Veldwerk water BBI

Graad 2de graad secundair onderwijs
Combineren Heide-eXPerts
  Biodiversiteit onder druk
Periode september, oktober, maart, april, eerste helft mei

Biologisch en chemisch wateronderzoek

Veldwerk water

De leerlingen voeren zelfstandig een wateronderzoek uit dat niet moet onderdoen voor het echte werk.

Ze vangen en determineren waterdieren uit de PIME-vijver, waarna ze de Belgische biotische index bepalen.

Chemisch onderzoek

Ze meten de chemische kwaliteit van het Nete- en vijverwater. Langs het staalnameponton kunnen de leerlingen op een veilige en realistische manier stalen nemen van het rivierwater. We bespreken wat hun metingen betekenen en komen samen tot een besluit over de chemische en biologische kwaliteit het water.

Dit wateronderzoek sluit perfect aan bij minimumdoel 6.31 waarbij de leerlingen verbanden leggen tussen materie- en energiestromen in een ecosysteem.

 

Reacties van enthousiaste deelnemers

Veldwerk water
  • “Het allerleukste van de activiteit vonden we het vangen van de waterdieren. We hadden niet verwacht dat er zo veel verschillende soorten dieren in de vijver zouden zitten!" Renske, Lotte en Michelle (4e jaar Colomaplus uit Mechelen)
 
Leerling neemt een schepnetje

"Ik heb voor het PIME gekozen omdat er alle materiaal en expertise voorhanden is voor wateronderzoek. Op school besproken we de biotische en abiotische factoren en deze activiteit sluit hier mooi op aan. Onze leerlingen zijn veelal stadskinderen en voor hen is het goed dat ze echt het veld in trekken, zo kunnen ze de leerstof beter plaatsen. Ik vind het ook erg goed dat de leerlingen zelfstandig mogen werken en merk dat ze erg enthousiast zijn.” Mevrouw Willems (Colomaplus uit Mechelen)

Startpagina Prezi veldwerk water

Praktisch

  • Vraag de leerlingen om rubberlaarzen, reservesokken en regenkledij te voorzien.
  • Deel de groep vooraf op in zes kleine teams. Dit spaart tijd op de dag zelf.
  • Bereid je leerlingen voor op hun bezoek. Je kunt onze prezi vooraf tonen in de klas of hem als huiswerk laten bekijken.

Meer informatie over de kostprijs, bereikbaarheid en duur van de activiteit vind je hier.