Natuur en landschap in de Zuidrand

provincie Antwerpen Zuidrand Boechout
Zicht op de melkkuip en het bos Moretus in Boechout

De gemeenten Aartselaar, Borsbeek, Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel maken deel uit van de Antwerpse Zuidrand, een gebied ten zuiden van Antwerpen dat getypeerd wordt door beekvalleien, kasteeldomeinen en hoeves die een rijk verleden herbergen (lees hier meer over de streek). 

3000 hectare open ruimte

Dit drukbevolkte gebied telt 3000 ha open ruimte, meer dan de helft van de beschikbare oppervlakte. Toch voelt dit niet zo aan omdat de natuur is niet toegankelijk is, trage wegen zijn niet geopend of verbonden ... Er bestond geen bovenlokale aanpak en visie voor dit gebied.

Daarom werd in 2012 onder impuls van de provincie Antwerpen het Landschapspark Zuidrand opgericht, een breed samenwerkingsverband van overheden en verenigingen. Sinds de lancering van dit landschapspark werd al heel wat gerealiseerd.

Lopende projecten

Op dit moment werken we aan volgende projecten in de Zuidrand: De Zuidrand open en beleefbaar, Nature Smart Cities, speelgroen, trage wegen en wandelen en fietsen in de Zuidrand.

Andere realisaties

Meer voorbeelden van realisaties zie je in het filmpje hieronder. Hoewel het Landschapspark Zuidrand ondertussen overging in de werking 'Natuur en Landschap in de Zuidrand' geeft dit een goed beeld van de thema's waar we aan werken.