Expeditie Natuur
Graad | 1ste graad secundair onderwijs |
---|---|
Combineren | Excursie Landschapsverandering en klimaatadaptatie |
Voedselkringloop: leven in, op en rond het water | |
Periode | september, oktober, maart, april, eerste helft mei |
Op onderzoek in de PIME-biotopen

Zoals de naam al zegt, is deze activiteit een echte expeditie in de natuur. De leerlingen trekken er in groepjes op uit in de PIME-tuin en onderzoeken biotische en abiotische factoren in het bos, het grasland en rond de vijver. Hun uitvalsbasis daarbij is een echte buitenklas.

Het meten van de temperatuur, windsnelheid, bodemvochtigheid en lichtsterkte in elk biotoop doen de leerlingen volledig zelfstandig. Een koffer met materialen en een duidelijke handleiding geeft hen voldoende info om dit tot een goed einde te brengen. Daarna krijgen ze verschillende opdrachten, telkens met een loepenpotje en determineertabel erbij, zodat ze zelf kunnen ontdekken welke planten en dieren voorkomen in de verschillende biotopen.
Deze info werd natuurlijk niet voor niks verzameld. Aan het einde van de activiteit van de activiteit wordt alles samengebracht en worden de verbanden tussen biotische en abiotische factoren verder besproken.
Minimumdoelen
Voor A-stroom sluit deze activiteit naadloos aan bij minimumdoel 6.29: De leerlingen analyseren voor een biotoop de onderlinge relaties tussen verschillende organismen en de rol van biotische en abiotische factoren. Voor B-stroom valt deze activiteit onder minimumdoel 6.16: (De leerlingen illustreren voor een biotoop de onderlinge relaties tussen verschillende organismen en de rol van biotische en abiotische factoren.
Reacties van enthousiaste deelnemers

- “De leerlingen trekken zelf op onderzoek uit en ontdekken het allemaal zelf.” Mevrouw Beunen (Pulhof uit Berchem)
- “Ik vind het positief dat de leerlingen alles op eigen initiatief ondernemen, zelf onderzoeken en daarbij ook nog eens goed samenwerken.” Mevrouw Wittocx (VTI uit Lier)

- "Waardevolle ondersteuning voor de realisatie van het leerplan 1A Natuurwetenschappen. Prima." Mevr. Winckelmans (TSM Middenschool uit Mechelen)
Praktisch
- Vraag de leerlingen om stevige schoenen en regenkledij te voorzien.
- Deel je klasgroep vooraf op in zes kleine teams. Dat spaart tijd op de dag zelf.
- De activiteit kan door 3 klasgroepen van maximum 22 leerlingen gevolgd worden.
- Deze activiteit is ook geschikt voor B-stroom, mits een inschatting van het niveau van jouw leerlingen. Vermeld dit zeker bij jouw reservatie. Advies op maat kan via pime.reservatie@provincieantwerpen.be.

Voorbereiding in de klas
Om het meeste uit deze Expeditie te halen, is het aangeraden om je leerlingen in de klas al voor te bereiden.
Gebruik deze prezi om je leerlingen kennis te laten maken met de activiteit, de werking van de meettoestellen en enkele afspraken. Zorg dat ze ook de begrippen biotoop, biotische en abiotische factoren kennen. Zo kunnen ze hun tijd op het PIME optimaal gebruiken. Je kunt de prezi in de klas tonen of als huiswerk meegeven aan de leerlingen.