Rapport Detailhandel 2024

publish date
25.04.2024
???module.newsItem.label.themes???

De nieuwe versie van het Gemeentelijk Rapport Detailhandel staat sinds vandaag online. In het Rapport vind je de meest actuele cijfers over detailhandel in je gemeente.

Met dit relevant cijfermateriaal over winkels, vloeroppervlakte, branches, tewerkstelling, bevolking, … in je gemeente, kun je actuele vraagstukken oplossen en je detailhandelsbeleid objectief (verder) uitwerken. Goede, betrouwbare data zijn de motor van een goed onderbouwd locatie- en vergunningenbeleid.  

Winkelmix

Een opvallende trend die in het Rapport Detailhandel naar voor komt in heel Vlaanderen: steeds meer winkelpanden worden omgezet naar horeca of diensten, of krijgen een nieuwe, niet-commerciële bestemming. Doorsnee winkelgebieden in Vlaanderen kleuren veelzijdiger - met naast winkels ook andere commerciële activiteiten. Maar ze worden ook minder omvangrijk. Tussen 2013 en 2023 daalde het totaal aantal handelspanden in Vlaanderen van 127.668 naar 116.018. Dit betekent dat 10% van de handelspanden transformeerde naar een niet-commerciële functie. In onze provincie zien we dezelfde trend met een transformatie van 8% van de handelspanden. 

Kant-en-klaar of interactief

Naast het kant-en-klare Rapport kan je op het platform ook aan de slag om zelf interactief gegevens samen te brengen en grafisch voor te stellen. Het thema detailhandel biedt een ruime selectie aan relevante data waaronder het aanbod handelspanden naar invulling.

Koopstromen

Nieuw vanaf 2024 in het Rapport Detailhandel zijn ook cijfers over bestedingen binnen e-commerce én nieuwe koopstromencijfers die inzicht bieden in de kooporiëntaties van Vlaamse consumenten. Ontdekt hoe het gaat met de koopbinding, koopvlucht en koopattractie in je gemeente!

Het Dashboard van provincies.incijfers.be geeft je via de tegels een snel overzicht van het data-aanbod. De optie Databank geeft toegang tot een brede set gegevens die je zelf kan selecteren en combineren.

Handig: via onderstaande link vindt u de juiste site per gemeente.

Ondersteuning

Vragen? Meer info rond het detailhandelsbeleid van de provincie Antwerpen?