Indy vertelt over haar stage bij ED

publish date
27.01.2023

Indy Hukins deed vier dagen per week stage bij Europa Direct van 5 september tot 22 december. Ze volgt de master politieke communicatie aan de Universiteit Antwerpen. Hieronder ontdek je alles over haar stage.

Indy en collega Nadia in actie met het Rad van Europa op de markt.

Hoe ben je bij onze stageplek terechtgekomen?

Ik had in de vacaturedatabank van de universiteit een vacature zien staan van Europa Direct Vlaams-Brabant. Ik dacht: ‘Dat is nogal ver, dat moet dan toch ook in de provincie Antwerpen kunnen, dichter bij huis?’. Daarna had ik op student.be een vacature van jullie zien staan en ik vond dat direct leuk dus ik ben ervoor gegaan.

 

Wat sprak je aan in de vacature?

Ik heb altijd wel een fascinatie gehad voor de Europese Unie omdat die samenwerking veel grootschaliger is een vaak wat abstract of ingewikkeld. Het komt niet zo vaak in het nieuws als bijvoorbeeld de nationale politiek. Ik had er zelf ook al werken en papers rond gemaakt voor de universiteit, dus dat sloot mooi op elkaar aan.

 

Wat heb je geleerd tijdens deze stage?

Ik heb vooral geleerd om me aan te passen aan mijn doelpubliek. Als ik teksten schreef voor bijvoorbeeld sociale media, was dat niet altijd even vlot in het begin. Ik sprak soms nog iets te formeel naar mijn gevoel. Hiervoor leerde ik dan wat vlottere teksten schrijven en ook kort en bondig te blijven. Bij persberichten kon het bijvoorbeeld geen kwaad dat het iets formeler was want dat is iets helemaal anders.

Op sociaal vlak heb ik ook wat bijgeleerd. Ik praat graag, maar had ook het gevoel dat dit echt geapprecieerd werd. Eerst had ik voor vergaderingen en zo toch wat angst en zenuwachtigheid, terwijl het nu een gezonde, leuke spanning is. Ik vraag me bijvoorbeeld niet meer af of het wel oké is dat ik vragen stel.

 

Welke taken of activiteiten vond je het fijnst om te doen?

Nu komen we aan de moeilijke vragen (lacht). Alles is geen antwoord zeker? Ik vond alles wel leuk om te doen, maar als ik moet kiezen, ga ik voor een top drie.

Ik vond persberichten heel leuk omdat dit in de krant verscheen. Als je teksten voor de universiteit schrijft, worden die nergens gepubliceerd dus dat is wel leuk.

Het lesgeven met EUropa Xpert vond ik ook heel leuk. De jonge doelgroep was achteraf heel enthousiast en je merkte dat ze oprecht iets hadden bijgeleerd. Die eerlijkheid van kinderen is echt top.

En Pop up Europa vond ik ook heel fijn. Alle activiteiten kan ik niet benoemen, dan kies ik voor het rad van Europa op de markt. Met enthousiasme aankondigen wat je gaat doen en de quizvragen stellen, was altijd wel leuk.

 

Wat vond je het moeilijkst of minder leuk?

Daar heb ik wel snel een antwoord op. Het minst leuke om te doen, vond ik de verhalen op Instagram. Dat klinkt misschien stom, want moeilijk is het niet. Maar ik vond dat altijd zonde dat je allerlei leuke activiteiten organiseert – filmavonden, EUropa Xpert, Hendrik Vos, … - en dan daar een foto van neemt met uitleg wat je doet en dat die verdwijnt na 24 uur. Wij zijn er wel langer mee bezig hé, maar dan is dat zo precies ineens weg. Facebook posts zijn ook kort, maar die blijven er langer opstaan dus dat vond ik dan leuker. Ik heb graag dat het blijft.

 

Waar ben je in gegroeid?

Minder formeel omgaan met collega’s. Wat sneller mailen. In de universiteit heb je toch een beetje een hiërarchie, maar dan kom je in een professionele context en dan is het vooral belangrijk dat het resultaat er is. Dan moet je geen kwartier zitten nadenken of je de juiste aanspreking hebt gebruikt, of het nu prof of doctor is. Nee, het is gewoon: ‘Dag Lies, hier is het persbericht. Geef je feedback?’.

 

Je gaf hierboven al aan wat je leuk vond, maar als je één hoogtepunt moet benoemen, wat is dat dan?

Ik vond het heel leuk dat ik mee naar het Interreg 2 zeeën event in Den Haag mocht gaan.

 

En wat vond je daar dan net leuk aan?

Het was ten eerste onverwacht. Voor ik aan mijn stage begon had ik het idee dat ik heel vaak voor mijn bureau zou moeten zitten. Uiteraard heeft niet elke job zoveel variatie als bij Europa Direct, maar dat ik al meteen mee mocht en dat mee mocht ervaren, vond ik heel leuk. Ik vond dat zo’n kans. Ik heb dat ook vaak genoeg verkondigd, ik denk dat ik een wandelende advertentie was voor Europa Direct tijdens mijn stage (lacht). Ik vond het echt leuk om op het begin meteen zo’n groot evenement bij te wonen waar ik dan ook mijn eigen werk, filmpjes die ik in het Engels ondertiteld had, in actie kon zien. 

Indy op het Interreg 2 zeeën event in Den Haag.

Hoe ga je deze ervaring in de toekomst nog kunnen gebruiken?

Ten eerste is het als werkervaring heel handig. Dat je de ervaring hebt met bijvoorbeeld meegaan naar evenementen, mee vergaderen, … Dat is al een pluspunt. En dat je kan zeggen dat je al met sociale media hebt gewerkt, persberichten voorbereid, …Daarnaast denk ik dat ik nu ook beter weet wat ik wil. Ik heb zin gekregen om te werken. Ik heb dit uitgetest en ik weet dat dit is wat ik wil doen als job. Die zekerheid is een gouden cadeau.

 

Zou je een stage bij Europa Direct aanraden aan anderen? Waarom wel of niet?

Je had het misschien al geraden, maar ik zou het zeker aanraden. Ik heb tijdens mijn stage nog nét geen megafoon vastgepakt en geroepen ‘Ik heb de beste stage, jullie hebben allemaal pech’ (lacht). Ik heb het al aangeraden aan studenten die een stage willen doen en ik ga dat blijven doen. Het was een heel toffe stage met veel variatie, ik heb veel bijgeleerd en ook de sfeer… Je valt met je gat in de boter.

 

Indy in actie tijdens EUropa Xpert.

Je bent ook blijven plakken na je stage als lesgever bij EUropa Xpert, kan je daar wat meer over vertellen?

Dat is een beetje een eigenaardigheid, want ik wil geen les gaan geven in de toekomst. Ik zou geen educatieve master of zo willen doen. Ik dacht dat ik er niet goed in zou zijn. Ik had een beetje schrik om de kinderen ook te overdonderden omdat ik graag praat en enthousiast ben. Maar dan kwam ik daar en bleken ze het te begrijpen én vonden ze het ook nog interessant. Zelfs tijdens de pauze hoorde ik ze over de EU spreken en dan denk je: ‘Het is gelukt!’. En ook de positieve feedback van leerkrachten achteraf is leuk. Het is geweldig dat je een studentenjob kan doen, betaald wordt voor iets waar je zelf van geniet en waar de kinderen en leerkrachten ook van genieten.

 

Hoe ziet een gemiddelde dag als stagiair bij ED eruit?

De gemiddelde dag begon bij mij rond negen uur. En dan is het heel gevarieerd. Soms zit je op het bureau, dan ben je vaak aan iets aan het schrijven dat gepubliceerd moet worden of mails sturen ofzo. Maar de kans is nog groter dat je op pad bent. Ik ben naar Schilde, Ranst, … geweest. Je spendeert veel tijd in het Provinciehuis, maar minstens even veel met mensen te leren kennen en hen te informeren en te overtuigen om deel te nemen. 50 % op pad, 50 % op bureau en 100 % fun!