Opiniestuk : Waarom burgemeesters het Covid Safe Ticket zo nodig wél mogen opleggen

publish date
25.10.2021

Op 22 oktober 2021 lagen nagenoeg evenveel COVID-19 patiënten in Antwerpse Ziekenhuizen als op 4 oktober 2020.  Exact evenveel mensen daarvan hadden intensieve zorgen nodig. Exact evenveel mensen daarvan werden beademd. Wel zijn er twee grote verschillen. Zeker in Vlaanderen is het overgrote deel van de volwassen bevolking –op enkele regio’s of wijken na- inmiddels nagenoeg volledig gevaccineerd. Ook anders dan vorig jaar:  de ziekenhuizen stellen de niet-essentiële zorg (voorlopig?) niet uit.  Het draagvlak om zorg uit te stellen is terecht ook weg. Temeer omdat vooral niet-gevaccineerden in de ziekenhuizen en op de intensieve zorgen belanden. En wat nog erger is: steeds meer zorgpersoneel raakt weer besmet of valt uit. 

Tegen de achtergrond van de exponentieel stijgende besmettingscijfers, baren de ziekenhuiscijfers ernstige zorgen, ook voor gevaccineerden. Dat vaccineren toch niet dé manier is om de pandemie achter ons te laten, is m.i. de foute conclusie. De cijfers zouden net een extra stimulans moeten zijn om de laatste twijfelaars eindelijk over de streep te trekken. Het gaat niet op om zich op de borst te kloppen voor het grote individuele gelijk en/of irrationele angst als vaccinweigeraar om daarna te rekenen op een ziekenhuis- of intensieve-zorg-bed als het misloopt.

De cijfers zouden vooral ook een stimulans moeten zijn voor ons allen: burgers, diverse dienstverleners: horeca-, sportclubuitbaters en evenementorganisatoren, én diverse overheden, om op evenwichtige wijze alle beschikbare middelen in te zetten om de besmettingscijfers weer onder controle te krijgen, in het bijzonder díe middelen die met de kleinste economische schade en/of inbreuken op rechten de grootste baat opleveren. Ook het Covid Safe Ticket (CST) is er daar zonder twijfel één van. Het past perfect in de metafoor van de ‘kaas-met-gaten’- als beste dam tegen het virus: een slimme combinatie van maatregelen waardoor de kansen voor het virus om van de ene op de andere over te springen, verkleinen.

Het volledige opiniestuk van de gouverneur kan u hier nalezen.