en domeinen in het kader van de COVID-19 bestrijding (update 27/5)

27.05.2020

Je bent welkom in onze provinciale groendomeinen! Door corona vragen we je rekening te houden met enkele richtlijnen. Zowel voor je eigen veiligheid, als die van mensen rond je, als van onze medewerkers. De provinciale recreatiedomeinen blijven voorlopig grotendeels gesloten. In dit bericht vind je de laatste info.

De volgende provinciale parken en groendomeinen zijn open:

• Kasteeldomein d'Ursel
  • Vrieselhof
  • Hof Van Leysen
  • Rivierenhof
  • Vrijbroekpark
  • Kesselse Heide
  • Prinsenpark
  • Neteland
  • Broek De Naeyer
  • Hoge Mouw
  • De Averegten
  • Arboretum Kalmthout
  • Hertberg
  • De Schorre

Algemene maatregelen:

Bezoek vooral parken in je eigen buurt. Als het te druk is, kan je een ander park bezoeken. De parkings van de groendomeinen zijn open. Die van de Nekker en het Zilvermeer blijven voorlopig dicht.

Geniet van de buitenlucht in de domeinen, maar houd rekening met deze richtlijnen:

• Ga niet zitten op picknickbanken of gewone banken. Zwangere vrouwen, ouderen en mensen die slecht te been zijn of een handicap hebben, mogen wel even bekomen of uitrusten. Ook zonnebaden of een picknick op het gras, kan nog niet.
  • Houd afstand van andere bezoekers (min. 1,5 meter), onze domeinwachters zien daar mee op toe. Ook op plekken als de hondenloopzones behoud je de afstand en gebruik je de toegangspoort op een veilige manier.
  • De provinciale domeinen in stedelijk gebied, zoals Vrijbroek (Mechelen) en Rivierenhof (Antwerpen), zijn erg druk tijdens de weekends. Gelieve niet langer dan 2 uur in de parken rond te wandelen en ga er niet naartoe als het al druk is.
  • Houd er rekening mee dat niet alle openbare toiletten geopend zijn. Ze zijn wél geopend in: Vrijbroekpark, Rivierenhof, Vrieselhof, Prinsenpark, Hertberg, De Averegten, Hoge Mouw en Arboretum Kalmthout.

Wat met bewegen of sporten?

• Wandel of fiets enkel individueel, met inwonende gezinsleden en/of 2 vaste extra personen (dit laatste wel gecombineerd met de afstandsregels).
  • Binnensporten gaat nog niet. Buitensporten voor max. 20 personen zijn enkel toegestaan onder begeleiding van een officiële coach.
  • Vissen kan terug in de meeste domeinen, op voorwaarde dat de social distance maatregelen nageleefd kunnen worden. Neem contact met het domein waar je wil gaan vissen voor meer praktische afspraken en regelingen.
  • Paardrijden op de routes kan, op voorwaarde dat er maximum twee ruiters/menners zijn en dat zij de social distance maatregelen naleven. Gemotoriseerd vervoer van het paard voor die ritten is alleen toegelaten als het niet veilig kan op een andere manier.

Speeltuinen

Er zijn verschillende speeltuinen opnieuw open. In de parken zelf zie je welke je mag gebruiken en hoe. Houd rekening met het volgende:

• Speelzone geopend voor kinderen t.e.m. 12 jaar, begeleid door minstens 1 meerderjarige
  • Begeleiders houden minstens 1,5m afstand van mekaar of met mondmasker (12+)
  • Was voor en na spelen (thuis) je handen grondig met water en zeep en zeker voor eten of drinken
  • We duiden op sommige plekken aan hoeveel kinderen er maximaal op een toestel of speeltuin kunnen, maar de regel is dat het niet druk mag worden. Bij drukte kom je beter op een rustiger moment terug.
  • Geen picknick in de speeltuinen en speelzones.

Provinciale Recreatiedomeinen

De wandelpaden en bosgedeeltes van De Schorre zijn open voor buurtbewoners, ook de speeltuin is terug geopend onder de voorwaarden die je hierboven leest.

De andere provinciale recreatiedomeinen zoals de Nekker, het Zilvermeer en de Lilse Bergen blijven gesloten tot 7 juni 2020. We nemen contact op met de jaarplaatshouders, vissers en sportclubs die de accommodatie van die domeinen gebruiken of huren.

Bekijk ook de websites en Facebook-pagina's van de domeinen in je buurt voor gedetailleerde en specifieke maatregelen.