Natuur en landschap in de Zuidrand

provincie Antwerpen Zuidrand Boechout
Zicht op de melkkuip en het bos Moretus in Boechout

De gemeenten Aartselaar, Borsbeek, Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel maken deel uit van de Antwerpse Zuidrand, een gebied ten zuiden van Antwerpen dat getypeerd wordt door beekvalleien, kasteeldomeinen en hoeves die een rijk verleden herbergen (lees hier meer over de streek). 

5000 hectare open ruimte

Dit drukbevolkte gebied telt 5000 ha open ruimte, meer dan de helft van de totale oppervlakte. Toch voelde dit niet zo aan omdat de natuur niet toegankelijk was, trage wegen niet geopend of verbonden ... Er bestond geen bovenlokale aanpak en visie voor dit gebied.

Daarom werd in 2012 onder impuls van de provincie Antwerpen het toenmalige Landschapspark Zuidrand opgericht, een breed samenwerkingsverband van overheden en verenigingen. Ondertussen is de werking met het strategisch project opgenomen in het gebiedsprogramma BORAZ (Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand). 

Het Open Ruimte Charter

Op 10 oktober 2021 ondertekenden de partners van Gebiedsprogramma Zuidrand het Open Ruimte Charter.

Zij engageren zich om de open ruimte klimaatrobuust, biodivers en (be-)leefbaar te maken en grensoverschrijdend samen te werken aan het bewaken, bewaren, verbinden, openstellen, versterken en opwaarderen van de open ruimte tot in de woonkernen in de Zuidrand.

Projecten en realisaties

Op dit moment werken we aan volgende projecten in de Zuidrand: De Zuidrand open en beleefbaar, Nature Smart Cities, speelgroen, trage wegen en wandelen en fietsen in de Zuidrand.

In het onderstaand filmpje krijg je aan de hand van concrete projecten een goed beeld van de thema's waar we aan werken. Op deze pagina kan je ook een enkele partnergetuigenissen bekijken.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.