Lien blikt terug op haar stage bij Europa Direct

publish date
30.04.2021

Van februari tot april liep de 21-jarige Lien Jansen stage bij Europa Direct. Lien studeert Politieke wetenschappen aan de KU Leuven. Hoe zij haar stage ervaren heeft? Dat ontdek je hieronder.

Stagiaire Lien met Europavlaggetjes

Waarom koos je Europa Direct als stageplaats?

Ik koos Europa Direct eerst en vooral omdat ik iets met Europa wilde doen, omdat Europa mij enorm interesseert. De manier waarop Europa Direct werkt, sprak mij ook enorm aan doordat ze alles niet zo heel formeel houden. Ze proberen echt de Europese wetten te vertalen naar iets werkbaar voor de leerkrachten.

 

Hoe hoorde je over de stageplek?

Ik moest vorig jaar een paper schrijven en ik had aan een prof gevraagd of hij nog wat mensen kende die een stage rond Europa aanbieden. Hij had mij dan gezegd dat hij net met Jeroen had samengewerkt en dat het volgens hem echt een leuke stageplek leek. Op deze manier ben ik in contact gekomen met Europa Direct.

 

Wat heb je geleerd tijdens deze stage?

Ik heb eerst en vooral veel meer over de Europese Unie geleerd. Ik kende daarvoor wel al de theoretische werking maar met de praktische kant had ik nog geen ervaring. Ik heb echt wel kunnen ervaren hoe het praktisch allemaal werkt. Ik heb ook geleerd dat er nog wel wat werk aan de winkel is voor Europa. De stage heeft mij een veel realistischer beeld gegeven over de Europese Unie. Ik dacht altijd dat alles goed ging maar ik heb nu wel het gevoel dat er sommige zaken beter kunnen en meer op maat van de burger gemaakt kunnen worden.

Puur voor mezelf heb ik ook geleerd dat ik iets beter moet plannen en ik ben mezelf ook wel tegengekomen, ik weet nu beter wat mijn pijnpunten zijn. Het belangrijkste dat ik heb geleerd, is dat ik zeker en vast iets verder wil doen rond Europa.

 

Welke taken vond je het fijnst om te doen?

Ik vond het het leukst om nieuwe Europese wetten of voorstellen uit te zoeken en me hierin te verdiepen om dit vervolgens te proberen vertalen op maat van de burger. De variëteit aan doelgroepen die we bereikten, vond ik ook heel tof. Elke week was de doelgroep wel anders.

 

Wat vond je het moeilijkst of minder leuk?

Het moeilijkste voor mij was de combinatie met school. Op mijn stagedagen moest ik ook nog lessen inhalen in de ochtend en in de avond. Het was wel wat werk om alles in te plannen zodat ik nog mee was met alle lessen.

 

Wat vond je het hoogtepunt van je stage?

De lezing van Hendrik Vos in Mol was voor mij het hoogtepunt omdat het voor mij de meest interessantste lezing was. De sessie met anderstalige nieuwkomers vond ik ook een hoogtepunt. Maar waar ik het meest van genoten heb waren toch wel de “real life” vergaderingen die we soms hadden. Meestal ging ons wekelijks overleg virtueel door, maar soms spraken we af om ons overleg buiten te doen tijdens een wandeling.

 

Hoe ga je deze ervaring in de toekomst nog kunnen gebruiken?

Door de stage heb ik nu echt wel kunnen beslissen dat ik een master wil halen in Europese studies. Ik ben ook meer te weten gekomen over de praktische kant van de Europese Unie en dit neem ik mee voor in de toekomst. Ik heb ook geleerd hoe het is om samen te werken met andere collega’s en dat het belangrijk is om goed te plannen.

 

Je hebt stage gelopen tijdens de coronaperiode, wat niet zo evident is. Wat vond je hiervan en had dit eigenlijk veel impact op je stage?

Als ik het vergelijk met andere studenten uit mijn richting, heb ik nog heel veel geluk gehad. Ik ben in het begin van mijn stage echt nog regelmatig naar plekken moeten gaan, zoals bij Pop up Europa in Mol. Daarna was ik wel meer thuis maar ik had het eigenlijk veel erger verwacht. Ik dacht dat ik echt alleen maar thuis moest werken en dat ik niemand ging zien, dus het viel echt allemaal nog heel erg mee op dat vlak. Omdat ik vanuit thuis moest werken ging de combinatie met school ook wel beter, omdat ik me niet telkens moest verplaatsen. Ik had wel veel liever elke dag op het kantoor gezeten in het Provinciehuis.

 

Hoe ziet een gemiddelde dag als stagiaire bij Europa Direct eruit?

Dat is een heel moeilijke vraag want letterlijk elke dag is anders. Dat is ook één van de grootste troeven van deze stage, dat je nooit echt in een patroon terechtkomt.

 

Zou je een stage bij Europa Direct aanraden aan andere? Waarom wel/niet?

Een heel grote ja! Je krijgt echt een project waar je zelf verantwoordelijk voor bent en ze doen ook effectief iets met je werk. Het is niet het geval dat je één persoon moet volgen. Je krijgt echt het gevoel dat je deel uitmaakt van het team.

 

Ook enthousiast geworden om stage te doen bij Europa Direct? Voor het najaar van 2021 zijn we nog op zoek naar een stagiair(e). Ontdek hier de vacature.