Veldwerk water BBI

Graad 2de graad secundair onderwijs
Combineren Heide-eXPerts
  Biodiversiteit onder druk
Periode september, oktober, maart, april, eerste helft mei

Biologisch en chemisch wateronderzoek

Leerlingen vangen macro-invertebraten

Klimaatverandering is hot en happening en dat is ook voelbaar in de PIME-tuin. Zo kan het waterniveau van de vijvers in de lente en zomer sterk dalen en dat beïnvloedt op zijn beurt dan weer het leven in de vijver. Hoe kunnen we best omgaan met deze problematiek en hoe beïnvloedt de oplossing de organismen in de vijver?

Tijdens deze activiteit voeren de leerlingen zelfstandig een wateronderzoek uit dat niet moet onderdoen voor het echte werk. Vertrekkende vanuit een actuele probleemstelling wordt de chemische kwaliteit van het vijver- en Netewater grondig onder de loep genomen. Daarnaast gaan de leerlingen op zoek naar macro-invertebraten in de PIME-vijver. Het determineren van deze dieren vormt de basis voor de bepaling van de Belgisch Biotische Index. 

Als ervaren onderzoekers voeren de leerlingen alles zelf uit, van staalname tot onderzoek en het delen van de resultaten. Afsluiten doen we samen met het vormen van een conclusie over de waterkwaliteit en het beantwoorden van de onderzoeksvraag.

Minimumdoelen

Dit wateronderzoek sluit perfect aan bij minimumdoel 6.31 waarbij de leerlingen verbanden leggen tussen materie- en energiestromen in een ecosysteem.

Reacties van enthousiaste deelnemers

Veldwerk water
  • “Het allerleukste van de activiteit vonden we het vangen van de waterdieren. We hadden niet verwacht dat er zo veel verschillende soorten dieren in de vijver zouden zitten!" Renske, Lotte en Michelle (4e jaar Colomaplus uit Mechelen)
 
Leerling neemt een schepnetje

"Ik heb voor het PIME gekozen omdat er alle materiaal en expertise voorhanden is voor wateronderzoek. Op school besproken we de biotische en abiotische factoren en deze activiteit sluit hier mooi op aan. Onze leerlingen zijn veelal stadskinderen en voor hen is het goed dat ze echt het veld in trekken, zo kunnen ze de leerstof beter plaatsen. Ik vind het ook erg goed dat de leerlingen zelfstandig mogen werken en merk dat ze erg enthousiast zijn.” Mevrouw Willems (Colomaplus uit Mechelen)

Praktisch

  • Vraag de leerlingen om rubberlaarzen, reservesokken en regenkledij te voorzien.
  • Deel de groep vooraf op in zes kleine teams. Dit spaart tijd op de dag zelf.
  • De activiteit kan door 4 groepen van maximum 22 leerlingen gevolgd worden.

Meer informatie over de kostprijs, bereikbaarheid en duur van de activiteit vind je hier.