Maatregelen in Provinciale parken en domeinen in het kader van de COVID-19 bestrijding (update 13/8)

27.07.2020

Alle provinciale groen- en recreatiedomeinen zijn geopend voor het publiek. Door corona vragen we je rekening te houden met enkele richtlijnen. Deze zijn er zowel voor je eigen veiligheid, als die van mensen rond je, als van onze medewerkers. In dit bericht vind je de laatste info over een bezoek aan de parken en domeinen.

Voor meer informatie over de extra maatregelen die door de Gouverneur werden uitgevaardigd over het gehele grondgebied, raden we aan om de lijst van veelgestelde vragen (FAQ) te raadplegen.

Algemene maatregelen:

Bezoek vooral parken in je eigen buurt. Als het te druk is, kan je een ander park bezoeken. De parkings van de domeinen zijn open.

Geniet van de buitenlucht in de domeinen, maar houd rekening met deze richtlijnen:

• Houd afstand van andere bezoekers (min. 1,5 meter), onze domeinwachters zien daar mee op toe. Ook op plekken als de hondenloopzones behoud je de afstand en gebruik je de toegangspoort op een veilige manier.
  • We vragen je een mondneusmasker bij te hebben en te dragen in de drukke zones en gebouwen van onze domeinen, vanaf 12 jaar. Drink of eet je iets in een horecazaak op het domein of in het park? Dan kan je uiteraard het mondneusmasker afzetten. Draag het mondmasker correct over neus en mond.
  • De provinciale domeinen in stedelijk gebied, zoals Vrijbroek (Mechelen) en Rivierenhof (Antwerpen), zijn erg druk tijdens weekends. Gelieve niet langer dan 2 uur in de parken rond te wandelen en ga er niet naartoe als het al druk is.
  • Toiletten en sanitaire accommodatie zijn overal geopend. Om afstandsregels te garanderen kan het gebeuren dat er extra gebruiksregels zijn (dragen mondneusmasker), de sanitaire gebouwen worden ook meer afgesloten om extra poetsbeurten te voorzien.

Wat met bewegen of sporten?

• Wandel of fiets enkel individueel, met inwonende gezinsleden en/of het aangeraden aantal mensen (gezin plus 5).
  • Voor personen ouder dan 18 jaar zijn enkel contactloze sporten toegestaan (lopen, fietsen, wandelen, vissen, …). Dit mag in een groep van max. 10 personen  en het moeten steeds dezelfde personen zijn. Voor kinderen en personen tot en met de leeftijd van 18 jaar zijn zowel contact- als contactloze sporten toegestaan, mits naleving van bepaalde maatregelen. Meer info hierover vind je op de pagina veelgestelde vragen op de website van gouverneur Cathy Berx.
  • Vissen kan terug in de meeste domeinen, de social distance maatregelen nageleefd kunnen worden. Vis je op een moment en plaats waar niemand aanwezig is of waarbij mensen slechts kortstondig of toevallig passeren, dan is het risico op virusoverdracht nihil en mag je mondneusmasker af. Vissen met anderen of rondwandelen, doe je met mondneusmasker.
  • Paardrijden op de routes kan, op voorwaarde dat men een mondmasker draagt en dat de ruiters de social distance maatregelen naleven.

Speeltuinen

De speeltuinen zijn grotendeels open. Volwassenen en kinderen van 12+ dragen een mondneusmasker. In de parken zelf zie je of er bijkomende restricties zijn. Handhygiëne en afstand houden zijn het belangrijkste. Picknicken in speeltuinen en -zones is verboden. Kom bij drukte op een ander moment terug.

Provinciale Recreatiedomeinen

De Schorre, de Nekker, het Zilvermeer en de Lilse Bergen zijn open voor het publiek. Mogelijk zijn nog niet alle delen van de parken actief, en er is sowieso een beperkte capaciteit. Gebruik de online-reservatiesystemen om op voorhand een toegangsticket te kopen of te reserveren.

In deze genoemde domeinen draag je in gebouwen en als je rondwandelt een mondneusmasker.
Je registreert je voor een horeca-bezoek en respecteert de afstandsregels.

Zwemmen is toegestaan, wie op het strand zit op een van de recreatiedomeinen met water, kan het mondneusmasker afdoen. Als je rondloopt op het domein, is het verplicht er een te dragen.

Ter plaatse worden de maateregelen over het gebruik van de douches en kleedruimtes duidelijk gemaakt. Het gebruik van de toiletten is mogelijk.

Hier een lijst van de websites en Facebook-pagina's van de recreatiedomeinen, zodat je de exacte aanpak en openingsdata van elk domein kunt natrekken: