Skip to main content

Met de provinciale Fietsbarometer maak je werk van je fietsbeleid 

Wil jouw gemeente of stad nog meer mensen op de fiets krijgen? Wil je de veiligheid voor fietsers verhogen of werk maken van een betere fietsinfrastructuur? De provinciale Fietsbarometer zet je op weg.

Alle cijfers over fietsen in je gemeente of stad

De provinciale Fietsbarometer, uniek in Europa, brengt de veiligheid, het comfort en het gebruik van de fietsroutes op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF) in je gemeente of stad in kaart:

  1. De Meetfiets van de Fietsersbond registreert de maatvoeringen en materialen, en kent een score toe aan de geschiktheid van fietspaden, de veiligheid voor de fietser in gemengd verkeer en de inrichting van kruispunten.
  2. Fietstellers meten het aantal fietsers op je grondgebied én hun evolutie.

  3. Je verneemt waar er fietsongevallen gebeurden en wat de ernst ervan was. Zo krijg je een zicht op de gevaarlijke punten in je gemeente of stad.

  4. De resultaten van de Grote Fietsenquête schetsen een duidelijk beeld van het fietsgedrag in de provincie Antwerpen.

Ook op lokale wegen

Wil je weten hoe het gesteld is met de fietsveiligheid, het -comfort en het gebruik op de lokale wegen in jouw stad of gemeente? Ga dan aan de slag met de raamovereenkomst Meetfiets.

Zelf metingen uitvoeren?

We bieden je materiaal, software en ondersteuning aan voor eenvoudige fietstellingen met rubberen slang. Wil je een fietsteller lenen of heb je hier vragen over? Contacteer het Steunpunt Fiets.

Hieronder vind je alvast de handleidingen voor de plaatsing in het veld, het opstellen van de meting, het gebruik van de software en de overdracht van de data.


Ontdek de online Fietsbarometer 

De provinciale Fietsbarometer brengt zo’n 4.000 km fietsroutes in onze provincie in kaart. Ook op jouw grondgebied. Ontdek de online Fietsbarometer!

Nog vragen over de provinciale Fietsbarometer? Hier vind je vast de antwoorden

Antwerpen Fietsprovincie bouwen we samen

Naast de Fietsbarometer kan je nog op andere nuttige instrumenten en initiatieven van de provincie rekenen:

Contact

Steunpunt Fiets Provincie Antwerpen
Telefoon
03 240 66 69
Bijdrage aan SDG's

Gerelateerd aanbod

  • Raamcontracten mobiliteit ​De provincie Antwerpen sloot meerdere raamcontracten en -overeenkomsten af rond mobiliteit. Teken in en reken op deskundige diensten tegen scherpe prijzen.
  • Richtlijnen fietsbeleid ​Welke richtlijnen moet je volgen bij de bewegwijzering van fietsinfrastructuur? Hou fietspaden veilig met onze praktische overzichtsgids.