Duurzame gebouwen

Sinds mei 2013 moeten al onze nieuwe gebouwen én totaalrenovatieprojecten voldoen aan hoge duurzaamheidseisen, vertaald in de energiestandaard passief. De provincie Antwerpen zorgde daarmee destijds voor een unieke beslissing in Vlaanderen, en was de Europese verplichtingen ver voor. In september 2015 optimaliseerden we onze energiestandaard. We legden nieuwe criteria vast, afgeleid uit de rekenmethodiek EPB. Passief werd BEN+. Met onze aanpak zetten we belangrijke stappen naar een klimaatneutrale organisatie.

Passiefbouw

Een passiefbouw is een zeer energiezuinig gebouw met een goed winter- en zomercomfort. De warmteverliezen zijn er door een doorgedreven isolatie zo beperkt, dat er maar een zeer kleine energievraag voor verwarming nodig is. Met het vermogen van een strijkijzer (1.000 à 2.000 W) blijft een passiefhuis ‘s winters warm. 

Deze gebouwen kregen al een passiefcertificaat:

  • de vervangbouw in het Sportcentrum Peerdsbos, Brasschaat
  • het nieuwe onthaalgebouw in De Averegten, Heist o/d Berg
  • fietsbelevingspunt De Velodroom, onderdeel van het nieuwbouwproject De Blauwe Halte in De Schorre, Boom
Provinciehuis in ruwbouwfase, met betonkernactivering als duurzaam verwarmingssysteem
Provinciehuis in ruwbouwfase, met betonkernactivering als duurzaam verwarmingssysteem

Provinciehuis: op en top duurzaam

Ook het nieuwe provinciehuis is duurzaam: hoogwaardig geïsoleerde gevels, verwarmen en koelen met behulp van geothermie, zonnepanelen op het dak en gebruik van regenwater voor sanitaire voorzieningen. 

Bovendien hanteren we voor het hele traject de BREEAM duurzaamheidsmeter. Een breed systeem, dat ook werfopvolging, management en beheer en uitbating van het gebouw omvat. 

Op de ondergrondse parking komt een intensief groendak als onderdeel van een gloednieuwe tuin. Het onderhoud gebeurt ecologisch, zonder gebruik van pesticiden en met slim gekozen beplanting.

Bijna-energieneutraal+ (BEN+)

In september 2015 zetten we de stap van passief naar BEN+. Voortaan hanteren we BEN als streefdoel, en we voegen zelfs een aantal extra eisen toe. Het doel: een ambitieuze energiestandaard waarborgen. Projecten in uitvoering: de uitbreiding van de Hooibeekhoeve en de nieuwe nijverheidsklassen van PTS Mechelen. 

Energie- en waterbesparende ingrepen

In de komende jaren hebben we weinig nieuwbouwprojecten of grote renovaties op de planning staan. Maar we blijven verder werken aan een duurzaam patrimonium, met meerdere ingrepen op verschillende locaties. Onder meer stookplaatsrenovaties, hernieuwbare energieprojecten en isolatieprojecten zullen heel wat energiebesparing opleveren. Ook enkele ingrepen rond waterzuivering en hergebruik van regenwater werden uitgevoerd of zijn op til.

Schildersatelier omgetoverd tot stijlvolle vakantiewoning: renovatie met respect voor erfgoedwaarde, en toch een excellent E-peil
Schildersatelier omgetoverd tot stijlvolle vakantiewoning: renovatie met respect voor erfgoedwaarde, en toch een excellent E-peil

Erfgoed in de kijker: renovatie schildersatelier

Het voormalige schildersatelier bij kasteel d’Ursel in Hingene werd omgebouwd tot een stijlvol gastenverblijf voor 8 personen, het Atelier van Antonine.

Het historische gebouw uit 1878 werd met respect voor de erfgoedwaarde aangepast aan de huidige energetische normen. De EPB-controleberekeningen tonen ons een E-peil van 84, 6 punten beter dan het maximaal toegestane E-peil van 90.