Expeditie Ruimte voor Water

Nieuw! Vanaf januari 2021

Vanaf januari 2021 pakken we uit met een nieuwe activiteit. Lees hieronder meer over Expeditie Ruimte voor Water. Je kan de activiteit vanaf maart 2021 combineren met de activiteiten Voedselkringloop en Expeditie Natuur. 

Graad Onderwijsniveau
1ste Secundair Onderwijs
Maand Beschikbaarheid
Januari 21 en 25 januari 
Maart 5 maart

Klimaatverandering heeft vele gezichten en adaptatie gebeurt op vele fronten. De impact van klimaatverandering wordt steeds minder een ver-van-mijn-bed-show voor leerlingen. Tijdens deze begeleide excursie leren leerlingen hoe deze adaptatie impact heeft op de Netevallei onder andere gelinkt aan het Sigmaplan.

Ruimte voor Water

De excursie wordt begeleid door een gids die regelmatig stopt op interessante plekken langs het parcours. De leerlingen werken in groepjes met een iPad en leren al doende over het landschap. Zo werken ze onder andere met een kompas, gaan ze aan de slag met een interactieve watertafel en bestuderen ze de typische fauna en flora van het wetland. 

Polder van Lier

Deze activiteit is een echte aanrader voor leerkrachten die vakoverschrijdend rond het thema ruimte en klimaat willen werken aan de hand van een specifieke case. 

 

Deze goed gevulde halve dag sluit aan bij eindterm 9.6. " De leerlingen onderzoeken ruimtelijke effecten van veranderingen in landschappen op de mens en zijn leefomgeving". 

 

Voorbereiding

Voor de leerlingen naar het PIME komen, wordt sterk aangeraden om hen in te leiden in:

  • de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering
  • de link tussen het Sigmaplan en klimaatverandering 

Ter ondersteuning stellen we illustratiemateriaal en opdrachten ter beschikking op onze lerarenpagina. 

Praktisch 

De leerlingen wandelen van PIME tot het gecontroleerd overstromingsgebied en terug. 

  • Goede stapschoenen en degelijke regenkledij bij slecht weer zijn een must.
  • De activiteit duurt 3u. Je kan starten om 9u30 of om 12u30. 
  • De activiteit is gericht op leerlingen in de 1ste graad A-stroom.
  • De activiteit kan door 2 groepen van 22 leerlingen tegelijk gevolgd worden. 

Meer informatie over de kostprijs, bereikbaarheid en duur van de activiteit vind je hier.  

Naverwerking

Tijdens de excursie doen de leerlingen veel indrukken op. Om meer leerwinst te boeken is het aangewezen om er in de klas verder op in te gaan.

Op onze lerarenpagina kan je de naverwerking van deze excursie downloaden. Hierin wordt het duurzaamheidskader met de 3 P's People, Planet, Prosperity) toegelicht. Aan de hand van dit kader gaan de leerlingen na hoe duurzaam de ingrepen in de Netevallei zijn in de context van teveel en tekort aan water. 

 

SDG13

SDG 13: Klimaatactie

13.3. De opvoeding, bewustwording en de menselijke en institutionele capaciteit verbeteren met betrekking tot mitigatie, adaptatie, impactvermindering en vroegtijdige waarschuwing inzake klimaatverandering