Gouverneur Cathy Berx betuigt medeleven na overlijden van Wim Henderickx

publish date
19.12.2022

Gouverneur Cathy Berx: “Met groot verdriet vernam ik het nieuws van het overlijden van Wim Henderickx, onze grote, warme, attentvolle, gulle componist. Het is een immens verlies voor Antwerpen, voor de muziek, voor het Conservatorium, voor iedereen die hem kende en koesterde… En voor al die studenten waar hij zo van hield en die ongetwijfeld dol waren op hem.

Hij hield van zijn studenten, zij en velen met hen van hem. Vrijdag vertelde hij me nog vol vuur over al zijn plannen: de symfonie die hij nog zou schrijven alvorens aan een nieuwe opera te beginnen, zijn lessen in Antwerpen en Amsterdam… Hij genoot van de Ernani van Verdi, was in de wolken over die muziek en de productie, zoals alleen hij enthousiast kon zijn over prachtige composities.

Zijn Bekeerlinge en zoveel meer waren een unieke muzikale reis door tijd en ruimte. Grandioos en gedurfd door de introductie van atypische instrumenten, meer opmerkelijke ‘weerhaken’ en contrapunten die de aandacht trekken en immer harmonieus.

Het is onwezenlijk dat hij er niet meer is, dat hij er niet meer zal zijn op voorstellingen en concerten. Het is niet te vatten: een vingerknip en al dat talent, al die ervaring, al die kennis, kunde, ambacht, ijver, warmte, al die passie en liefde voor de kunst is voorbij, kan hij hier en nu niet langer delen. Veel blijft onvoltooid. Zijn muzikale nalatenschap, opnames van interviews en vele herinneringen blijven als troost.

Rust zacht, lieve Wim. Grenzeloos veel dank voor wie je was. Voor de schoonheid en de troost die je via je muziek en immer hartelijke aanwezigheid schonk. Heel veel sterkte aan al je dierbaren om dit verlies te dragen. Moge ze troost putten uit de vele mooie herinneringen en je prachtige muziek.”