De EU in de provincie Antwerpen: EURES

publish date
29.04.2022

Naast het Europa Direct netwerk, zijn er nog heel wat andere Europese netwerken in België en de andere Europese lidstaten. Zij zijn het aanspreekpunt van de Europese Unie voor specifieke thema's. In de rubriek 'De EU in de provincie Antwerpen' stellen we andere netwerken aan je voor én vertellen we waarvoor je bij hen terecht kan. Vandaag vertelt Kyra Veldkamp ons wat meer over het EURES netwerk. 

Kyra Veldkamp

Wie ben jij?

Ik ben Kyra Veldkamp, een echte Antwerpse stadsmus met hart voor cultuur en muziek. Ik ben mama van een flinke tiener en vrouw van een haven-man. We reizen in onze vrije momenten graag door Europa en de wereld of we gaan uitwaaien ergens aan het water.

 

Voor welke organisatie werk je?

Sinds ik eind jaren ‘90 afstudeerde aan de Hogeschool, werk ik al voor de VDAB, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling, en sinds 2022 werk ik daar voor de internationale arbeidsbemiddeling, als medewerker van het EURES-netwerk. European Employment Services werd zo’n 10 jaar eerder in het leven geroepen door de Europese commissie met als opdracht de mobiliteit hindernissen voor Europese werkzoekenden zoveel mogelijk glad te strijken.

 

Wat doet EURES?

Ons team internationale bemiddelaars werkt informatief en oplossingsgericht voor zowel werkgevers als werkzoekenden. Voor werkgevers gaan we dagelijks aan de slag met het invullen van vacatures die vereisen om talent over de grenzen heen te gaan zoeken en voor werkzoekenden (zowel inkomende als uitgaande) kunnen we aan de hand van individuele profielen raad en advies geven inzake basis sociale zekerheid en fiscaliteit, wegwijs in Vlaanderen en haar instanties, solliciteren en vacaturedatabanken, netwerken en oriëntatie.

 

Waarvoor kunnen de inwoners van onze provincie bij EURES terecht?

Typische vragen waar we mee aan de slag kunnen zijn: Ik ben net afgestudeerd en ik wil graag in Spanje in een callcenter werken, hoe pak ik dat aan en waar moet ik allemaal op letten? Of ik wil met mijn gezin in Noorwegen gaan wonen en werken, hoe bereiden we dit het beste voor? Kortom, waar vind ik vacatures, contacten, arbeidsmarktinformatie en wat doe ik met sociale zekerheid en fiscaliteit. Daarvoor kan je allemaal bij ons terecht.

 

Meer weten over EURES?

-       Bezoek de website: https://www.vdab.be/internationaal of https://ec.europa.eu/eures/

-       Volg EURES op Facebook: https://www.facebook.com/EURESjobs

-       Volg EURES op LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/eures/

-       Volg EURES op Twitter: https://twitter.com/EURESJob

EU in de provincie Antwerpen - EURES